10 filme de groază online

Pentru că avem de-a face cu-o duminică leneșă, n-ar strica niște oldschool horror-o-rama. Deci 10 filme de groază online. Alese pentru că merită (re)văzute nu doar pentru că umplu youtube-ul. Vizionare plăcută!

De ce am ales, din puzderia de filme de groază online fix astea 10? Păi pentru că acoperă aproximativ 40 de ani (din 1975 până în 2011) de horror. Și pentru că numele de auteuri (David Cronenberg, John Carpenter, Frank Henenlotter). Pentru că eu cel puțin le-am revăzut (odată pe toate). Sunt filme de groază amuzante și filme teribil de capabil să înspăimânte.  Deci, cronologic venind:

1. Shivers (David Cronenberg, 1975)

Ce se întâmplă: locatarii unui bloc rezidențial sunt cuprinși de parazitara febră sexual-maniacală care-a scăpat de sub controlului unui savant.

Bun pentru că: E Cronenberg și toate obsesiile (body horror plus mutații ale minții, sexyness disturbant și fatalitate in full swing) sunt acolo.

2. Scanners (David Cronenberg, 1981)

Ce se întâmplă: Un scanner ( telekinet) se răfuiește cu corporația care abuza de scannerși în scopuri lucrativ-financiar-militare.

E bun pentru că: în primul rând exploadează capete. În al doilea rând, tot contextul e pus în film (&scenă) cu subtilitățile perverse ale lui nenea Cronenberg.

3. The Stuff (Larry Cohen, 1985)

Ce se întâmplă: noua și senzaționala înghețată nu-i deloc înghețată. E ceva ce apare din senin și din pământ. Ca prin miracol. Și este un organism care are niște puteri mult mai teribile decât ale unui gelatto de pistaccio.

De ce e bun: pentru că este o mixtură fabulos de cinică între alien (?) invasion și corporate greed. Pentru că-l face Larry Cohen de care orice pretinde că este fan de cinemau horror trebuie să aibă cunoșttință.

4. Slugs (Juan Piquer Simon, 1988)

Ce se întâmplă: limaxii au pornit un război împotriva unui orășel american anonim!

De ce e bun: apocalipsul cu limacși? Ha? optzecism din ăla fabulos de tembel și greșit, chestii care-l fac absolutamente delicios. Și cu niște gore foarte eficint.

5. Frankenhooker (Frank Henelotter, 1990)

Ce se întâmplă: un student la medicină vrea să-și reconstituie și reînvie iubita făcută ferfenițe de un lawnmower. Rezultă un curvocid și extrem de multe amuzamente

De ce e bun: Comedie neagră cu prostituate hăcuite și reansamblate? Gotta see that.

6. Body Bags (John Carpenter & Tobe Hopper, 1993)

Ce se întâmplă: omnibus, deci trei shorturi legate de-o ramă a la Tales from the Crypt. O negresă este singură la benzinărie și un asasin pândește prin apropiere. Un macho găsește un leac anti-chelire și ajunge să aibă mult păr și foarte multe probleme. Un sportiv (Mark Hamil din Star Wars!) rămas ciclop beneficiază de un transplat ocular malefic.

De ce e bun: pentru că sunt toate trei segmentele destul de bine făcute cât să avem de-a face cu horror american clasic. Best bit este ăla cu păr (Hair), deși nici cu Gas Station nu-i de glumit.

7. The Langoliers (Tom Holland, 1995)

Ce se întâmplă: un grup de pasageri se trezesc singuri într-un avion din care mare parte a călătorilor au dispărut. După care ajung pe un aeroport unde nu există umbre, gust, miros sau ecouri. Și din depărtare vin langolierii, entități sepcilizate în devorat trecutul.

De ce e bun: Pentru că e făcut pentru tv (mini-serie de 3 ore) dar are mai mult suspans bine articulat decât vreo 50 de ore de horror-uri de cinemau. Am zis că este ecranizare după nuvelă de Stephen King?

8. The Gravedancers (Mike Mendez, 2006)

Ce se întâmplă: trei tembeli urmează un sfat scris într-un plic negru găsit în cimitir. Deci dansează pe morminte și se trezesc bântuiți de stafii.

De ce e bun: fantomele alea sunt cele mai creepy fantome puse vreodată pe film. ȘI încercări mai mult sau mai puțin ratate au tot fost vreo câteva sute de mii. Dar astea sunt cele mai înfricoșătoare fantome.

9. Necromentia (Pearry Teo, 2009)

Ce se întâmplă: ceva destul de confuz cu demoni, răzbunări și twisturi identitare

De ce e bun: pentru că imagine, textură, tenebe destul de pulsânde bine implementate din regie. Și cumva senzual.

10. The Divide (Xavier Gens, 2011)

Ce se întâmplă: după un atac nuclear niște oameni sunt claustrați în subsolul blocului. Demențele, spiritul de haită și mutațiile cauzate de radiații încep să-și facă simțită prezența.

De ce e bun: oh-la-lah. Dacă ar fi fost mai prost scenariul ar fi fost o piesă de teatru bună și din personaje și din interacțiunea de grup. The Divide brici, no bullshit here.