15 filme cu animale

Comedii sovietice cu tigri, horror-uri australiene cu oi,  psihoze canine,  feline extraterestre.  Filme cu animale s-au tot facut. Astea-s favoritele mele.

 Urmează o listă personală și asumat incompletă de filme cu animale. Am scos din calcul toate animațiile. Și mare parte din filmele de groază (mai ales alea cu animale mutante). Ce-am mai omis sunt foarte mare parte din filmele destinate strict plozilor, care ar exaspera orice adult. Am zis pas și filmelor cu cai. Detest filmele cu cai. Chiar și pe Black Beauty, care o fi el vintage și cu Liz Taylor puberală, dar tot antipatic îmi este. Apropos, era National Velvet, la filmările alea madam Taylor și-a bulit spatele pentru tot restul vieții și cocktailurilor de alcool plus dorguri plus painkillers.  Am zis, prefer calul în farfurie (lasagna sau friptură) decât la cinema. Lipsește și Lassie, am preferat alți doi câini în alte două filme.

Ce-am concluzionat eu adunând titlurile astea este că dacă avem de-a face cu filme cu animale atunci în mod clar este sau un film de groază sau vreun film pentru copii. Să purcedem cronologic, dară!

King Kong (1933 + 1976)

[carousel source=”media: 5749,5748,5751,5750″ width=”640″ height=”240″]

Animalul este ditai goriloiul descoperit pe-o insulă.

Genul programul: aventură SeFe cu subtexte extrem de inter-rasiale.

Aș declara că ce-a fost capodoperă în 1933 a fost refilmat trashy și totuși memorabil 43 de ani mai târziu. Mai ales că Jessica Lannge era foarte hot (mai hot decât Fay Wray) și că în ’76 King Kong-ul se suia pe World Trade Center. Remake-ul lui Peter Jackson nu îl pun la socoteală. Este mult prea lung, mult prea penibil și nu are nici măcar 20% din șarmul primului și senzualitatea celui de-al doilea.

Raidul vărgat (1961)

[carousel source=”media: 5759,5758,5757,5756″ width=”640″ height=”240″]

Animalele sunt tigri și lei eliberați pe un vas de un cimpanezu borșit.

Genul programului: comedie sovietică.

Ăsta este unul din filmele copilăriei mele. Pe atunci la cinematecă la matineu erau sau Raidul vărgat sau vreo nemernice gen Mama lui Bostan sau Vomală, pardon Păcală. Nu-i chiar brici, e datat și ca filmare și ca umoruri dar nostalgia contează și eu cu greu îmi refuz filme cu pisici gigantice. Mai ales că ăia de acolo sunt tigri și lei și oameni pe bune. Pe un vas, în mijlocul oceanului. Haos maxim, cu citări de prin clasicii burlescului. Disponibil integral și cu subtitluri în limba noastră acilea.

The Birds (1963)

[carousel source=”media: 5765,5764″ width=”640″ height=”240″]

Animalele sunt păsări.

Genul programului: capodoperă de gen horror, film de groază super-clasic.

Tot felul de păsări & păsărele vor să le halească ochișori lui Tippi Hedren și Rod Taylor. Motivul rămâne necunoscut, fimul este mai mult decât antologic. Genial ca de obicei Hitchcock nu face doar un survival-thriller brici dar deschide o direcție nouă în cinemau: filmele în care natura, recte animalele se pun pe căsăpit omul. Ceva mai târziu l-au botezat eco-horror și din 1963 încoace a  fost un gen foarte interesant.

That Darn Cat (1965)

Animalul este o afurisită de pisică. Mai exact un cotoi siamez.

Genul programului: comedie foarte simpatică și teribil de spumoasă. Cotoiu’ dracu’ este singura legătură între o casieriță de bancă răpită de niște jefuitori și FBI. Evident, singurul agent detașat să investigheze pisicoiul este alergic la pisici. Must-see pentru pisicari în special și iubitorii de comedii clasice în general.

Frogs (1972)

Animalele nu sunt doar broaște. Toaate reptilele și toți batracienii din mlaștină iau parte la evenimente.

Genul Programului: eco-horror difuz și confuz. Pe mine m-a convins și mi-a plăcut nepus, deși vreo capodoperă nu este. Asta ca să fiu extrem de politicos pentru că ceva din filmul ăla (southern gothic-izmul lui, probabil) mi-a mers la inimă. Și nici broaște prea multe nu sunt. Serie B deloc lăudată, dar delicioasă.

The Cat from Outer Space (1978)

 Animalul este un extraterestru felinian.

Genul programului: comedie simpatică, dar nu chiar amuzantă.

Dacă ar fi avut un tagline pe românește probabil ar fi fost ceva gen Bărbați sunt de pe Marte! Femeile de pe Venus! Pisica a venit dintr-o altă Galaxie! Tot Disney (la fel ca Darn Cat) doar că un Disney inferior și la umor și la design și la producție. De vină sunt regia, deceniul și câțiva dintre actori. Care joacă mai prost decât pisica, FFS. Un cotoi extraterestru aterizează forțat pe Terra și trebuie să găsească câteva kile de aur ca să-și repare naveta cosmică. Bine că are super-puteri și poate comunica telepatic cu un savant de la o bază militară. Care va trebui însă să se apuce de pariuri cu mafioți pentru ca să facă rost de lingoul de aur.

Monkey Shines (1988)

Animalul este o maimuțică de tot căcatul.

Genul programului: horror cu maimuță criminală.

Filmul lui George A Romero care-mi place cel mai puțin nu-i cu zombie, e cu maimuță psihopată, legături amoros telepatice și experimente cu rezultate sinistre. Scurt pe doi un sportiv ajuns în scaun cu rotile primește cadou o maimuță. Pentru a-l ajuta și pentru a-l face mai puțin suicidar. Chestia este că maimuța este subiectul unui experiment (Injecții cu creier uman, dacă-mi aduc aminte corect)  și că are super-puteri.

Baxter (1989)

Animalul este un bull terrier cu foarte multe gânduri nasoale care-i trec prin capul lui de câine.

Genul programului: thriller super-disturbant. Una din capodoperele alea de care n-a auzit nici dracu. Din păcate.

Colț Alb în versiune extrem de feoce. Și din cele care se întâmplă și din modul terifiant de uman și totuși extrem de nasol în care se insinuează încet încet în minte și în suflet protagonistul cu 4 picioare.  Baxter trece de la stăpân la stăpân perfect conștiet și de existența lui și de slăbiciunile lor. Face fix ce-i trece prin cap și ceva din voice over (gândurile lui de câine) dar și multe din violențele servite rece aduc a Gaspar Noe.

Bethoveen (1992)

Animalul e ditai namila de St. Bernard

Genul programului: comedie, divertismant american familist mai inspirat decât media.

Acuma, sincer să fiu și primul din cele 729 de sequel-uri este simpatic. Oricum filmul ăsta despre cât de greu e să ai St Bernard m-a uns pe suflet la vremea lui. Chestie care nu mi se întâmplă la comediile cu câini & căcățeluși. Înrol secundar negativ nimeni altul decât David Duchovny, între pantofii roșii și Dosarele X.

Jurassic Park (1993)

Animalele sunt DINOZAURI!!!!!

Genul programului: SeFeu tratat spilbergian, deci pe post de aventură cam familistă.

Dar, OMFG, e cu Dinozauri! Unul din filmele copilăriei și de fapt o dovadă că din când în când mă nimerește și pe mine Steven Spielberg (pe care în genere îl detest și pe el și pe făcăturile lui pedofilic-siropoase).  Cum am în plan revederea trilogiei (si-a lui Jaws, apropos de Spielberg) nu zic mai multe. Decât că mă topisem după romanul lui Crichton și că m-am obsedat și după OST-ul semnat de John Williams. Pe Isla Nubar trăiesc dinozauri clonați care vor avea ocazia primei cinei cu homo sapiens sapiens pe meniu. Yum Yum. Evident, plozii scapă.

Babe (1995)

Animalul este un porc care se crede câine de fermă. Plus toate animalele de la fermă.

Genul programului: comedie de familie

Acu Babe este unul din cazurile rare în care sequel-ul (Babe, Pig in the City) depășește primul film. Dar nici Babe 1995 nu-i deloc rău sau prost. Poate face supra-doze ocazionale de șiropoșenii și poate (cle puțin din trailerul revăzut acuma) o fi vreo parabolă militantă pentru accetarea homosexualilor grăsuni în armată. Despre excursia la oraș a porcinei cu probleme de identitate rasială am numai cuvinte de laudă. E un film de George Miller, totuși.
Mouse Hunt (1997)

Animalul nu-i decât un șoarec.

Genul programului: comedie

Versiunea superioară de Home Alone are ca protagonist un șoarec (în loc de plodul ăla cu nume imposibil abuzat sexual de Michael Jackson) dar aceeași miză: protagonistul tre să-și apere casa (și viața) de doi intruși. Nathan Lane & Lee Evans îi înlocuiesc cu succes pe Joe Pesci & Daniel Stern, șoarecul este chiar simpatic. Pisica e cam mutantă și mdap, eu m-am râs de vreo 3 ori la filmul ăsta.

Stuart Little (1999)

Animalul: un șoarec care din motive ne-elucidate este adoptat și tratat drept om

Genul programului: cel mai mare WTF din cariera lui Hugh Laurie (House MD)

Pe finalul mileniului doi filme cu animale însemna de fapt filme cu șoareci. Culmea Nathan Lane, care era vânător de rozotor (în Mouse Hunt) dă acilea voce șoricelului. Filmul e cumva absurd, cumva supra-realist. Comedic vorbind nu depășește stadiul de simpatic cât să treacă înspre amuzant.  Și oricum Steve McQueen is the real deal. Fanii doctorului House știu ce & de ce. Plus un sequel ok-ish dar mult prea kids only din câte îmi aduc eu aminte.

Willard (2003)

 Animalul este un personaj colectiv: șobolănime cât cuprinde

Genul programului: Film de groază din ăla înr-un fel foarte al lui și numai al lui. Și poate al originalului din 1971 care mi s-a părut dezamăgitor dacă țin bine minte.

Un dubios începe să aibă o relație foarte creepy cu un șoarec alb și cu absolut toată șobolănimen imaginabilă. Pe care-i dresează teleghidează să-i facă voia. Să-i elimine dușmanii și ducă la îndeplinire răzbunările. Dar șobolanii au lider al lor, o brută păroasă deloc binevoitoare. Creepy as hell și foarte abil manevrat și din regie și din actorie. un WOOW sincer din partea-mi.

Black Sheep (2006)

 Animalul: oi mutante care se pun pe mâncat și infestat neo-zeilandezi.

Genul programului: comedie horror cu revărsări de mațe.

Teribil de delicios conceptul de moutton-garou (în franceză sună cel mai bine) iar filmul e un amestec fooooate rewarding de locuri comune și pusee transgresiv-inovative. Dement, debil și sublim cum îi șade bine oricărui film de groază cu oi ucigașe.

[carousel source=”media: 5773,5772,5771,5768,5767,5766,5763,5762,5760,5761,5755,5754,5753,5752,5747,5746,5745,5744,5743,5742,5741,5740,5739″ width=”640″ height=”240″]