15 filme de la TIFF 2014 pe scurt

Când ești  în Cluj se cheamă că vezi filme. Nu orice fel de filme, filme de la TIFF. Deci 15 bucăți pe scurt și din diagonală. Că filme sunt multe.

Nu mi-am pus niciodată întrebarea cum aleg filme de la TIFF. Dar e complicat ca dracu să aleg cum scriu despre ele. Așa că astea de azi sunt practic un calup aruncat pe un post de blog. Nu-i cel mai elegant dar e cel mai comfortabil pentru mine, care mai trebuie să și muncesc, să și beau și să mai și dorm la Cluj. Măcar la păstrat o ordine alfabetică mă voi eforta. Deci ce-am degustat eu în ultimele zile…

28 1/2

Indiscutabil cel mai bun film cu acordeon pe care l-am văzut în ultimii ani.

L Amore secondo Enea

Și handicapații vor să facă sex. Nu văd de ce m-ar interesa asta.

The-Special-Need

The-Special-Need

Blind

Reprise în versiunea cu blind evil fiction-writing slut. Că deh, regizoul de aci e senaristul de acolo. Un film mai actual și mai fashion movie decât biografia aia a lui YSL.

BLIND

BLIND

In Bloom

2 puștoaice, un pistol, foarte multe oprimări societale. Eu detestam Georgia dianinte de-a vedea filmul ăsta corect și cumva memorabil, dar filmat claustrofobizant de unul din marii noștrii operatori români.

in-bloom

in-bloom

Chasing the Wind

Sweet Home Alabama în versiune arty & boooring & norvegiană. Morala e simplă și pășunistă: oricât s-ar fi spălat la oraș locul țărăncii tot la țară este.

Chasing the Wind

Chasing the Wind

Cheatin

cheatin

cheatin

Gelozie isteț & porcos animată, plină de umor umori și metafore. Francezii i-au zis Les Amants Electriques. Sexy, le sexy.

Eastern Boys

Eastern_Boys

Eastern_Boys

Dacă vrei să fuți adolescenți  există două opțiuni: sau închiriezi sau înfiezi imigranți săraci. Cum se zice pe franceză la morally bankrupt?

Everything We Loved

everything-we-loved

everything-we-loved

Devastat că i-a murit plodul un magician (!?!?) fură un copil. Soția lui intră și ea în joc, iar filmul ăsta s-ar fi putut numi sickfuckpeople mai ales că plodul răpit va fi în mod cert vai de morții lui după toate minciunile plinde de bune-intenții pe care i le servesc răpitorii.

iNumber Number

iNumber Number

iNumber Number

Reservoir Dogs, versiunea neagră. Cool și alert și bine temporizat din scenariu, chiar Entertaining…  dar cu un final foarte muist.

La jaula de oro

la-jaula-de-oro

la-jaula-de-oro

Aoleo încă un film din ăla cu imigrație și imigranți. Poate sunt prea drastic dar simpla existență a filmului ăstuia îmi pare inutilă. Am văzut deja cel mai furmos și teribil film pe subiect (și pe acceași arie geografică și același traseu), recte Sin Nombre.

Love Eternal

Love Eternal

Love Eternal

Cel mai cuminte și anost film cu necrofilie imaginabil. Absolut jenant și total degeaba. Poate îl prindeți pe Diva Universanal,printre soap-uri.

Monsoon Shootout

Monsoon-Shootout

Monsoon-Shootout

Un polițai tembel ratează ocazia de-a curăța India de un gunoi. Sau n-o ratează. Sau e chiar el lichidat. Dar de fapt nu prea contează pentru că protagonsitul e prea tembel ca să fie miezul unui film într-adevăr bun. Oricum nu prea contează și oricum protagonsitul nu înțelege nimica. Plouă mult și melodramaticos.

sickfuckpeople

sickfuckpeople

sickfuckpeople

Not exactly poeple. not fucking, not really sick. Dar are niște poezie vizuală și ceva dramă umană veritabile.

A Touch of Sin

A Touch of Sin

A Touch of Sin

Până acuma filmul maximal dintre multele filme de la TIFF 2014. Singurele două concurențe reale ar fi Calvary și What Richard Did (dar ăsta e cam vechi, 2011 parcă)

Via Castellana Bandiera

via castellana bandiera

via castellana bandiera

2 mașini, 5 femei blocate pe o străduță din Palermo. Nici baba senilă nici femieuștile încăpățânate nu ar da înapoi. Aborigenii încep să facă pariuri. Un film care mi-a plăcut destul de mult și zău că nu înțeleg de ce.