15 hituri latino

Ce-mi  veni să dau cu hituri latino? Și să nu zic nimica de latrino, variația mult mai răspândită de muzică latino-americană din America de Sud și din Spania….

Uneori uităm că există hituri latino. Cel puțin mie asta mi s-a întâmplat. Am avut o amnezie muzical-latino care-a durat ani buni. Și pe un interval scurt am auzit prin cluburi de doua ori muzici latino. Evident, mai pe zona respectabilă și, evident, mai remixate. Dar wow, chiar uitasem că există muzici latino. Cumva la ani distanță de la valurile succesive de invazie latrino muzicală, după ce toată familia lui Hulio s-a dedat la faimă, după ce Ricky a rupt la modul maxim și după ce tot borfetul de prin telenovele și-a avut locul prin topuri muzicale, mie mi-a venit să ascult niște muzici latino.

Să purcedem deci, în ordine alfabetică…

Banda El Recodo – Acabame De Matar

Cea mai autentică trupă de pe listă, din aia cu circuit închis care concertează doar prin America Latină. Eu i-am descoperit complet accidental, pe niște casete aduse din Mexic. Muzică ideală pentru călătorit pe măgăruș.

Calle 13 – Latinoamerica

Calle 13 e fix ce trebe pentru hip hopu puertorican. Au și-o istorie foarte interesantă, din care mai aflăm câte ceva despre imeprialismul muist al US of A.  Am și un second choice de prin discografia lor, recte Adentro, cu clip destul de frumos dar cam prea alb-negru pentru gusturile mele.

Carrapicho – Tic Tic Tac

Dacă reușim să n-o asociem automat cu cocălăreala maximă, piesa asta e chiar mișto. În fine e greu să n-o asociezi cu cocălăreala.

Cesaria Evora – Tiempo y Silencio

Pe Evora am auzit-o prima și întâiași dată într-o noapte de insomnie la un radio. Era o emisiune despre ea și despre fado   Anyhows, e din zona aia cu riscuri maxime de patetisme cosmice, dar e de suflet topitoare.

Enrique Iglesias – Bailamos

Din câte țin eu minte mai era un Iglesias, probabil Hulio JR dar el n-a răzbit în muzică la fel ca fratele și tatăl. Enrique, însă, a răzbit, poate prea mult. Bailamos este cea mai eficientă piesă a lui pentru că efectiv, la câte podele de discoteci a spălat în sucuri vaginale ar trebui să ia și un premiu Nobel.

Juanes – la Camisa Nera

Admit, asta chiar îmi place. Și clipu are ceva, un ceva dubios și subversiv pentru un hit latino.

Jose Jose – La Nave del Olvido

Piesa asta și pe de două ori Hose i-am descoperit pe un generic de final de la un film superb, recte The Imperialists Are Still Alive.  Am downloadat și ascultat vreo 3 albume și 2 best of-uri de-ale lui nenea cantautorul. Deloc prost, dar deloc minunat. Cu excepția piesei ăsteia.

Julio Iglesias Agua dulce agua sala

Nu am știut vreodată dacă e agua sala apă sărată sau apă murdară, dar nici că ar conta. Doamnelor și domnilor, Hulio însuși, împăratul vaginelor fierte de melodramatizme latino !

Kaoma –  Lambada

Asta a fost cred că primul smash-hit latino. Also mi se pare mult mai ok decât Macarena. La care în timp am dezvoltat o alergie.

Lou Bega Mambo nr. 5

Channel 5-ul muzical al claselor de jos dar nu numai. Am dubii dacă este la modul strict muzică latino, dar are mambo în titlu deci trebuie să fie.

Manu Chao – Desaparecido

Ar trebui s-o dau că vai Mano Nera erau mai buni până să devină Manu Chao, dar chiar nu cred asta. Clandestino e unul din albumele alea care chair sunt esențiale. Desaparecido însemnă niște chestii foarte nasoale pentru care tot americăcănoilor trebe să le mulțumească  sud-americanii.

Natalie Cardone – Hasta siempre

Hasta Siempre e exact ce-ar trebui să fie muzica din America de Sud. O baladă despre un icon al anti-capitalismului. Chestia cea mai tristă e că fără să fie în vreun fel un exemplu de dat altora Che a avut drepate cu anti-imperialismul și toate genocidurile sponsorizate cu rânjetu pe buze de seriviciile secrete din US f A nu fac decât să-i confirme viziunea.

Natalia Oreiro – Cambio Dolor

Am preferat-o dintodeauna pe Ne-thalia Oreiro lu Thalia. Poate părea paradoxal, adică Oreiro are alură de vânzătoare de fructe în bazar. Dar Thalia are alură de târfă de lux și la categoria aceea profesională numai autenticitatea nu primează. Also, la cât dat din buci a generat Natalia, cred că școlile de tango pentru corporatiste stătute ar trebui să-i ridice o statuie în București. Fără telenovelele și hiturile oreiroice nu s-ar mai fi dus nici dracu la tango-urile sau salsele lor.

No Mercy – And I miss you

Am exclus toate tilurile alea cu unde te duci, de ce te-ai dus, nu te duce, care i-au propulsat spre faimă pe ăștia și am ales, cu nesimțire, un COVER după una din cele mai bune piese 90iste.

Ricky Martin – She Bangs

Ar fi fost mai logic să fie Livin’ la Vida Loca. Nu este pentru că asta e mult mult mai juicy și pentru că versurile she walks like she talks and she talks like she walks sunt de-un sublim apocaliptic.

Santana ft Mana – Corazon Espinado

Supernatural e cea mai bună reinventare, cel mai bune comeback posibil. Santana a comis un album superb da capo al fine și piesa asta am ales-o că-i cea mai bună pe limbă spaniolă. O să prefer, însă, oricând,  Put Your Lights On pentru că Everlast.

mambo01

mambo01

lambade

lambade

lambade

lambade