2 Guns: the comic

2 Guns s-a dovedit în mod extrem de plăcut surpinzător unul din cele mai entertaining, radicale și coioase filme americane ale lui 2013.  Meritul revine și lui Baltasar Kormákur (regizor islandez și foarte capabil) dar și scenariului. Adaptat după 2 Guns the comic, scris de Steven Grant.

O bucată din premiză pare preluată de la Infernal Affairs (filmul original, nu remake-ul oscarizat al lui Scorsese care mă umple de spume prin simplu fapt că există): doi spioni, care nu se știu unul pe altul ca fiind spioni sunt infiltrați și trebe să colaboreze sau să se lichideze. Chestia interesantă ar fi că unul e polițai, ălălalt provine din serviciile screte ale armatei americane. Și ambii vor să înfunde o rețea mafiotă, evident că mexicană.

2 guns comics

2 guns comics

 

Cum lucrurile deviază polițaiul tre să-l predea pe soldat. Se pune deci la cale un jaf la o bancă în care își tinea el capo mafioso mexican fondurile ilicite.  Dar surpriză, banca e doldora de bani și sunt banii CIA-ului. Care după cum bine știm se tot finanțează din rahaturi din astea și de aia nu sunt droagele legale. ca să nu scadă prețul și să nu intre agenturili americane în căcat media și sevraj fianciar.

2 guns comics

2 guns comics

 

Din jaf și mai ales consecințele lui deloc prevăzute rezultă un mexican standoff de proporții epice și mârlanii infiltrați se trezesc vânați mai ceva ca șoarecii. Steven Grant scrie pulp-ish un story care atunci când iese dintre limitările (oricum laxe ale) genului frizează sublimul.

2 guns comics

2 guns comics

 

Deseenele lui Matt Santoluoco sunt fix pe feelingul din story: cool, slilizate, fără mari pretenții dar plăcubile. Foarte remarcabil este modul în care s-a făcut adaptarea: fidelă și story-ului și mai ales vibe-ului din comic. Enfin negroizarea unui dintre protagoniști putea lipsi dar cum personajul rămâne intact să zicem că e acceptabil, mai ales pentru că îi dă lui Denzel Washington primul rol bun de la Inside Man (2006) încoace.

2 guns comics

2 guns comics

Baltasar Kormákur este fix genul de regizor de care cinema-ul are foarte multă nevoie: e și capabil vizual, și bun când când vine vorba de pacing și mai face și filme diferite ca subiect dar care au fiecare în felul lor câte ceva de zis și arătat. Genial nu este dar știe să regizeze și când ratează o face fix din cauza scenariilor (Inhale este o dramă bunicică dotată cu final ipocrit, nici A Little Trip to Heaven nu-i exact minunat dar astea sunt excepțiile).

 

2 guns comics

2 guns comics

Ar mai fi de zis că există deja 3 Guns, sequelul în cheie comix din care se va face cică și un sequel pe film. Scris tot de Steven Grant. Ar fi frumos să facă tot Kormakur și al doilea film.

Bag acilea trailerul la film și după el urmează un spoiler

Cea mai mai minunată chestie apropos de adaptare este că păstrează din banda desenată  coiala aia de B series buddy movie intactă dar nu omite nici lichidarea pizdei trădătoare. Care finalmente nu mai are god mode prin simplu fapt că posedă vagin. Și când i se zboară creierii ei de boarfă mă simt atât de răzbunat pentru toate filmele și vome din genul horror în care femeia supraviețuiește fix pentru că are vaginetă și pentru că asta a execrat din el John Carpenter în Halloween belind iremdiabil modul de funcționare al slasher-urilor în special și genului horror în general.