20 de filme cu zăpadă și ghețuri

De ce să te uiți pe geam când poți să te uiți la monitor/plazmău și să constați că deh, se poate mai rău decât ce-i afară? Deci 20 de filme cu zăpadă și ghețuri și glaciațiuni care să relativizeze oroarea meteo de afară.

Care nu-i o oroare, e iarnă standard de #românica și evident că probabil a cauzat haosuri și evident că nimeni nu se aștepta să ningă tocmai în ianuarie. PLM, a nins asta e, să sperăm că trece.

Hors concurs, că n-a apărut încă…

 le Transperceneige        aka SNOWPIERCER

transperceneige

transperceneige

trailer

Filmul pe care-l aștept cu exasperare și disperare de la 2014. Pedigri bun (Bande dessinee FR, regizor coreean responsabil de trei capodopere – Host, Madeo & Memories of Murder) distribuție de zile foarte mari (Chris Evans, Tilda Swinton, Jamie Bell, John Hurt) și subiect ultra-politic. Enfin, admit se poate să fie un fâs ideologic gen Elysium, dar poate va da dovadă de mai multe coae.

#20: AVP: Alien VS Predator

Alien vs Predator

Alien vs Predator

trailer

Genul programului: cros-francizare ilar de jegoasă

Niște savanți ajung la pol ca să exploreze o piramidă îngropată sub calota polară. Dar, vai! Se trezesc prinși în lupta de tip vânătoare între un Alien și un Predator. Tocmai când credeam că jigodiile de la Hollywood nu pot lansa ceva mai debil și idiot decât Alien 4 (Ressurection) iaca a venit AVP și standardele s-au dus mult în jos. După care s-a întâmplat Predators și Adrien Brody s-a crezut Arnold Schwarzenegger. Ha-ha.

Talente: Paul W.S. Anderson, regizor cam la fel de hulit ca Uwe Boll. La fel ca în cazul lui Boll și Anderson face <<filme proaste>>. Ăstora doi le-am văzut toate filmele și pe unele chiar le-am revăzut. De bună voie și nesilit de nimeni. Pentru că sunt exact cum nu sunt bășinile retarde produse la shithollywood cu sute de milioane: Entertaining.

Frig: este la pol, dar într-o piramidă mayașă ascunsă sub ghețuri, deci nu e chiar atât de frig.

#19: La Marche de L’Empereur

marche-de-l-empereur

marche-de-l-empereur

 trailer

Genul programului: documentar, cică

Melodramatismul ăla mustind de patetisme care cică s-ar vrea documentar despre pinguini. E extrem de lăcrimos și cretinoidal din voice-over. Cel puțin în varianta franceză. Filmul ăsta, foarte bine făcut tehnic și logistic era cât pe ce să reușească ce n-au reușit nici Happy Shit unu nici Happy Shit doi : să mă facă să detest pinguinii. Dacă mă vedeți vrodată intrând cu aruncătorul de flăcări în cușca pinguinilor de la Zoo ar trebui totui să vă gândiți că s-a făcut Happy Shit 3, că a trebuit să-l văd  și că din ură față de Mumble, cel mai tare dansator, I Went all The Thing style peste nevinovatele găini polare.

Talente: tehnice da, scenaristice ba.

Frig: mult că doar e la pol. Unul din ei, niciodată nu știu care.

#18: The Colony

The Colony

The Colony

 trailer

Genul programului: SF post-apocaliptic cu ceva gen zombies

B series cât se poate de cinstit: după ce am futut planeta urmașii noștrii șobolănesc prin stații polare risipite peste globul acoperit de zăpezi. Dar turnurile controlatoare de vreme ar putea cică să și salveze situația. Vis umed al oricărui neo-con: noi ne-am căcat pe ventilator, dacă tot noi ne mai căcăm odată peste ventilator lucrurile vor fi mult mai plăcute pentru toată lumea…

Talente: nu prea, adică eu nu-l consider pe Laurence Fisburne ca fiind vreun talent.

Frig: mult, că doar este o nouă era glacială.

#17: The Thaw

the Thaw

the Thaw

 trailer

Genul programului: eco-horror

O echipă de cercetători polari dă peste un mamut între ghețurile în curs de topire. Mamutul e infestat cu ceva care se propagă și peste echipa științifică. The Thing, versiunea lowcost dar nu chiar low concept. Eu cel puțin sunt deja la a treia vizionare.

Talente: gore cg-izat și scenariu care trece eficient prin locurile comune ale horrorurilor înzăpezite. Val Kilmer, gen.

Frig: destul de foarte mult. Adică o fi ajuns global warming-ul și la pol dar cald nu-i încă.

#16: Frozen River

Frozen River

Frozen River

 trailer

Genul programului: dramă de realism american cu white trash și mare succes pe la critica americană.

O femeie cu soț dispărut începe să treacă ilegali frontiera mărețelor US of A. O ajută și o indancă și un râu înghețat dar și nevoia foarte urgentă de bani. Un film decent care reușește să fie ceva mai mult decât poverty porn-ul ipocrit pe care îl iubește atât de mult Academia Americană.

Talente: Melissa Leo care a fost încă de la Homicide (serialul) o actriță cam extraordinară dar care-a ajuns celebră decât după ce a pus botul la roluri cam deloc fabuloase în white-trash dramas (și FR dar și The Fighter)

Frig: la forntiera dintre US și Canada. Iarna. A înghețat râul. Deci FRIG.

#15: The Deep

The Deep

The Deep

trailer

Genul programului: disaster movie dramatic și intimist bazat  pe fapte reale

Un echipaj de pescuit pleacă și nu se mai întoarce. Singurul supraviețuitor al scufundării navei înoată vreo șase ore prin apele cam înghețate și ajunge înapoi în oraș. Pentru a fi studiat de cercetători deloc capabili să înțeleagă cum de-a supraviețuit. Care nene, logic, și-a pierdut toți prieteni și se scundundă într-o depresie cam la fel de nasoală ca Marea Nordului.  Un film dotat cu mult suflet și niște tușe amare de umor negru.

Talente: Baltasar Kormákur, care se pricepe foarte bine la regizat mai ales când e la el acasă, în Islanda și extrage un eveniment din propria lui copilărie. Poate părea bizar dar am preferat The Deep lui 101 Reykjavik (debutul lui Kormakur) care era un filmuleț călduț (dar în care parcă ningea non-stop). Pentru că nu-mi aduc aminte absolut nimic din Reykjavik în afară de zdrelitoarea afirmație <<în orașul ăsta e atât de gri și atât de frig încât nici măcar păsările nu cântă>> (parcă)

Frig: ISLANDA, da? Plus furtună plus ăla care înoată juma de film. Deci un frig din ăla cumplit de eficient.

#14:Ao, le Dernier Neandertal

AO-le-dernier-Neandertal

AO-le-dernier-Neandertal

 trailer

Genul programului: film istoric despre preistorie, avant-peplum cum s-ar putea zice. Cam ca 10.000 BC dar fără piramide și deșert.

Ao pleacă de la el de acasă (unde e frig și unde se luptă cu urși albi) înspre Sud. Ca să-și regăsească fratele geamăn. Pe drum găsește următoarea verigă din lanțul evoluției.

Talente: machiaje excelente, duduia fotomodelină care e gen homo sapiensă, dar mai ales EPICUL. Filmul ăsta reușește să aibă mai mult epic decât ar fi fost de așteptat.

Frig: nu prea mult, că Ao se deplasează spre Sud și lasă ghețarii în urmă, dar filmul ăsta pur și simplu merita pus acilea.

Apropos, un click acilea nu ar strica, deși sunt cert că există și copii mai bune prin interneți.

#13: 30 Days of Night

30 Days of Night

30 Days of Night

 trailer

Genul programului: una dintre cele mai bune ecranzări de comix horror făcute vreodată.

Un grup de vampiri (conduși de Danny Huston) decide să își petreacă iarna într-un mod comfortabil, departe de ochii lumii, în Barrow. Șeriful (Josh Hartnett) și alți câțiva aborigeni nu sunt deloc de acord cu ideea de-a fi bufet suedez pentru haita de vampiri. Nu mulți vor supraviețui iar filmul probabil mi s-ar fi părut Genial cu g mare dacă nu aș fi citit comics-ul desenat de Ben Templesmith care este sublim.

Talente: Steven Niles, responsabil de BD-uri (story-wise) dar și David Slade care, din păcate, altceva menționabil nu a mai regizat vreodată. Actori cumva bine aleși: Ben Foster, Josh Hartnett, Melissa George, Danny Huston

Frig: Barrow, Alaska, un sătuc unde noaptea durează vreo 6 luni. Deci frig ca dracu dar curge destulă hemoglobină cât să crească temperaturile cu vreun grad-două.

#12: Ice Age 1+2+3

ice age

ice age

trailer

Genul programului: animație cu umor și personaje bune din scriitură dar și din acting vocal.

Am zis că fără 4, da? Ice Age 4 este cam jegos și mult sub primele trei. Story-ul nu-i fabulos dar reia cu foarte multe inspirații toate miturile legate de perioada de dinainte de umanitate. De la cromagnoni la retragerea ghețarilor și de la paradisuri subterane pline de dinozauri la atlantide sunt de toate.

Talente: Denis Leary (recte Diego) și Scrat devenit nu degeaba veveriț cu colți de sabie recunoscut la nivel mondial. Apropos Scrat are și o voce, cică: Chris Wedge. Plus Simon Pegg pe post dinosaur-hunting weasel.

Frig: nu-i frig că e animație.

#11: The Ice Storm

the Ice Storm

the Ice Storm

trailer

Genul programului: ecranizare și dramă extrem de bine pusă pe ecran

În 1973 The American Dream implodează din nou și încă odată într-o suburbie. Printre  swinger parties și discursuri ale lui Nixon, un adolescent are un episod a la Holden Caulfield (din Catcher in the Rye) și un plod mai cretin află care-i treaba cu curentul electric. Cel mai bun film al lui Ang Lee care chiar și atunci când  îl pune pe Hulk să o ardă filozof sau ecranizează dramolete cu cowboy gay reușește să facă Cinemau.

Talente: cam toți ăia implicați, de la regie și cameră la actorii mai bătrâni (Kevin Kline, Joan Allen, Sigourney Weaver) și ăia mai tineri (Tobey Maguire, Christina Ricci, Elijah Wood, Cuntie Holmes). E cam brici The Ice Storm ăsta.

Frig: decât o ploaie care-a înghețat, nimic serios (cum ar fi o glaciațiune apocaliptică)

#10: The Last Winter

the Last Winter

the Last Winter

trailer

Genul programului: eco-horror psihedelic. cu fantome de reni!

La pol ceva începe să se întâmple. E un ceva din ăla foarte confuz (să fie virus dezghețat din permafrost? să fie cabin fever în stare pură? să fie niște fantome absurde și malevolente de reni și mamuți?) pe care Larry Fessenden îl manevrează foarte abil din regie.  Genul ăla de film de care eu m-am bucurat plenar.

Talente: avem destule, adică trei.  Ron Perlman și actori dragi mie pentru motive din alea obscure, gen filme și seriale de care n-a auzit mai nimeni, James LeGros, Connie Briton. Ba chiar patru dacă-l punem și pe regizor.

Frig: Frig ca dracu’ e undeva la pol și oricât ar varia temperaturile tot m-a trecut cu frisoane.

Apropos, e integral pe youtube

#09:  Ginger Snaps Back

Ginger Snaps Back

Ginger Snaps Back

trailer

Genul programului: melodramă de epocă

Finalul apoteotic al uneia din trilogiile  horror absolutamente sublime funcționează și solo. După ce-a debutat ca paralelibiped apropos de sexualitate (Ginger Snaps)  și-a continuat ca triunghiulare a dependenței de droage (Ginger Snaps 2: Unleashed) lupta celor două orfeline cu vârcolăcismul se derulează implacabil în miezul unui western friguros, păduros și ce să mai, canadian.  Deci Ginger Snaps Back: the Beginning  excelează și la gore și la sexyness (Katherine Isabelle!) și la script.

Talente: Katherine Isabelle (HOT HOT HOT) plus Emily Perkins în rolurile de orfeline vârcolăciste, Brendan Fletcher of Uwe Boll movies fame…

Frig: acesta este un film mult prea sexy ca să fie frig pe bune, deși are loc prin pădurile Canadei.

#08: The Big White

the-big-white

the-big-white

 trailer

Genul programului: comedie neagră

Un nene calm și răbdător (Robin Williams) are nevoie să încaseze asigurarea de viață a fratelui său dispărut de vreo 6 ani. Un weasel de la firma de asigurări (Giovanni Ribisi, excelentissim cum e cam peste tot, mai puțin în serialul ăla al lui Seth MacFarlane) bănuiește că e ceva dubios la mijloc atunci când în mod mult prea providențial un hoit al fratelui apare mâncat parțial de lupi. Nici soția dementă (Holly Hunter) nici fratele reapărut (Woody Harrelson, YEAY!) nu ajută deloc. Rudă mai degrabă cu Gentleman Broncos  decât cu vomița de Fargo, deci must see.

Talente: Robin Williams, Giovanni Ribisi, Holly Hunter plus Woody Harrelson. Plus scenariu impecabil și dialoguri excelente și ceva călduri sufletești.

Frig: foarte multe zăpezi (Alaska sau Canada ca amplasamaent), dar se râde în hohote.

#07: Vodka Lemon

Vodka Lemon

Vodka Lemon

trailer

Genul programului: comedie lo-fi aproape rusească, deci cam genială

Undeva, într-un sat înzăpezit de prin ex-URSS se întâmplă nimicuri din alea umoristice demne de Ilf & Petrov. Un moș și-o babă se întâlnesc la cimitir și se îndrăgostesc. Regizat de un neica nimeni de care doar francezii au auzit: Hiner Saleem. Care pe lângă faptul că-i kurd mai și filmează fix în Armenia.

Talente: regia & (lucrul cu actorii) și umorul ăla care e făcut jumate din regie.

Frig: ce-i mai teribil decât frigul sunt personajele care par perfect adaptate la iarna aia mult prea bogată în omături.

#06: Alive!

Alive!

Alive!

trailer

Genul programului: dramă cu rugbiști & canibalism, bazată pe fapte reale

Un avion plin cu rugbiști din Uruguay (sau Paraguay) cade în Anzi. Ăia care au (ne)norocul de-a supraviețui s-ar căca pe ei de frig dar cum nu au ce mânca nici  nu se pune problema defecării invernale. Deci la un moment se începe consumarea din cadavrele de piloți. Alive e exacy genul ăla de film american de succes care oricât de americanizat ar fi (și din cast și din scenariu) tot nu reușește să diminueze din impactul celor petrecute.

Talente: Ethan Hawke și ăla blonziu din clipu Always al lui Bon Jovi (să rememorăm apropos de Carla Gugino deci)

Frig: frig ca dracu’ și foarte multe ghețuri. Genul de film care ar trebui arătat la ăia nemulțumiți de viteza și eficiența serviciilor române de salvare și localizare. Ca să nu mai facă dom’ne, gură la adresa oficialităților.

#05: Noi Albinoi

noi albinoi

noi albinoi

 trailer

Genul programului: arthouse, baby!

Un albinos adolescent cu doage cam sărite trebuie să scape de școală, să-și găsească o iubită și să sape o groapă. Filmul este cam one-of-a-kind, frumos în tragismul lui și cumva foarte mare pentru un subiect atât de insignifiant.

Talente: Tomas Lemarquis, personaj titular și actor din ăla care e foarte memorabil deși nu a făcut mare lucru. Dagur Kari, regizeur care e cam excelent dar face cam puține. De la The Good Heart (2009) încoace n-a mai scos nimic și zău că e păcat.

Frig: teribil de frig dar tratat la modul arthouse, deci nu chiar eficient. Ah și mai e și avalanșa.

#04: Antarctic Journal

Antartic Journal

Antarctic Journal

 trailer

Genul programului: HORROR

O expediție care caută fix polul magnetic descoperă rămășitele celeilalte expediții (care nu mai știu dacă ni se zice ce căuta) și o iau razna cu toții. O demență din aia corozivă și dătătoare de bad vibe cum eu foarte rar am mai văzut și simțit. Rudă cu alde Last Winter de mai sus (în pagină) și mai jos (în top).

Talente: Pil yim Sung, regizor  cumplit de eficient plus Song ho Kang plus alții. Coreeni din ăia care joacă de fapt în toate filmele coreene (bune, că eu la filme coreene proaste nu mă uit).

Frig: e genul ăla de film la care nu știi dacă te caci pe tine de frig sau de spaimă…

#03: The Thing

the Thing

the Thing

trailer

Genul programului: capodoperă SF/HORROR

Unul din remake-urile care depășesc cu foarte mult originalele. Amalgam de nasoleli de mare calibru: identități furate, corpuri deformate, suspiciuni, mutații, claustrări, extratereștri. Una din cele mai bune mostre de GORE puse pe film. Mai are și OST compus de Morricone.

Talente: Fx-uri analoage sublime, scenariu impecabil, acting eficient. Capodoperă, am zis, da?

Frig: suficient de frig  și nasol cât să îți dorești un aruncător de flăcări doar al tău. Just in case, u never know when u might need one.

#02: Il Grande Silenzio

il grande silenzio

il grande silenzio

 trailer

Genul programului: western spaghetti, feroce nihilist și deznădăjduit

O foarte proaspătă văduvă plătește un asasin să lichideze trupa de vânători de recompense care i-au ciuruit soțul. Asasinul este mut. Pentru că bounty-hunterul șef i-a tăiat gâții cu ceva ani în urmă. Ca script, una din poveștile alea feroce și dizabilizante emoțional pe care westernul american n-a îndrăznit să le pună pe film până la Unforgiven-ul lui Clint Eastwood (1990).

Talente: Jean-Louis Trintignant ca erou răzbunător și protagonist, Klaus Kinski ca villain – ce altceva? – , Luigi Pistilli în rol secundar. La regie Sergio Corbucci care l-a inventat pe Django și de atunci până acuma n-a reușit niciunu din zecile de fake-uri cu Django în titlu să egaleze originalul. Nici ăla al lui QT. În special nu ăla al lui QT.

Frig: ger vifor plus crivăț că așa e la munte iarna.

#01: the Day after Tomorrow

the Day after Tomorrow

the Day after Tomorrow

trailer

Genul programului: blockbuster cu apocalips glaciar, first draft pentru 2012

Southpark au făcut mișto bine de premiza cretină din TDAT, dar la apocalipse puțini pot pentru ca să fie comparați cu Roland Emmerich. Fără să fie un regizor de geniu nenea Roland trosnește niște distrugeri suficient masive și mai ales le filmează cu un simț aproape demonic la detalii. În calitate de creator de imagini memorabile și fotograme superbe (ale distrugerii) nu prea are vreun fel de egal. Că poveștile sunt locuri comune și nu depășesc în IQ un film de la SyFy, asta e foarte adevărat. Dar când vine glaciațiunea subită a lui Emmerich… PLM, vine bine de tot, cu niște imagini larger than life. Deci da, la filme cu zăpezi și ghețuri TDAT nu-i cel mai Cinemau sau cel mai deștept (ba din contră) dar e cel mai MARE. Care e entertaining și reușește să fie terifiant fără să aibă vreun  suspans narativ (e cam evident cine supraviețuiește și cine nu de la minutul patru). Mai ales la disaster movies SIZE DOES MATTER. A LOT.

Talente: tablouri post apocaliptice și secvențe ale apocalipsei in full swing prin care viermuiesc alde Jake Gyllenhaal, Dennis Quaid, Dash Mihok și Ian Holm.

Frig: cumplit de frig.