23 de chestii despre al 29-lea film cu Godzilla

Pentru că Gojira (aka Godzilla) face prăpăd din nou prin cinema-uri, eu mi-am zis să punctez câteva chestii despre filmul acesta din 2014. Care e cam ca Pacific Rim, doar că..

mai plicticos per ansablu, mai brutal montat și cu niscaiva momente de poezie pură.

Deci, un fel de inventar, că nu am chef de cronică pentru Godzilla:

 1. Acesta est al 29-lea film cu Godzilla.
 2. Al treilea film în care Godzilla este CGI. Sau mai exact ȘI efecte speciale, nu doar oameni în costume de cauciuc. (alelalte două ar fi Godzilla Final Wars și Godzilla 1998)
 3. Al doilea film după Godzilla-ul din 1998 (al lui Ronald Emmerich) turnat și parlat în engleză.
 4. Primul film cu Juliette Binoche VS giant atomic monster. Rog să se consemneze acest aspect.
 5. Madam Binoche apare nițel, fix cât să moară. Nu-i ca ălălalt franțuz de destinul căruia ajungea să ne pese vreme de un film întreg, recte Jean Reno.
  Juliette Binoche

  Juliette Binoche

 6. Apropos, Jean Reno este jucat în acest film de nimeni altul decât Ken Watanabe, acest Toshiro Mifune 2.
 7. Subiectul este la modul următor: Godzilla, ditai dinozaurul de dinaintea dinozaurilor trebuie să funcționeze pe post de contraceptiv brutal între două insecte gigantice, Muto și nevasta lui. Dacă Godzilla nu-și face treaba cum trebe, Muto se multiplică și bye bye cruel human civilisation.
 8. Plusul maxim al filmului sunt fix Muto și soțioara care sunt parcă extrași din Monstes-ul lui Gareth Edwards. Deci da arată într-un mare fel și sunt filmați cu o pasiune sinceră care rezultă în spectaculos pur pentru spectator.
 9. Nici Godzilla nu arată și nu-i filmată rău (de loc), dar am senzația că este fix un pretext pentru niște distrugeri cauzate de insecte gigantice mâncătoare de energii nucleare. În niciun caz protagonist de film.
  Ken Watanabe

  Ken Watanabe

 10. Protagonist de film ar trebui să fie Aaron Taylor (care după ce s-a împreunat cu o milfă care-i poate fi biologic mamă i-a preluat numele, Johnson, în semn de respect). Dar Aaron Taylor Johnson s-a dus la sală ca să fie mai convingător în rol de soldățoi american și i s-a întâmplat un lucru: i-a crescut corpul, iar capul deloc. Enfin Aaron Taylor Johnson arată ca unul dintre anusurile alea înaripate (a se citi îngerași din care se vede doar capul, recte putti) care au împuțit mare parte din pictura italiană renacentistă.
  Aaron-TJ-cu-caputul-lui-mic

  Aaron-TJ-cu-caputul-lui-mic

 11. Dap, Godzilla 2014 nu are un protagonist clar.
 12. Dar suferă de o abundență deloc plăcubilă de plozi și ploade. Care nu fac decât să îngreuneze un scenariu oricum mult prea americano-familist. Fix 4 plozi, cu 3 mai mult decat ar fi fost cazul.
 13. Există două personaje absolut detestabile: tatăl protagonistului (Brian Cranston, parcă e ăla din Breaking Bad) și soțioara (Elizabeth Olsen) care m-au umplut de spume și care ocupă mult prea mult timp din film.
 14. Godzilla 2014 ține două ore dar e prost temporizat din scenariu și montat mult prea amatoricește. Rămâi deci cu impresia că tocmai ai văzut un film de două ore și 45, nu unul de fix 2 ore.
  Godzilla 2014

  Godzilla 2014

 15. Da, seamănă cu Pacific Rim. Are două plus-uri indiscutabile a) luptele sunt cumva mai altfel, mai poetic realiste, ceva mai mult decât pur și simplu CGI și b)momentele de poezie pură care-i ies din poignet lui Gareth Edwards.
 16. Minusurile există și ele. Tot blockbuster, tot lipsit suflet (și tot disperat în încercarea de a-l înlocui cu altceva, în cazul de față lăbăreală familistă și plozi), dar mult mai plicticos și mai prost montat Godzilla-ul de 2014 merită un ecran mare dar are unul din cele mai inutile 3D-uri posibile. Exact genul ăla de 3D care înnegrește imaginea și nimic mai mult. Eu l-am văzut pe Imax, mă îndoiesc că pe un alt ecran ar da mai bine la contrast.
 17. Posterele pentru românica sunt două și unul dintre ele mie-mi pace teribil de mult.[carousel source=”media: 6105,6101″ width=”640″ height=”240″]
 18. Prefer oricând Monsters, care avea și poveste și poezie și sinceritate. Godzilla 2014 este un blockbuster și nu-și poate permite asemenea extravaganțe. Din păcate.
 19. Dacă mă gândesc bine, la vremea lui (1998) Godzilla-ul lui Emmerich a fost mai puțin plicticos mai închegat ca film și totuși lipsit de orice fel de poezie. Avea pe plus un ritm mai bun și niscaiva umor. Care nu-i exact ce vreau eu de la cinemau dar pe care în blockbuster-urile lui Emmerich îl consider bine nimerit. Apropos aciela nu avem nici umor nici sexyness, nici body count explicit.
 20. Gareth Edwards este perfect capabil să dea un zvâc de realizm distrugerilor (la urma urmei pentru garnd finale se luptă trei Kaiju) dar nu are apetit genuin pentru violența de-a dreptul tectonică pe care o cere un gojgogeaminte dinozaurul izbit de zgârâie-nori. [carousel source=”media: 6111,6110″ width=”640″ height=”240″]
 21. un text ajutător acilea
 22. postere ale ălorlalte 28 de filme cu Gojira/Godzilla acilea
 23. și atât