3 filme de văzut la Festivalul de Psihanaliză și Film

Festivalul de Psihanaliză și Film a început ieri și dă niște filme care ar trebui văzute la cinemau peste weekend. Eu am ales 3.

Finalmente Festivalul de Psihanaliză și Film  are loc în oraș, la cinemau, nu la mall-uri de lângă Ikea. Zic asta pentru că sunt și leneș și snob și nu vreau frate să merg la mall să văd filme. Mai ales când NU sunt filme de mall. Să-mi crănțăne din popcorn și pizdeze din smartphone toate gloabele? Nu, merci. Deci pe centru, la Studio și Elvira mi se pare optim pentru un festival.  Acuma filmele nu-s multe și am fost cât se poate de consecvent cu principiile mele: fără borâturi artistice în alb-labă-negru, fără filme apropos de care nu-s chiar curios.

Bernie

Vineri, orele 17:00, Cinema Studio

BERNIE

BERNIE

Filmul ăsta e pur și simplu impecabil. Și din scenariu și din regie și din actorie. Povestea este foarte fucked up: un cicolu găsun și lachet se combină cu o babă bogată și extrem de antipatică. Ce urmează este o dispariție misterioasă (a babei) și un procuror ferm convins că gheul a belit băciunea. Filmul e comedie extrede nagră și bazta pe fapte extrem de reale. Mizele lui Linklater sunt fix ce ador eu la cinemau:  jocul cu realitatea și ficțiunea. Mare parte din specimenele alea oarecum umane dar foarte denaturate de prin film sunt însă oameni care l-au cunoscut pe bune pe Bernie și tocmai de aia filmul ăsta rupe. Este și un film care m-a făcut să-l apreciez enorm actoricește pe Jack Balck și mi l-a confirmat pe Matthew McConaughey ca actor de categoria A+.

Gummo, varsiunea thriller judiciar. LOVE IT.

Clouds of Sils Maria

Sâmbătă orele 16:00 Elvira Popescu

Duminică orele 17:00 Cinema Studio

clouds of sils maria

clouds of sils maria

Aș fi vrut să-l  văd  la Films de Cannes dar nu am avut la momentul ăla chef de el. Deci recuperăm acuma Clouds of Sils Maria. Ce sper eu de la filmul ăsta? Lezbotronizme cu Kristen Stewart și Juliette Binoche. În fine, dacă nu bagă d-astea Olivier Assayas sigur va compensa cumva. Că doar n-o fi o simplă lăbăreală despre teatru și actrițe.

Les quatre cent coups

Sâmbătă, orele 16:00 Elvira Popescu

Duminică orele 14:00, Cinema Studio

les-quatre-cents-coups

les-quatre-cents-coups

Admit, ăsta l-am pus mai mult pentru alții decât pentru mine. Fix pentru ăia care nu l-au văzut dar își dau cu părerea despre filme. Film reper pentru cinema și capodoperă (mult prea discutabilă după mine) 400C este de fapt și de drept un film încă entertaining, care are și mize de emoție și cinemau. Ca să te super-excite estetic trebuie să-l pui însă în contextul lui și de asta nu se preocupă prea mulți. Chestia este că la modul rudimentar lucrurile stau în felul următor: Rebel without a Cause VS Les 400C, asta e diferența de atunci dar și de acum dintre modurile european și american de-a  organiza și considera filmul.  Dacă nu la-ți văzut e o ocazie de neratat să-l vedeți pe ecran mare.

Deci astea fură alegerile mele. Ce-ar mai fi de zis apropos de Festivalul de Psihanaliză și Film? Aș avea o oarecare curiozitate dar nu prea mare pentru Whiplash, Boxtrolls l-aș vedea dar nu la ore din alea și Infinitely Polar Bear are un actor bun (Mark Ruffalo) o actrița hot (Zoe Saldana) dar mi se pare că nu merită vreun fel de încredere.

Also, am fost la gala de deschidere și am văzut o vomă scoasă prin cur, the Judge, mizerie atât de mare încât cred că de la Monuments Men nu am mai văzut ceva atât de rahatic și scârbos.

festivalul_international_de_psihanaliza_si_film_2014

festivalul_international_de_psihanaliza_si_film_2014