30 Days of Night adaptare și oroare impecabile

Cred că-i a 5-a revizionare a lui 30 Days of Night. Pentru că merită și pentru că horror cu atâta gore și atâta inspirație vizuală se face mult prea rar.

Prima dată am descoperit 30 Days of Night ca roman grafic. Superb, splendid și sublim, una din lecturile vizuale fundamentale pentru mileniul 3, genul de artă (Ben Templesmith) care maximizează un scenariu al dreacu de deștept (Steve Niles). Povestea unui clan de vampiri care decid să ia o masă prelungită în orășelul Barrow, din Alaska. Un festin  de 30 de zile, perfect suprapus peste perioada în care noaptea polară lasă Barrow-ul în beznă. Problema ar fi câțiva locuitori, printre care și șerifu, care se încăpățânează să supraviețuiască în timp ce străzile înzăpezite și casele neîncălzite devin din ce în ce mai roșii de la hemoglobine.

30DoN banda desenata

30DoN banda desenata

Ceva mai târziu s-a anunțat ecranizarea. Nu musai un motiv de bucurie. Gore-ul exacerbat al lui Templesmith și modul de-a mișca înainte personaje prin oroarea înconjurătoare al lui Niles nu erau chiar ce face hollywood-ul. Erau fix opusul filmelor de consum de masă în care groaza era calibrată pentru a nu ofensa femei sensibile și a da de hăhăit unor adolescenți retarzi. Nici David Slade nu părea o alegere prea fericită. Avea la activ un revenge thriller cu fetiță contra pedofil (Hard Candy) pe care mulți îl ridicaseră prea mult în slăvi. Și totuși filmul a ieșit fix cum trebuia: fără compromisuri, dar cu o abilitate admirabilă de-a ecraniza și adapta mizele fundamnetale din comics. Teroarea, frigul, mațele și disperarea sunt acolo, pe film, și sunt aproape palpabile. Nordul înzăpezit, care- a dat capodopere  pe SF și pe horror (de la The Thing from Another World la  The Last Winter și de la The Thing la Fortitude multe chestii dubioase s-au întâmplat prin Alaska și pe la Pol) a  fost bine de tot utilizat pentru ca oamenii lui Josh Hartnett și vamiprii lui Danny Huston să se joace spectaculos de-a șoarecele și pisica.

plan ansamblu cu mayhem

plan ansamblu cu mayhem

Gore

Gore

ah un foetus in pericol

ah un foetus in pericol

stil de interior

stil de interior

detalii

detalii

Ben Foster

Ben Foster

Și fix joaca de-a șoarecele și pisica face toți banii. vampirii au de gând să se hrănească dar să se și distreze cu hrana vie. Cu Barrow rupt de restul civilizației, asta este foarte posibil și avem de-a afce cu o ideea pe cât de bună pe atât de rar pusă cum trebuie prin filme. Altă chestie bine aplicată în 30 Days of Night este o bucată de realizm pe care numai I Am Legend a mai abordat-o amplu: vampirii care s-au camuflat prin mitologii false despre ei. Și de fapt complet reali dar deloc sensibili la ape sfințite și crucifixe au toate atu-urile în mână. Perioada în care locuitorii din Barrow încearcă să-și dea seama ce li se întâmplă și hăcuirile se escaladează și numeric și grafic e ținută bine din regie dar mai ales din scenariu (Niles a contribuit la rescrierea pentru cinema și ăsta este un atu maxim).

și ploada vampir care a parte deo soarta exemplara

și ploada vampir care a parte deo soarta exemplara

Josh Hartnett

Josh Hartnett

Danny Huston

Danny Huston

Andrew Stehlin

Andrew Stehlin

În mod deloc paradoxal a 5-a vizionare mă trimite înapoi înspre benzile desenate și mă face să-mi pun întrebări despre carierele ăstora din film. Hartnett care era acilea protagonist s-a dus în jos rău de tot, Manu Bennett (care era personaj cât se poate de secundar) a ajuns un fel de vedetă pentru fanii de fantasy (The Hobbit) și pentru iubitoarele de peplum macho (Spartacus). Ceva cu Melissa George nu am mai văzut de la Triangle (alt film excelentissim) încoace și madam pare a face seriale. Ben Foster, poate cel mai talentat actor al generației lui n-o duce rău, dar merita ceva filme mai notabile. și Andrew Stehlin, improbabil punct de maxim interes din film, un tip specializat în smardoieli și corgrafii de smardoieli. Care face acilea cel mai teribil vampir din toată haita de creaturi înfometate. Și prin teribil înțeleg extrem de memorabil.

Ben Templesmith

Ben Templesmith

excelenta muzica lui baiatul asta

excelenta muzica lui baiatul asta

30 Days of Night se dă deseara, pe la 21:30, la Tv1000.

 

[carousel source=”media: 10877,10878″ width=”640″ height=”240″]