5 motive pentru care nu vreau să văd filmul Non Stop

Am uitat tocmai de Non Stop, filmul de panică în avion. Motivul este destul de evident: mă cam doare în cot și de Liam Neeson și de avionul lui.

Să fim serioși nu trebuie să fii super-cinefil ca să refuzi filme. O face toată lumea, în funcție  de preferințe personale. Eu, care încercam să-mi explic cum de am uitat tocmai de Non Stop de pe lista de premiere (de ieri) am ajuns la concluzia că este cel puțin ignorabil, cel mult disprețuibil. Motivele îmi sunt evidente (unele) și foarte idiosincratice (altele).

  1. Liam Neeson, care se vrea actor de acțiune. Pe-ni-bil. Probabil careva i-a făcut o glumă proastă și i-a lipit peste oglinzi poze & postere cu Jason Statham. Deci Liam Neeson se duce la oglindă vede Jason Statham și debiluț cu capul ca orice vedet o ia de bună. Mamă, ce action hero cool sunt eu. Nu, Liam Neson, nu ești deloc acșân hiro și absolut deloc cool. Ești la fel de jegos ca alt babet care s-a dedat la filme de acțiune, Harrison Ford. Care ce să vezi a făcut și ăla o penibilitate cu avion.
  2. Filmele în care a jucat Liam Neeson, care sunt, de ceva timp încoace (mai exact de la Kinsey, 2004) cel mult mediocre (The Grey) dar în general jegoșenii fascistoidale mustinde de propagandă neo-con (Batman-urile lui Nolan, Taken-urile lui Besson). De la o vreme încoace, Liam Neeson joacă numai securiști americani care-și salvează femeia, copilul și țara.
  3. Amplasamentul aerian: haida bre, încă un exemplu de fear-mongering cum că vai terorism, vai terorism în avion. Niciun film cu terorism în avion nu-a făcut mare lucru artistic sau dramatic (nu, nici United 93) dar au ajutat din plin la creșterile de vânzări pentru aparatură de securitate pe aeroporturi.
  4. Jaume Collet Serra este un regizor deloc minunat. Nu-i chiar prost și are niște sclipiri care-l scot puțin din marea masă a mediocrităților care tot fac horror și thriller. Dar niciun film de-al lui nu mi-a plăcut cap-coadă vreodată.
  5. Simpla posibilitate că va exista un twist. Este exact genul de film prost care poate deveni abject dacă auteurii s-au gândit să dea niște inteligență din twist. Și Jaume Collet Serra este exact genul ăla de regizor, care apreciază un twist oricât de imbecil ar fi el de twist. Cum cele trei minți luminate cu lanterna de la departamentul scenaristică au la activ nimic, tot nimic și al treilea scenarii pentru white-trash theater din gama WWF eu voi zice pas.

În ciuda a două prezențe care ar putea fi plusuri: Julianne Moore (MILFă de colecție și mare talent) și Scoot McNairy (care-i un actor destul de OK).

Non Stop

Non Stop