8 filme SF din 2015

Aveam chef de ceva filme SF, deci am ales, mai pe random primele 7 titluri care mi-au ieșit în cale. Am fost uneori surprins plăcut, alteori dezamăgit. Uneori plictisit.

După ce-a luat Gravity premiul Oscacar speram să fie mai multe filme SF cu spațiu cosmic. Ciu-ciu. Se fac multe SeFeuri, dar nu se fac pe idei mari și efecte speciale gigantice. Ce se face este așa, mai domestic și mai pe zona de TV movie. Mult mai bine decât nimica, mai ales că există ceva variație. Ca să fiu corect le pun pe ordine alfabetică, nu după preferințele mele personale.

Air 

Bun venit într-un viitor post-apocaliptic. Aerul este toxic și ultimele specimene umane sunt conservate în depozite speciale. Păzite tot de oameni, care trebe să se asigure că mașinăria de hibernare funcționează și mai ales că există suficient aer și pentru ei, manipulanții/tehnicienii. Aleși să fie unul alb (Norman Reedus) și unul negru (Djimon Hounsou) paznicii sunt singuri. Mai puțin o femeie asiatică, despre care aflăm că este de fapt vocea halucina(n)tă a conștiinței negrului. Și evident că la faza asta mi-a venit să vomit. L-am văzut, în sictir până la finalul din ăla iubăreț și frecat în cur care e de fapt ultima problemă a unui film destul de anonim. Și din regie și din scenariu și mai ales din lipsa de claustrare (totuși era o miză mișto) și lipsa de interes pe care o pot eu avea pentru protagoniști negri la care le vorbește sufletul lor feminino-asiatic ales după toate șabloanele corectitudinilor politice. De fapt și de drept nu-i detestabil, e decât mediocru.

Attack on Titan

De obicei mă feresc să zic asta, dar acuma trebe zisă: filmul ăsta e o imbecilitate (ca 99.6% din filmele japoneze) care trebe văzută fix pentru că efectele speciale fac toți banii. E ceva uimitor de fascinant apropos de giganții ăia care se hrănesc cu japonezi din viitorul post-apocaliptic. E ceva ridicol dar foarte eficient. Preluat de prin folcoruri asiatice (și dintr-un manga/anime, căcături din astea).  Cum îi cheamă pe puleții ăia mici și post-apocaliptici, ce vor ei, al dreacu să fiu dacă m-a interesat vreo secundă. Dar spectacolul e Magnific. De savurat cu FFWRD peste toate dialogurile și mare parte din bondingul dintre personaje.

Lavantula

sinopsisul zice: Volcanic eruptions in Los Angeles unleash a swarm of gigantic, lava-breathing tarantulas. Asta sună suficient de hidrocefalist cât să poată fi la baza unui film sublim. Nu-i deloc cazul acilea, unde un actor de serieC iese din scena pe care o juca (film în film, meta mortziimasii) ca să ajungă într-un film de serie D, recte Lavantula. Nici măcar nu am râs și eu am o toleranță mare la mizerii SyFy. Până la un punct.

Listening

Juma din Primer (care e capodoperă), juma din Limitless (care e și ăla Bun) și iaca o furăciune care ar fi trebuit să iasă condamnabilă. Dar a ieșit ceva mai deșteaptă dar și mai clișeistică decât ce-ar fi fost de așteptat. Doi amici studenți la tehnologii descoperă un mod de-a controla (și augmenta) prin PC-uri telepatia. Ce urmează? Păi o pizduă trădătoare și agențiile secrete americane, care de mult doreau să aibă la dispoziție așa ceva. Ca debut promite un regizor/scenarist destul de deștept și competent. Ca SF cu mize morale e bine jucat. Admit m-am bucurat de el mai mult decât ar fi fost cazul, poate și pentru că are niște estetică ( tot dinspre Primer venită aș zice eu) valid utilizată pe scenariul dat.

Paralells

Mai ține careva minte serialul Sliders? Cu ăia de săreau în universuri paralele? Eu îl țin minte și la vremea aia îmi fusese simpatic. Parallels este un remake atât de muist încât nu face decât să fure ideea principală și ceva chicițe despre voiajul în lumi paralele. E simpăticuț și are ceva forță, dar e clonă avortată întrucât ăsta este doar un pilot abandonat. Mai bine așa, deși admit, am bălit după bunăciunea asiatică și nu mi-au displăcut prea multe chestii.

The Reconstruction of William Zero

Melodramă identitară cu clonele lui William. Care ar fi făcut bine să mergă înspre violențe și mutații gentice, nu înspre familizm muist de cea mai joasă speță. Venind din partea tipului care-a făcut unul din filmele mele favorite cu (aproximativ) zombie  acilea avem o dezamăgire mult prea cuminte și mult mult prea mediocră. Ca melodramă cu clone și foetuși bășiti pe care tatăl lor îi calcă (accidental) cu mașina nu-i rău, dar WHO THE FUCK NEEDS THAT!?

Residue

Încă un pilot, doar că de data asta lucrurile stau mult mai bine. Ceva mai original decât media, cu niscaiva filmări ultra-glitzy și un story de SF paranoid apropos de guvernul care ascunde ceva în zona contaminată de o explozie la un depozit secret de chimicale. Nu sunt zombie, e ceva ca niște fum fantomatic și cum să zic, dar și-a făcut impecabil treaba de pilot, că am luat la văzut și alelate două episoade. E mini-serie, nu serial, slavă cerului.

Time Lapse

La rigoare ăsta ar fi campionul dintre toate astea. Purcoi-ul e simplu: face thriller cu hipsteri și polaroide din viitor și o face suspect de bine pentru un film de debut. Scenariu bun (cu o burtă scenaristică despre mafioți care putea lipsi, zic eu) personaje destul de credibile și ceva twist-uri gigantice. Povestea e despre cum viețile a trei slackerși se schimbă dramatic atunci când dau peste mașinăria de făcut fotografii din ziua de mâine. Ațintită spre sufrageria lor mașina de fotografiat viitorul are un mod dubios de funcționare și mai are ceva: capacitatea de-a le îmbunătăți viitorul și distruge viețile. Din fericire se merge înspre distrugere și în ciuda unor ațe albe (oricine a făcut poze noaptea se poate prinde de-o chichiță înaintea persoanjelor) E ceva atât de clasic, feroce și curat lucrat acolo, la final că m-am gândit la episoadele sublime de prin Twilight Zone și Outer Limits.

Scenariul e scris de un tip responsabil și de filmul ăsta, una dintre cele mai fucked up prelucrări pornite de la super-eroi și mai ales labilitatea fanilor lor.

Attack on Titan

Attack on Titan

Attack on Titan

Attack on Titan

Attack on Titan

Attack on Titan

Attack on Titan

Attack on Titan

AIR

AIR

AIR

AIR

Residue

Residue

Residue

Residue

Residue

Residue

Parallels

Parallels

Listening

Listening