African Kung-Fu Nazis

African Kung-Fu Nazis este fix ce trebe să fie un film ghanez cu nazisti karatiști

Până la African Kung-Fu Nazis au mai fost filme cu naziști karatiști dar niciunul nu este la acest nivel galactic de splendoare. Scurt pe doi avem de-a face cu un hommage adus la filmele de karate și shaolineală (70s Bruce Lee și Shaw Brothers) făcut de cineva cu o agendă politică anti-fa plină de solidaritate africană. Glumesc, AKFN este un film rezultat din ce-a înțeles un băiat alb din Kung-fu 70ist, Inglorious Basterdz și nu în ultimul rând Apocalypse Now și ce-a filmat cu sportivi amatori și femei grase din Ghana.

Sinopsisul este fix așea: ”Unlike history books tell us, Adolf Hitler did not commit suicide in his bunker, but instead fled to the African continent in his submarine. Teaming up with his new right hand, infamous Japanese military leader Hideki Tojo and the brutal Horse-Man Göring, he plans on conquering the world once again – starting in Ghana. With the might of his loyal (although brainwashed) Ghan-Aryans and his superhuman Karate-Powers, Hitler destroys the African Kung-Fu school of the shadow snake, killing its leader. Grieving for his master, Kung-Fu disciple Addae seeks revenge by participating in Hitler’s martial arts tournament. Will he find the strength of body and mind to defeat the evil dictator?”

Tre să mărturisesc că fiind mai pe felie cu cinemaul nigerian (nollywood, desigur) am fost surpins de cât de puțin sleazy sleaze este în acest film din Ghana. Adică nici măcar pentru innuendouri nu este loc, d-apăi pentru secvențe tipice nollywoodului  pline de rafinament umoristic sexual. AKFN este fix ca alea cu shaolini și zero umor voluntar.

Chestia pe plus este că fiind copie sârguincioasă AKFN preia din deceniul 7 și ceva din cromatici. Că e de la vreo mare tradiție ghaneză să pui personajele pe fond roșu sau vreo estetică aleasă voluntar pentru acest film nu aș putea să zic, dar estetic lucrurile funcționează mai bine decât în vreo 14 filme europene de artă.

Personal suspectez că băiatu ăla de l-a regizat (are vreo 25 de ani și-l joacă pe Hitler. În fine, un Hitler rejuvenat și karateka, da?) are și niște umor voluntar că altfel ar însemna că i-a ieșit miraculos de spumos filmul fără să aibe așea ceva regizorului. Bonus punct au si luchador.

 

De final au făcut și single băezii