Alleluia un remake cam degeaba

Alleluia este un horror despre aventurile criminale ale unei infirmiere psihotice si  amantul ei, un gigolou bătrâior. Ar fi putut fi chiar interesant.

Alleluia este a treilea film (sau al patrulea dacă includem și-o animație obscură) al lui Fabrice Du Welz și al patrulea film bazat pe aventurile foarte reale și deosebit de sinistre ale lui Raymond Fernandez și Martha Beck. Povestea de amor criminal, cu asistentă rea de muscă și gigolou de 3 parale care lichidează babete și femei trecute ca să le ia banii a fost și este bună.

arthouse cu hoit

arthouse cu hoit

Nici filmul nou, franțuz și color, cu nuditate și pusee de arthouse nu-i deloc prost. Dar eu am rămas așa cu o oarecare senzație că mă uit la film care pur și simplu există degeabă. Zic asta pentru că am văzut the Honeymoon Killers, care oricât de vechi și de alb-negru o fi el tot este de vreo 30 de ori mai interesant. Mai erotic. Mai feroce. Mai frisonant, tocmai pentru că lipsit de pusee stilistice și nudități gratuite de arthouse se simte (ca să zic așa) ca ceva mult mai real. Deși e filmat prin 60s și e alb-negru.

Alleluia

Alleluia

Ce face în 2014 Fabrice Du Welz este să ia povestea, să nu-l declare fullfrontal ca fiind remake și să dea din nou cu crimele feroce în femei trecute și proaste și bisericoase. Motivul fundamental (sexualitatea psihotică a infirmierei și curajul redus al gigoloului) suferă câteva mici nuanțări, dar tot pare mai mult un pretext scenaristic decât o stare de fapt. Du Welz mai bagă și ceva vag religios (animist? Voodoo?) prin inventarul de personaj al futacului bătrâior (Laurent Lucas, actor fetish și ireproșabil în relația cu filmele belgianului) și câteva secvențe mult prea arthouse pentru un film care pare a avea miezul într-o cu totul altă parte decât la capitolul stil vizual. Lucas nu-i singurul atu actorices, Lola Dueñas e și ea bine de tot în rolul târâturii geloase și nici rolurile sceundare nu-s deloc greșite.

nudite et  sauvagerie

nudite et sauvagerie

Pentru cine nu a văzut Honeymoon Killers noua versiune poate fi o experiență de thriller/horror psycho-sexual destul de acută. Eu unul m-am cam plictisit și dezamăgit.

cumva filmul asta chiar este si slasher

cumva filmul asta chiar este si slasher