Almost Human

Este unul din noile seriale de SF care-au apărut prin 2013. E cel mai nou debutat („decât” 3 episoade so far) și e ca mai toate serialele aflate la debutul de season01: over-hyped ca dracu’.

Almost Human este cam fascist & cam degeaba. Are loc în 2048, dar are exact același mecanism expirat de funcționare ca C.H.I.P.S, Jake & Grăsanul, Lethal Weapon sau orice serial sau film care funcționează strictamente pe bază de duo polițistic foarte eficient, compus din doi polițai extrem de diferiți ca temperament și, în cazul de față, biologie.

Almost.Human.S01E03.HDTV.x264-LOL.mp4_000834583

De ce zic că-i degeaba?

America la 35 de ani în viitor.
Un viitor din ăla apropiat și posibil, lipsit de zvâcul de imaginație care-mi place mie la SF. Încă un viitor des-futurizat în care tehnologiile aflate azi în testare și prin hangarele armatei SUA au devenit accesibile și la pulime dar și la infractori + teroriști. O viziune lipsită de orice fetish sau grande amore vizavis de the useless twistings of the new technology (tocma am citat din Jamiroquai). Un imaginar de Blade Runner în varianta Tv de 2013. O utopie polițienească fără vreo umbră de suspiciune sau corupție. Deci net inferior.

john-kennex-almost-human-24036-2880x1800

Un protagonist care e Robocop cu sfert de măsură: John Kleenex (sau cam așa ceva) jucat de Karl Urban care l-a jucat din bărbie și pe Judge Dredd.

Exact genul de carton scos din șablon: și-a piedut echipa și un picior într-o misiune, a stat în comă, acu caută redemption și noi primim aceeași gargara cu căcăt, 100% americană, nu personaje credibile sau interesante.

Dorian-Almost-Human

Un partener care este cyborg (and that’s not ok): Dorian. Îl joacă Michael Ealy, pe care fetele disperate după seriale culeanu îl știu din The Good Wife, și care-a mai ars-o polițienește în Common Law și Law & Order.

Ce să vezi, cyborgul negroid are și el problemuțe din alea luate cu copy-paste din biblia scenarizării mediocre de la Hollywood. El de fapt chiar se crede uman. Și se sparge în figuri și bășine pe această temă. Borâtura cu iluzii umane Dorian nu e aruncată din mașină ca ălălalt cyborg cu care-a avut de-a face John Kennex. De ce? Păi pentru că trebuie să existe în serial. Ca să se lanseze spre spectator jeturile de vomă ale toleranței și diferenței și ale corectitudinii politice.

AlmostHuman_Cast

Alte personaje secundare care nu sunt nici măcar conturate, sunt bifate într-un excel al lucrurilor care tre să fie într-un serial american standard. Femeia de la conducerea secției (Lily Taylor, care merita mai multe de la viață și cinema), o facsistă mămoasă dar doar cu protagonistu (judi dench-ing ca la Bonduri, deci). Un coleg perfect capabil să înțeleagă că anumite făpturi nu merită o a doua șansă (și deci latinoid, personaj negativ). Un mecanic de cyborgi socially awkward (ah, cât de original). Plus un vagin amplasat pe o duduiță prezentabilă și competentă, ca să aibă și protagonistu nostru ce fute.

Almost.Human.S01E03.HDTV.x264-LOL.mp4_000009718

Evident problemele din viitor sunt TOATE legate de cyber-terrorism. Pentru că nu-i așa, cum altfel să bifeze mesaje gen „torturarea INSUFICIENTĂ a arestaților poate avea urmări tragice” sau „vai, dar acești teroriști vor să ne extermine fără vreun motiv” sau  „bine că este poliția capabilă să ne apere fără corupție & abuzuri”.

Almost.Human.S01E03.HDTV.x264-LOL.mp4_000008591

Da, știu că e cretin să ceri texte și subtexte nasoale și superbe demne de Verhoeven de la rețeaua Fox, dar măcar ceva interesant, care să aibă mai mult decât propagandă pro-tolerență dublată de propovăduirea fascismului polițienesc ar fi fost necesar. Că la furat sub-ploturi de prin Total Recall & Robocop s-au priceput. Nu e cazul, iar Almost Human ar vrea să fie clonă de Robocop dar e copie la indigo de Hawaii Five-O: bărbați frumoși și competenți care apără prin tortură america viitoare mustindă de toleranță și plină de corectitudine. Apoape uman, destul de fascist și foarte degeaba.