America, venim!

O foarte pe scurt și foarte parțială cronică a filmului de mare public America, venim!

Am văzut la TIFF, în Piața Unirii, primele 17 minute din filmul America, venim! A fost o experiență disturbantă pentru că toți oamenii ăia care nu înțeleseseră exact cum să reacționeze la Să mori din  dragoste  rănită, scurtmetrajul proiectat înainte, compensau din plin hăhăind isterizați… și eu, care sunt și snob și deloc dispus la compromisuri grosiere în comediile pentru public, m-am simțit dezintersat de tot haosul și de toate ghimbușlucurile de revelion tvr cca 1993 care erau proiectate, dar am tras niște concluzii.

Cele trei chestii pozitive pe care le-am văzut în primele  17 minute de film sunt: o pisică (foarte simpatică, am înțeles că nu mai apar alte pisici), un plod care fiind plod era mult mai natural decât oricare dintre actorii vârstnici, și un cameo al Alexandrei Buzaș.

Actorii făceau fețe mai ceva ca la teatrul de comedie și erau amuzanți la modul ăla la care sunt amuzante țoapele. Un film care deja începea să mă facă să mă simt ca  o serie de  aplauze la aterizarea avionului, deși nu-mi aduc aminte dacă în film s-a aplaudat când ateriza avionul cu hăhăiți.

Oh nu cineva are bun-simt si-l va folosi impotriva noastra

America Venim

America, venim! este singurul competitor probabil al lui filmul selfie când vine vorba de audiențe masive. Ambele au aruncat din ecuație aproape orice nu este grosier, și dacă de la femeia lui Adrian Sârbu nu mă așteptam la mari subtilități, aș fi vrut ca un film produs de Tudor Giurgiu (și regizat de Răzvan Săvescu) să fie mai ca filmele lui Giurgiu. Adică mai finuț. Cu un obraz mai subțire și cu fler când e vorba de un numitor comun între audiențele largi și filmul drept ceva cât de cât artistic. Dar America, venim! este un vanghelion  plin de antren și voie bună care, în loc să facă umor despre țoape și țărani, devine un film pentru țoape care se îmbracă de la magazinele de haine ale lui Bahmu și țăranii care au avut și ei la aeroport probleme cu varza murată din bagaje.

O opinie nu chiar pozitivă, dar mult mai completă acilea. Și-o opinie de-a dreptul exaltată acilea.

america-venim-afis

america-venim-afis