Anchorman 2 este o comedie misto

Un sequel mult sub originalul cam genial,   dar o comedie americană amuzantă. Cam asta e Anchorman 2 și m-am râs copios la glume mai mult decât la scenariu.

După ce mi s-a tot zis cât de oribil și degeaba este Anchorman 2 mai că începusem să cred că al doilea film cu Ron Burgundy  nu merită atenție. Dar totuși, în virtutea inerției l-am văzut. Nu-i deloc prost sau rău, dar este o comedie mediocră din scenariu cu destul de multe glume/replici memorabile.

Anchorman 2

Anchorman 2

Deci pe scurt: ajuns cu nevastă și copil în New York Ron Burgundy se vede concediat (de un Harrison Ford în cameo și-n cea mai tolerabilă formă actoricească din ultimele decenii). Cum madam Burgundy nu va renunța la șansa de-a face jurnalism profesionist la standrade înalte Ron se refugiază în alcool și se reurnează la San Diego. Pentru ca brusc să aibă șansa de-a reveni pe sticlă. Cu tot cu echipajul lui de hidrocefali.  Care trebuie re-unit. Puși în fața unei concurențe acerbe (ex-nevasta Christina Applegate plus un șpicher șarmant, recte James Marsden) Burgundy și ăilalți tembeli revoluționează știrile, ucigându-le.

Anchorman 2

Anchorman 2

La un nivel destul de evident ce se întâmplă cu sequel-ul ăsta este fix satira. Povestea fictivă dar tragic de reală a idocratizării știrilor și transformării lor în non-news pentru oligofrenii cu ochii beliți non-stop în teveu. Deci ceva-ceva tot are de zis Anchorman 2. Glumele sunt bune. Ce scârțâie (mai ales din comaparația cu orginalul) este un scenariu care renunță la 70% din umorurile mult prea edgy (misogine, politic incorecte) pentru a bifa rahaturi universal mâncate de cinema-ul american mainstream: black female empowerment (cu nițel dublu tăiș, ce-i drept), valoarea eternă a familiei (vreau să văd și eu un film american de public în care familiei despărțite îi este mult mai bine despărțite, futu-i).

Anchorman 2

Anchorman 2

Ceva schimbări de registru s-au întâmplat și Anchorman 2 aduce mai mult a Family Guy decât a rahaturile marca Apatow. Logica și realismul (enfin, cât din ele pot exista într-un film cu Will Ferrell sau Steve Carell) sunt spulberate de momente supra-realist absurde: o armă din viitor, un accident de dubiță în slo-mo cu scorpioni și ulei încins, un moment muzical pe plajă.  Finalul cu Kanye West și cu battle royale între echipaje de știri (alt cameo minunat, John C. Reilly) tot din mintea lui Seth MacFarlane pare scos cu forcepsurile.

Anchorman 2 screenshots

Anchorman 2 screenshots

Cartonish as hell filmul exceleză din cameo-uri (de la Drake la Harrison Ford și de la Marion Cotillard la Sasha Baron Cohen avem de toate). De neuitat singura utilizare non-scat a piesei Xanadu (și ceva mai în altă secvență menționarea himenului Oliviei Newton-John) și o citare absolutamente fabuloasă din sezoanele vintage de Star Trek (pe rezonuri de inter-racial, d’oh). Farrell se auto-citează și face din nou patinaj (Blades of Glory, anyone?) iar momentul cel mai WTF este ăsta:

Anchorman 2 screenshots

Anchorman 2 screenshots

Steve Carell reușește pentru prima și întâiași oară să fie un Minus indiscutabil. Brick, care oricum era o caricatură devine o caricatură cumva grețoasă și deloc amuzantă. Nici când își tine propriul necrolog, nici când dă de amorul vieții, Carell nu reușește să facă altceva decât figurație cu ochii beliți.

Anchorman 2 screenshots

Anchorman 2 screenshots

 

Nici David Koechner (Champ Kind) nu reușește mare lucru, deși e mult mai bun decât belitura Carell. Paul Rudd iese mai bine din scenariu (și dn acting), cu niște pussy-shots și un rol acceptabil scris.

Anchorman 2

Anchorman 2

Și penttru ca să fie și ceva quotes:

  • I’m not trying to be funny, but are you sure he’s not a midget with a learning disability?
  • I’m so lonely, I paid a hobo to spoon with me.
  • Suicide makes you hungry. I don’t care what anyone says.
  • Tonight i begin part one of my 11 part series on the power and mystery of the human vagina. This series will be a tasteful look at just what makes a vagina tick as well as a loo at the 50 greatest vaginas of the 20th century.
  • Quit yanking or anuses!
  • The garden gnome had a normal-size penis.
  • The only good sport Filipinos are good at is eating cats and dogs.
  • They call them chicken of the cave.
  • I can type 50 words a minute with only 300 errors.
  • Of course they’re enjoying it. It’s crack.
Anchorman 2

Anchorman 2