Annette: decât muzica, restul FAIL

Annette are un OST minunat, un scenariu penal și-o regie banală. 

Lu Annette i s-au ridicat monumente de laude. Ca la orice filmat Carax, ca în cazul a 98% dintre muzicacaluri. Dincolo de elanurile laudatorii nu-i mare lucru de văzut. De auzit, aici Sparks excelează. foarte frumos din partea lor.

N-am avut mari așteptări de la Annette pentru că

  1. Muzicacalul, acest rudiment de operetă care n-are ce căuta în cinemau dacă nu are vreun fler vizual maximal și dacă nu are niciun rudiment teatralist, nicio fandascie melodramaticoasă de aruncat în aer
  2. Leos Carax, care numai genial sau original n-a fost vreodat. Da care le ia mințile la mulți, incapabili să-l vadă drept banal (în conextu cinema-ului francez, Carax este o piticanie pe lângă alde Demy și Beineix  și Jeunet&Caro și o savarină expirată pe lângă noua extremitate franțuză)

Ce-am primit a fost așa: scenariu banal de melodramoletă. Fix ca la operetă. Incursiuni de intersecționalitate a artelor, în care fac figurație stand-upu și OPERA. Fuckin hell, disprețuibilă manevra.  Puterea cinemaului stă în faptul că e mai mult și mult mai bine decât alde glumițe pe scenă și mugete simfonice. Snobărealăăăăăă cât cuprinde.

Vizual e pe banal total, cu vagi fandacsii care ar trebui să fie de impact maxim: o marionetă pe post de foetus cântător (adică standardul este pe aici dar Carax face uz de Burattino, ffs), ceva filmaje cu furtună pe mare care ar face de rușine chiar și un film anii 70, și zero chestii măcar ieșite din banal. Un banal plasticos și deloc plastic, ca să fut o snobăreală.

Actoricește, fucking hell  madam Cottilard și Adam Driver sunt prezenți decât prin carne. Asta i-a ieșit lu Carax mereu, carnea. Că niște personaje sunt mai mult decât carne / carnație/ prezență fizică s-a întâmplat la dumnealui  o singură dată, în Mauvais sang. Dar nah, ar fi fost absurd să dea rateuri Binoche și Piccoli.

De final da, ce-au scris Sparks pentru muzică este minunat. Ce-au scris pentru scenariu e banal cu spume. Ce s-a filmat este mediocru.

PS: ăsta este cel mai valid muzical din ultimele 2 decenii. Și luat la bani mărunți e tot melodramă, dar ce futând fel de melodramă. d-aia de QT și Johnnie To level. Ăsta e tot muzical. Și ăsta dă de toți pereții cu muzicalu.