Art School Confidential

Art School Confidential este o satiră la adresa academiilor de arte și a specimenelor artisticoidale care le populează. Un film foarte cinic și subevaluat.

Pe românește Art School Confidential s-a tradus ca Școala secretă de arte. Încă un titlu tradus de oameni care nu au văzut filmul sau care au o comandă deficientă asupra limbii engleze. Zic asta pentru că nu este nimic secret apropos de școala de arte din New York la care ajunge eroul nostru pentru a deveni artist. Chestiile secrete, mai exact lucrurile care au fost știute numai de către insideri până să fie dezvăluite public au legătură cu un criminal în serie care bântuie prin campus. Și cu modul de funcționare cam deficent și superficial al cursurilor de la școală.

Jerome si singurul sau amic

Jerome si singurul sau amic

Deci în centrul filmului avem peripețiile junelui Jerome (Max Minghella, exact fiul tipului care-a regizat the English Pacient). Nici mai netalentat decât restul studenților de la cursurile de pictură, nici mai isteț decât media prestigioasei instituții Jerome chiar se crede artist, la fel cum se cred toți colegii lui. Nu avem de-a face cu un film optimist și muzical precum Fame, în care de fapt tinerimea care se crede artistă chiar posedă ceva talente ascunse. În viziunea lui Terry Zwigoff și Jerome și rivalul lui direct Jonah (Matt Kesslar, vă e desigur cunoscut de prin filme de serieB și câteva seriale) și Audrey, modelina care le-a sucit mințile amândurora sunt niște închipuiți bolnavi de propriile lor persoane și determinați să-și scarpine propriile lor mâncărimi. Pe lista obiectivelor sunt evident faima rapidă și banii aferenți plus complexul acela de exterioritate și superioritate de care suferă toți studenții convinși că ei sunt următorii Picasso, Hoper sau Pollock.

Jonah, elevul ridicat in slavi

Jonah, elevul ridicat in slavi

Mediul viciat de superficialitate, oprtunisme și profesori incapabili (John Malkovich și Angelica Huston figurează printre cadrele didactice) este fix ce trebuie unei satire. Terry Zwigoff preia povestea cu fulgi și ifose cu tot din banda desenată a lui Daniel Clowes (cu care în trecut mai colaborase cu succes pentru Ghost World, un film pe care mi-l aduc aminte ca fiind minunat) dar nu face vreun mare efort din regie, stil sau perspectiva narativă. Plin de umor negru și de ironii ascuțite și din scenariu și din dialoguri filmul pare făcut expre pentru difuzare la teveu. Este un minus, admit dar cumva perfect explicabil; de ce s-ar băga cineva prea mult în capetele personajelor? Pân la urmă sunt niște adolescenți tembeli iar ce-a zis Woody Allen se aplică perfect peste finalul american: nimic mai sinistru decât fericirea imbecililor. Și prețul pe care personajele sunt dispuse să-l plătească penru chestiuni absurde și iluzorii. Nu doar pupatul de cururi (care se practică din plin și în mediul pseudo-artistic contemporan) ci chiar crima. Cumva îmi persistă în cap ideea că avem de-a face cu ruda mai putin bombastică vziual a lui Rules of Attraction.

Audrey, femme fatale. bimbo cu pretentii si nimic mai mult

Audrey, femme fatale. bimbo cu pretentii si nimic mai mult

Nu v-am dat spoiler prea mare și nici detalii prea multe pentru că Art School Confidential merită văzut de capo al fine. La capo necesită vreo 7 minute de răbdare că admit este un film care începe pur și simplu prost. Dar al fine vizionarea se merită din preaplin.

[carousel source=”media: 7548,7547,7549″ width=”640″ height=”240″]

Nu tre uitat că alelate filme ale lui Zwigoff sunt cam excelente: comedia neagră Bad Santa și biopicul ieșit din tipare despre auteurul de benzi desenate Robert Crumb, deci nu mă suspectez că aș fi fost eu prea generos cu filmul ăsta, care sec cum este face totuși cinste filmografiei zwigoffiene.

[carousel source=”media: 7550,7551″ width=”640″ height=”240″]

Școala secretă de arte se dă azi sâmbătă 16 august pe Tv1000, la orele 17:00. Există și-o reluare, dar e cam matinală, maine, pe la 11:00.

[carousel source=”media: 7508,7558,7557,7553″ width=”640″ height=”240″]