August: Osage Country

Melodramă din alea care cerșesc premii prin simpla lor existență. August: Osage Country este ecranizare de piesă de teatru premiată și o are pe afiș pe Meryl Streep. Încă un film mediocru care va încasa niște statuete pentru că <<așa se face>>.

Despre filmul ăsta am avut ideile mele preconcepute:  părea melo ieftin și răsfăcut cu actrițe din liga A și cu Meryl Streep drept cireașă de pe colivă. După care, ay caramba, văd că e adaptare după o piesă de teatru a lui Tracy Letts. Individul care-a scris (tot ca piese de teatru și ulterior adaptat pentru cinemau) două filme de foarte mare impact pentru standardele și sensibilitățile mele: Killer Joe și Bug. Deci Brusc A:OC trebuia văzut.

Și am văzut August: Osage Country. Ce să vezi, nu mă înșelasem deloc inițialmente.

August Osage County

August Osage County

Subiectul se poate rezuma cam așa:

Matroana canceroasă (Streep) și drogată cu medicamente fierbe de furie: soțul ei, alcoolic și poet a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Reunit în jurul ei familionul suferă toate țâfnele și muizmele în tăcere.

Fiica ratată prin necăsătorie (Juliette Lewis) a venit cu noul amant dubios (Dermont Mulroney), fiica ratată prin căsătorie (Julia Roberts) a venit cu soțul placid (Ewan McGreggor) și ploada adolescentă (Abigail Breslin), iar fiica rămasă lângă părinți, ce să vezi, se culcă fix cu vărul Charlie cel tăntălău (Benedict Cumberbatch). Mai sunt prezenți mătușa grăsună și soțul ei insignifiant (Chris Cooper).

August Osage County

August Osage County

2  impresii:

  • Textul e varză, gen un Tennessee Williams de mâna a 4-a, mediocrizat întru standardele scăzute ale mileniului trei, cu un puhoi ritmat de nefericiri: cancer, sinucidere, dependență de droage, incest, molestare de minoră.
  • Regia e sub standardul de TV (deh John Wells nu-i deloc Willaim Friedkin), dar nici Letts nu s-a priceput să-și mai scoată și în exterior melodramoleta.

Prea prețios ca să vireze în camp și mult pea greoi ca să aibă vreo urmă de subtilitate, filmul se construiește, cum altfel, decât în jurul everestului de hammy acting numit Meryl Streep. Care nu greșește cu absolut nimica, dar care împinge restul distribuției, (foarte bună de altfel) pe pantele lunecoase ale hammyness-ului. Finalmente, singura capabilă să o concureze se dovedește Julia Roberts, dar îi face concurență la capitolul istericale și atât.