Automata, SF cu roboți

Despre Automata părerile sunt împărțite. Eu zic să-l vedeți,că merită. E fix genul ăla de SeFeu serie B care are niște idei și niște imaginație.

Automata este un fel dubios de film, pe care unii-l consideră blockbuster plicticos și alții serieB plină de chestii interesante. Într-un viitor cam post-apocaliptic, în care civilizația a supraviețuit prin câteva orașe și mare parte din Terra e deșert radioactiv. Într-o societate șubrezită și cam violentă care este  încă prizoniera unei corporații și-a unei filme de asigurărări. Într-o lume în  care sunt foarte puțini oameni și ceva mai mulți androizi, o unitate robotică încalcă al doilea protocol. Adică este surprinsă de un polițai (Dylan McDremott) în timp ce se repară singură.

look at'em yellow 'bots

look at’em yellow ‘bots

Cele două protocoale de neîncălcat pentru roboți sunt puse acolo pentru ca omenirea să poată păstra controlul și conducerea. Deci 1) roboții nu au voie să facă rău oamenilor 2) roboții nu au voie să se repare singuri sau între ei. Agentul de asigurări Jacq Vaucan (Antonio Banderas)  refuză să creadă povestea cu automatele care se autorepară, dar, ce să vezi, cumva al doilea protocol chiar a fost fentat. Și doar pentru ca să aibă ce investiga Banderas, pentru că timpul omenilor s-a cam terminat.

robotice

robotice

Acuma filmul lui Gabe Ibanez este fix la intersecția dintre Blade RunnerI, Robot și Repo Men. Nimic nou, dar scenariul mișcă foarte ok niște idei și posibilități și post-apocalipse (cel puțin pe primele trei sferturi de film). O face aruncând în joc arsenalul clasic (roboții au ajuns de capetele lor cibernetice la ceva ce nu-i deloc sub control uman sau favorabil raseie umane, corporațiile care sunt evil) și cu niște personaje care sunt decent scrise și destul de ok jucate. Tot scenariul e cea mai mare problemă a lui Automata, care e filmat foarte artistic și cu niște cadre de-a dreptul memorabile. Spre exemplu o boarfă gestantă (pusă acolo pentru că fandasciile uterine ale regizorilor spanioli și din seria imbecilizmelor foetus-centrice ale catolicismului) ar fi putut foarte bine să lipsească. Sau să crape dreacu ca să dea dramatism și logică filmului. Sau un moment în care după ce-a împușcat un polițai Jacq Vaucan s-ar aștepta să-l ia cu mașina ălalt polițai (WTF, retarded character sau retarded script?) sau finalul, care este jucat prost din scriitură.

Melanie Griffith

Melanie Griffith

Și totuși, cu Banderas ras în cap și cu Melanie Griffith desfigurată de operațiile estetice din viața ei hollywoodiană cu tot  Automata nu devine auto-mă-ta.  Este un film interesant, pe-alocuri al dreacu de bun, pe alocuri ratat. Ceeace nu-i puțin lucru. Nu într-un moment în care Hollywood-ul tot îl linge la coaie pe Tomiță Cruising prin blockbustere defecte și plicticoase în care tot salvează Pământul, umanitatea, civilizația și specia.

sexbot sexbot

sexbot sexbot

automata poster

automata poster

automata poster

automata poster

automata poster

automata poster

automata poster

automata poster