The Babadook

Un film de groază australian cu o mamă și fiul ei speriați de un bau-bau? Nu sună prea bine. Dar  The Babadook este un horror excelent.

O mamă singură și plodul ei detestabil de isteric și neascultător dau de babadook. Drept urmare, micuța scârnăvie isterică primește din partea mult prea abulicei mame exact ce merita: rele tratamente aplicate minorului. Chiar și expusă așa, povestea din The Babadook pare deja redundantă. Dar secretul este, ca de obicei în cazul filmelor horror bune, tocmai regia. Care face dintr-o dramoletă de familie cu supra-natural un film brici, extrem de capabil să dea cu suspans și cu angoase în spectator.

Responsabilă de reglajul perfect este Jennifer Kent, aflată, ce să vezi, la debutul în lung-metraj. Madam Kent, pe lângă talentele de-a genera frisoane și oroare (de factură foarte clasică, fără vreunfel de cheap thrills și sperieturi pentru retarzi adolescenți) mai are un atu: fiind femeie îi pasă de personajele ei. Și îi pasă suficient de mult cât și mama incompetentă și micul rahat cu ochi să fie teribil de bine conturate ca personaje. Chestia ajută din plin pentru că pe mine deja mă umpluse de silă plodu’ de la minutul cinci.

Babadook-ul din titlu este un fel de mixtură între Freddy Kruger și BoogeyMan și nu are o formă exactă. Dar vrea ceva. O chestie pe care, de când a murit bărba-su, femeia o ține sub control: nu demență, nu cretinism  (este suspectabilă de ambele), ci o ranchiună pentru plodul care s-a născut fix în ziua în care a murit tac-su. Babadook joacă impecabil relația mamă – fiu și mai exact modul în care un rahat de cărticică mai scary pentru plozi își croiește loc din gura ei (care i-o citește podului, am zis că nu-i mamă competentă) în creierii lui (de rahat isteric care numai de motive în plus de isterie nu avea nevoie) și înapoi în capul ei (prin care bat vânturile). Este o miză mare modul de-a aduce din lucrurile nespuse într-o familie ceva în planul real și Jennifer Kent o joacă impecabil.

 Indiscutabil unul din filmele de groază bune ale lui 2014.

the babadook

the babadook