J. G. Ballard: the Complete Short Stories (volume one)

J. G. Ballard este unul din autorii esențiali ai secolului XXI. Și nu doar pentru că a scris Crash-ul lui Cronenberg. SF-urile lui sunt din zona sublim de perversă a viitorului imediat și-a malformațiilor pe care le poate suferi societatea noastră cea deja malformată.

I-am citit deci cu sfințenie cam tot ce mi-a picat în mână. La urma urmei, e veriga lipsă între Huxley și Palahniuk și precursorul lui Brooker. Integrala prozei scurte încape în două volume și primul, cel puțin, e plin de minunății. Organizate cronologic, poveștile lui Ballard sunt exactamente excelente. O idee, un caz de studiat pentru explicitat ideea și un final. Întotdeauna definitive, arareori fericite finalurile lui Ballard. Fie că-i vorba de publicitatea subliminală dintr-un viitor (de atunci) sinistru de consumerist sau de statui eoliene cântătoare din aliaje inteligente, mizele mari ale lu Ballard de prin deceniile 5 & 6 sunt încă actuale.

Luate în ordinea cronologică din volum, cam astea ar fi cele mai mind-blowing scriituri scurte de până în 1964:

The Concentration City

Un student mai curios află că orașul n-o fi el chiar infinit dar că nu se poate scăpa din el.

The Waiting Grounds

Ruinele unui calendar extraterestru nu sunt chiar ruine iar calendarul e pe countdown spre sfârșitul timpului.

Zone of Terror

Undeva, un nene se uită pe geam și se vede pe sine. Ce faci când mintea îți cacă dubluri care se materializează?

Chronopolis

Lumea de după abolirea timpului, care devenise mult prea abuzat de corporații.

The Voices of Time

Până să înceapă coma un savant vrea să izoleze o genă a timpului sau ceva similar, gen să descifreze un mesaj despre timp venit din timp via raze X și incripționat în toată materia.

Deep End

Am exportat toate oceanele către alte planete. Pe Terra ultimul biolog marin găsește ultimul rechin. Zdrelitor și nisipos cum numa Ballard putea să scrie. Paradoxal superb: Ballard, fetishist al tehnologiei poate să cartografieze ororile progresului.

Thirteen to Centaurus

Pe o navă cosmică un echipaj multi-generațional este captiv într-una din cele mai mari minciuni posibile.

The Watch-Towers

Turnurile lucesc & plutesc deasupra orașului. Cine le-a făcut, cum a venit și mai ales cine este în ele nu se știe. Dar un individ vrea să de le dea o muie de proporții galactice. Și o face, deși e cam singurul curajos din oraș.

The Subliminal Man

Cea mai actuală dintre povestiri are ca scop o defenestrare ratată a publicităților și mai ales a modurilor în care, subliminal se infiltrează din ce în ce mai mult în viețile omenirii viitoare. Consumerism pe pâine, cu atât mai jegos cu cât Ballard nici nu concepea că actuala bordelizare publicitar-consumeristă ar putea fi acceptată de vreun fel de societate.

The Reptile Enclosure

Și brusc toată pulimea de pe litoral s-a învălmășit pe malul apei. Purcoi unconnu.

A Question of Re-Entry

Heart of Darkness, varianta Ultimo Mondo Cannibale cu astronaut și pendulă. Fabulozissim.

Now Wakes the Sea

Sau despre cum mezozoicul revine peste un orășel de coastă bătut de vânturi și inundat de oceane-fantomă.