Berze Buzesti și uranusuri

Din piața Victoriei pân la Berzei mergi pe Buzești. Sau pe (o parte din) magistrala Uranus. Printr-un deșert total și lugubru.

Am mers destul de des pe Buzești. Și înainte și în timpul și după uranusiada lui Oprescu. Zona, defavorizată de context și devalidată de sărăcie și țigănie, avea un șarm al ei. Ceva din el a supraviețuit, dar impresia pe care mi-a lăsat-o a fost una de deșert în plină expansiune. Și nu-i de la căldură vibe-ul ăsta dezolant de deșertificare urbană. E de la urbanizarea care-a lichidat și alea câteva afaceri și magazine amărâte. Și nu, nu o să apară mare lucru în loc. Probabil vreo 3 farmacii, 7 mega și un salon de pariuri.

Din hăul ăla obscen de betoane și asfalturi din Piața Victoriei (una dintre cele mai nelocuibile și nefrecventabile locuri din orașu’ ăsta) dincolo de pseudo-Defence-ul din zona MacDo începe să fie pur și simplu pustiu. Case care stau să cadă, țigănia aferentă și atât. Un pustiu urban lipsit de vreun rezon, fason sau vegetație stă și fierbe în soare.

Ăsta nu-i un post din ăla de revoltă urban arhitectonică, dar o chestie tot trebe zisă: cum e acuma zona e nelocuibilă și deloc propice pentru plimbat. Este mai rău decât era înainte din multiple puncte de vedere. E ok doar pentru șoferime și cururile lor asudate la volan. Eu m-am promenat pe acolo aiurea, poate și din cauza fetish-ului meu pentru spații comerciale abandonate. Care, am mai zis sunt un semn de declin, nu de transformare benefică.

Deci pozele.

Urban decay pe magistralul uranus (13)

Urban decay pe magistralul uranus (12)

Urban decay pe magistralul uranus (4)

Urban decay pe magistralul uranus (11)

Nu aș putea explica exact de ce, dar asta mi se pare una dintre cele mai halucinante poze pe care le-am făcut recent. Soba cu corset și veceu cu capac dreptunghiular.

Urban decay pe magistralul uranus (1)

Urban decay pe magistralul uranus (9)

Urban decay pe magistralul uranus (10)

Urban decay pe magistralul uranus (3)

Și niște pur și simplu roșu.

Urban decay pe magistralul uranus (2)

Știi că ai de-a face cu o zonă moartă atunci când se închid vinăriile, mai ales alea “populare”. Pe Buzesti tocmai asta s-a întâmplat.

Urban decay pe magistralul uranus (8)

Oamenii au plecat, lăsând în urmă chiuveta, boilerul, WC-ul și aparatul de aer condiționat.

Urban decay pe magistralul uranus (18)

Acilea avem un hoit frumos de butic din ăla care pare a fi supraviețuit incă de la inceputurile tranziției. oh, the memories.

Urban decay pe magistralul uranus (17)

Acilea am văzut la un moment dat ceva ce părea a fi o fantomă. Sau cel puțin așa a dat pe instagram. De fapt se vede in poza asta, destul de clar. Chestia dreptunghiulară din bezna din fundul magazinului, de după grămada de nisip. Unde e Dan Diaconescu sa facem mega show pentru hidrocefalăii lui cu Fantoma de pe Buzești????

Urban decay pe magistralul uranus (7)

Urban decay pe magistralul uranus (16)

Urban decay pe magistralul uranus (6)

Dacă așa avea un butic l-aș vopsi într-un bleu similar. Nu musai in memoriam.

Urban decay pe magistralul uranus (5)

Aici era un anticariat din care au supraviețuit un dulap, un scrin și un palmier. Sau mă rog, o plantă ornamentală exotică, despre care, nefiind ficus, putem opina că este palmier.