Bestseller [Bogdan Mirica]

Bestseller este o carte de umor care n-a fost deloc bestseller (altfel nu-mi explic cum de-am mai găsit eu exemplare la vreo 6 ani dela publicare și la <<decât>> 5 RON). O carte e chiar amuzantă dar  și teribil de inegal scrisă.

De ce aș fi căutat o carte de umor scrisă de un român? Pentru că Bora Bora este un scurtmetraj umoristic excelentissim. Deci auteuru lui Bora Bora are umor bun & fin și ia să citim ce are de scris. Că de văzut jegurile pe care le scenarizează pentru ProTv  n-au decât să le vadă gherțoii din mediu rural călora li se adresează.

Bestseller are un protagonist mediocru: Oxy Duma, proaspăt ieșit din industria publicității care decide că este un auteur de geniu și că va scrie un roman despre UMORUL EZOTERIC. Evident, cartea nu se lasă ușor scrisă, exista două personaje secundare cam trase la xerox de prin US of A (un barman fan al lui Elvis Presley care tot face infarcturi și un alb care se face negru ca să poată să cânte jazz) și un villain care este un semidoct ajuns autor de geniu pentru că tac’su chiar fusese un autor bun și pentru că el era foarte monden.

Problemul fundamental al lui Bestseller nu-i ambițu’ textual (care e rezolvat destul de inspirat, dar cam pretențios de Bogdan Mirică), ci inegalitatea. Există bucăți din carte care sunt chiar geniale (cu vagi tușe de Vonnegut), există și capitole scrise <<la prăjeală maximă>> de parcă Mirică ar fi fumat câmpul ăla de ierburi din Bora Bora, dar există și pagini atât de proaste încât sunt pur și simplu Proaste.  Coperta oribilă în mod cert nu a ajutat, dar Bestseller să fie bestseller.