Beyond Darkness

Beyond Darkness e un horror destul de interesant și destul de comun. Are câteva atu-uri clare și niște momente de grație, dar inspirație nu are tot timpul.

Beyond Darkness e unul din filmele alea pe care tot uit dacă le-am văzut sau nu și pe care le confund cu alte filme, nu musai asemănătoare dar cu titluri confuzante (faza cu seria de filme Casa italienești). Era cazul să-l văd și pe ăsta al lui Claudio Fragasso că Rats și Zombi 4 (aka After Death, aka Oltre la Morte, am zis că italienii sunt futuți când e vorba de pus us titlu) au destul kink în ele cât să fie extrem de agreabile, deși sunt tembele și derivative.

abuz de cețuri

abuz de cețuri

abuz de plozi

abuz de plozi

Ce-am văzut e un produs surprinzător de giallo și poate nițel prea lucio fulci-esque pentru propriul lui bine, cu story tembel și abuzuri de cețuri. Dar Fragasso face din nou ceva mai coerent decât Fulci (nu că ar fi greu, nici măcar Joe DAmato n-a reușit să aibă non-scenarii mai cretine decât Fulci), mai puțin capabil să atingă sublimul prin cretinism abject în stare pură ca Bruno Mattei și în mod indiscutabil teribil de agreabil cu toate haosurile lui.

popime cu probleme

popime cu probleme

plozii morți

plozii morți

abuz de cețuri

abuz de cețuri

Subiectu e neclar și dialogurile despre ce se întâmplă și ce s-a întâmplat nu clarifică prea mult lucrurile. Asta nu înseamnă că nu avem multe dialoguri, destul de inutile. Deci secvența de generic, cu un popă catolic (din ăla în negru cu gâtuț alb) care se duce să asculte ultima confesiune a unei condamnate la moarte. Care de-a dreacu nu vrea să se confesioneze popii, ca să ia cu ea în iad mai mulți copii. După care dementa e scurtcircuitată în scaunul electric și popa vede plozii cum dispar în cețuri (sau fum).

lorzi sith

lorzi sith

popime cu probleme

popime cu probleme

Iaca o familie de popă catolic care se mută în casă nouă: el tot d-ăla cu gâtuț alb și haine negre, ea blonzie și detestabil de bătrână,  un plod roșcovan și-o ploadă adusă prin xeroxare din Poltergeist. Am zis preot catolic cu familie, chestie pe care ar trebui s-o știe oricine că nu se întâmplă și că ăia se descarcă sexual în plozi, nu în soție, pe care nu au voie să o aibă. Fiind un film italienesc de serieB din anii 80 știm cauza (cocaină mult prea multă, standarde mult prea laxativate). Evident casa este în neregulă (pentru că acolo fuseseră arse pe rug niște vrăjitoare) și fantomele zombie ale vrăjitoarelor vor să pună (din cețuri) labele pe plozii preotului catolic. Primul popă (devenit alcoolic pentru că o dementă îi zisese că ia după ea niște plozi în iad ) se tot ceartă cu superiorul, există o carte satanistă și un exorcism de la distanță ( Fragasso e complet pe lângă cu logica).

abuz de plozi

abuz de plozi

abuz de cețuri

abuz de cețuri

Evident la un moment dat popa alcoolic și popa cu familie se vor alia, ca să scape de fantomele zombie ale vrăjitoarelor. E pe cât se poate de italo trash 80ist, șocurile nu sunt, dar funcționează bine din vizual Beyond Darkness-ul ăsta. Poate pentru că niște talent la creeps există, popa dement ajută din plin, plozii sunt   tortmentați și cețurile sunt abuzate cu prea mult elan.

abuz de cețuri

abuz de cețuri

Beyond Darkness e într-un fel interesant ca punct de demarcație între ce-au însemnat cinematografic 80s și 90s, între abuzurile cu panache isteric ale deceniului 8 și sobrietatea eșuată a deceniului 9. Un film care reușește să facă imagini eficiente, niciodată 100% originale, nu de puține ori xeroxate de prin alte filme reper din anii 80.