BIFF + Laurențiu Damian = Love

Ediția de 2015 a festivalului BIFF aduce pamplezirul mârlăniei în centrul atenției. Și îl susține cu interese sincere pe Laurențiu Damian, care are o perioadă cât se poate de ferice, în ciuda scandalului din UNATC.

BIFF, adică Festivalul Internațional de Film București, aduce un prinos de onoruri și limbi lui Laurențiu Damian, prezent și aici ca membru de juriu. Frumoasă manevră și în niciun caz surprinzătoare. Ca președinte de Senat din facultatea de film s-a dovedit o creatură coruptă, imperială și malevolentă, incapabil de cea mai vagă urmă de bun-simț și deloc interesat de imaginea publică și cultura cinematografică a facultății pe care o duce înapoi spre stalinismul 50ist. Scadalul din UNATC ar fi trebuit să-l trimită (în compania unor alți honoris andropauza) pe orbite galactice, departe de orice onor și putere decizională pe fonduri publice sau politici universitare. Dar nu, domnul Damian, cu sictirul  specific tuturor sinecuriștilor de nemișcat din funcții și onoruri deloc supuse vreunui control  și cu zero responsabilitate pentru decizii, declarații și metehne personale se bălăcește în continuare în pamplezirurile festive pe care el și alții ca el le-au organizat fix pentru bani și schimburi reciproc avantajoase de limbi.

Ca să fim pe clar, BIFF (cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, se zice în comunicatele de presă pentru ăia care nu știu de Dakino, PLM) este o chestiune organizată cu bani publici și cu, ce să vezi sprijinul UCIN. Al cărui președinte este fix Damian. Cum festivalul vrea și acces la Studio (cinematograf al UCIN) și susținere (BANI) de la Damian și alții ca el, i se dă onorul de membru de juriu. Și la onoruri lemnoase din bani publici genul ăsta de oameni sunt mai sensibili decât divetele pop și animatoarele de la teveu când apare în p^&# lor sponsorul generos și discret, plătitor de excursii în Dubai. Deși fetele alea fac ce vor și ce pot pe pielea lor, nu pe bani publici, deci în situația dată trebuie considerate ceva mai onorabile decât boardul festivalului.

Momentul de onorabilitate are loc sub înaltul patronaj al Casei regale, care de la cina cu Voiculescu încoace nu se dezmite când vine vorba de pus botul la caca-T. Vine în contextul în care Sorin Botoșăneanu își dă demisia de la UNATC și într-un context în care probabil ăștia de organizează BIFFu au pretenții că ei sunt cu cugetele curate și mugetele sincere. Nu-i deloc cazul, pentru că ei și alții ca ei susțin pe față corupția morală și falimentul intelectual pe care îl reprezintă cot la cot cu nenea Damian. Cine are de pierdut? Păi în cazul de față studenții de la UNATC și toată zona de cinema românesc neșobolănit până în măduva oaselor de interese și pupincurisme jegoase. Cine are de câștigat? Organizatorii, desigur. Lugu-lugu cu Damian = acces la ciolanul public + respectabilitate sub egida Duda. O lecție servită de Kretzulescu-cannes (selecționer, regizor, băutor de drinkuri în compania cui trebuie) și Dimitriu-Pauker (cea mai #WTF prestație scenică la vreo gală de festival EVER).

decat onorabilitate de dambovitza in stare pura

decat onorabilitate de dambovitza in stare pura

De selecție nu cred că trebuie menționat nimic pentru că ascunsul de manevre soioase în spatele titlurilor tentante și al actelor culturale nu trebuie tolerat.