Bookfest 2014

La Bookfest 2014 am ajuns în condiții optime: nema înghesuială. M-am putut deci preumbla aproape singur & ferice printre standuri și cărți.

Chestie care face din Bookfest unul din târgurile mele favorite de carte. No shit, eram deja super-exasperat de aglomerațiile maximale, de plozii aduși cu cărucioare de pensionarii cu bastoane și de toate cele 7.000 de ființe de pe metru pătrat de care tot dădeam la happening-uri de genul ăsta. Secretul este ziua și ora, recte miercuri pe la orele 17:00. Numai bine cât să fie și spațiu și aer și lejereanu.

De cumpărat n-am cumpărat mare lucru. Doar 9 cărți, dintre care două de bucate. (da, era cazul să mai am și eu ceva în română pentru gătit și erau și ieftine și pe bucătării regionale)

Lista tre să înceapă cu Hârtiile masculului, de Silviu Gherman. Am tot auzit de ea și mdap, dacă e la fel de feroce și pe pagină cum e pe scenă se prea poate să fiu utterly thrilled deși n-am uter.

Tot de la Curtea Veche am luat și-o rusoaică, Tatiana Tolstaia. De care nu știu nimica, nici de ea nici de Zâtul, cartea în cauză. Dar la literaturi ruse noi am mai multă încredre în femei decât în bărbați. După Pelevin (Generația P) nu mai pun mâna pe-un rus modern nici mort.

La Nemira am scăpat ca vaca în lucernă și mi-am cam depășit bugetu. Nu cu Vegetal (Dănuț Ungureanu & Marian Truță) pe care oricum îl luam, că A doua venire (a lui Truță solo) este unul din cele mai bune SF-uri posibile din literatura română. Nici cu chestia asta foarte dubioasă cu apocalips 2012 (care-a fost 5 lei și dacă-i proastă o pun instant la reciclat) ci cu Silozul (Hugh Howley). 800 de pagini, mult prea multi bani, dar am impresia că se merită din plin. Într-un siloz cu 140 de etaje subterane la vreo 100 de generații după apocalips șeriful vrea să iasă afară, pe planeta contaminată.

Cartea cu poze despre Alexandru Macedon e dintr-o colecție venită cu un ziar și deh, dacă tot începusem să adun Iliade și Odisei în versiune ilustrată de italieni prin deceniul opt, asta e exact la fel.

Greuceanu lu’ Ispirescu îl voiam de vrun an. Pentru că ilustrațiile lui Alexandru Ciubotariu, nu din motive de lectură. Și cum era și redus cum trebe și deh, eram și eu și cartea acolo, finalmente l-am achiziționat. Apropos de asta un interviu acilea și câteva poze acilea.

 

Greuceanu Alex Ciubotariu

Greuceanu Alex Ciubotariu