Cake este mai ok decât multe filme de Oscar

Filmul Cake ar fi trebuit să fie o tentativă penibilă a lui Jennifer Aniston de-a se da actriță, dar reușește (surprinzător) să fie un indie destul de bun.

Am văzut Cake mai mult din epuizare nervoasă cauzată de toate mizeriile de la Oscar, decât din vreo curiozitate sinceră apropos de noul film cu Jennifer Aniston. Evident, mă așteptam la ce-i mai rău: o comedioară de amor vomitivă în care Jennifer Aniston arată non-glam,  deci este considerat în mod eronat un film de artă cu un rol bun pentru madam Aniston. M-am înșelat, și Cake este un film OK. Nu-i nici cel mai deștept, nici cel mai emoționant film posibil, dar este un produs onest care face niște chestii bune. Da, chiar și Jennifer Aniston este ok. Zic eu care am o antipatie apropos de dânsa încă de la Friends.

Subiect: o tipă dependentă de tranchilizante (pentru că are dureri) încearcă să se împace cu niște chestii nasoale. Cele mai vizibile lupte psihice și morale sunt legate de decesul unei zdrențe antipatice (Anna Kendrick) și de un divorț și de halucinațiile cauzate ocazional de tranchilizante. Colac peste pupăză, gagica are o limbă foarte ascuțită și intenții deloc onorabile, adică dă târcoale tipului  pe care sinuciderea zdrenței l-a lăsat văduv și deprimat (Sam Worthington).

cake 2014

cake 2014

Jennifer Aniston arată așa cum arată ea de obicei fără machiaj (deci nasol), dar slavă cerului, nu se mai screme să fie sexy în secvențe care cauzează milă, nu erecții. Nu joacă deloc prost, ba chiar mi se pare mult mai convingătoare decât Reese Witherspoon în Wild sau Felicity Jones în Theory of Everything. Rolurile secundare sunt mici, dar sunt mișto scrise și jucate ok, toate pe același registru de amărăciune dulce. Cu excepția servitoarei mexicane, sunt însă toate mai mult cameo-uri decât roluri secundare. Chestie care nu-i deranjantă. Nu am avut cum să nu mă bucur de Felicity Huffman și de William H Macy. Până și Sam W. e ok, n-ar fi prima oară când face un rol tolerabil, mai ales că e și rol mic.

aniston-worthington-cake

aniston-worthington-cake

Genul programului fiind indie, filmul e de fapt amestec de ceva umor (cu niște secvețe foarte abile, una cu o sticlă de vodcă, una cu o excursie în Mexic -da, Aniston face din nou trafic de substanțe) cu nasoleli emoționale (motivele pentru care Aniston e rablagită, relațiile cu toți cei din jur,) și cu o abordare cam distantă și aerisită care nu înfige siropuri în gât. Mai mult înspre Garden State decât înspre We’re the Millers, cum s-ar zice.

Deci da, Cake e surprinzător de ok.

cake poster

cake poster