Când se lasă seara ca cerneala peste Gent

Am dat o tură de Gent (sau Ghent sau gand, numai Genk să nu-i zicem, că ăla e alt oraș) când se lăsa seara ca cerneala peste faux-medivalismele din centru și dla periferie. a fost frumos.

A fost un tur de Gent extrem de puțin turistic pentru că deja l-am turistizat în expedițiile belgiene anterioare. Mai mult mânat de promisiunile unor apocalipse meteo (concretizate azi prin 3 cm juma de zăpadă care-au aruncat în aer aproape tot traficul, #retards) am luat mobilul și când mă preumblam fără vreun scop aparte mi-am dat seama că m-am super-sictirit de pozele pe pătrat de pe isntagram. Că vreau să pozez din nou pe lung. Deci au rezultat pozeurile astea. Nu chiar cele mai mari atracții turistice de pe acilea, dar le-am pus dja pe alea pe instagram.

ecat post-brutalism arhitectural

decat post-brutalism arhitectural

Am început de prin centru. Nu-i greu să găsești clădiri moderne prin centru dar asta e singura plombă care-mi place din toate. E ca un ozn pe o stradă pe care mai sunt d-astea

turnuletze

turnuletze

turnuletze

turnuletze!!!

E destul de reprezentativ pentru un oraș care e 15% medieval, 45% reconstruit cât să pară mai medieval 30% modern(ist) și 10% belle-epoque.

and u step inside

and u step inside

Plimbarea de ieri mi-a adus pe atenție că există multe curți perfect izolate și spații perfect separate prin ziduri foarte înalte și vechi de restul orașului. Resturi ale modului medieval de-a izola în general pe motive religioase hălci din cetate de orice fel de exterior. Mănăstiri și berării, beguinaje și domeniile de fapizdit ale arhiepiscopilor, multe sunt încă izolate. Câteva excepții există și modul de-a le re-integra în textura orașului e deficitar rezolvat de fiecare dată. dar după ziduri de-astea e perfect de imaginat cele mai horreur chestii posibile.

remake

remake

Regardez le ciel, cum s-ar zice. pe strada asta era ditai șantierul acuma e perfect refăcută și totalmente pustie. fix genul de stradă care pare 80% nelocuită și izolată într-un 1983 continuu.

random creeps

random creeps

random creeps

random creeps

Asta-i una din plombele arhitecturale moderniste care pare creepy as hell. Una din chestiile fundamentale pe care tre să le înțelegi apropos de alte culturi și civilizații e raportul lor cu spațiul. Eu raportul belgienilor cu spațiul nu-l prea înțeleg. Dar mi se pare între absurd și supra-realist. Adică acea grădină pentru mui discrete este un spațiul fundamentalmente pierdut pentru oraș.

cerul ca cerneala

cerul ca cerneala

complet neinteresanta pe interior

complet neinteresanta pe interior

Astea-s vreo două din cele mult prea multe biserici. le-am vizitat la un moment dar și pe interior este fix același baroc rudimentar și kitschios, manierist și penal.

cerul ca cerneala

cerul ca cerneala

cerul ca cerneala

cerul ca cerneala

Astea sunt poze făcute fix dintre două ziduri din alea de cinci metri de cărămizi medievale dincolo de care dreacu știe cine ce fute și cine ce mănâncă.

Gravensteen

Gravensteen

Gravensteen cu luminite

Gravensteen cu luminite

Ăsta-i castelul ducilor de Flandra. Super-important, destul de reconstruit și totuși foarte agreabil de văzut. Mai ales când nu-i cumplit de frig afară.

sapte

sapte

OMFG I NEED THIS

OMFG I NEED THIS

Mai spre centru descopăr cel mai sublim tapet tropical.

interior centru

interior centru

interior centru

interior centru

interior centru

interior centru

Prin zona de centru turistic este foarte fancy de vizitat și pe interior casele. asta e de la 1870 și este în curs de reamenajare.

De final trupa asta, pe care eu o ascult obsesiv, deși nu am investigat dacă sunt belgieni sau olandezi. (sunt olandezi, m-am documentat)