Cannes 2014: palmaresul

Yummy-yum palmaresul de la Cannes 2014. Auteuri de Cinema deja testați. Niscaiva dame capabile de regie si evident, olimpian plutind deasupra bâlciului JLG.

Cannes 2014, al 67-lea (parcă) festival cu pampon și tampon (mai ales cu tampon, că e pe val promavarea de femei mai mult sau mai puțin regizoare și jurizatoare) a dat niște premii foarte juste și foarte frumos împărțite între cinema-uri și cinematografii.

Lista completă e de găsit pe site-ul oficial și la filmreporter.

Ce-i de zis este la modurile următoare:

1. Palme D’Or pentru Nuri Bilge Ceylan. Foarte frumos, nenea ăla chiar știe cinemau și majoritatea filmelor nu-i ies fototapeturi plicticoase (cum a fost Uzak pe care-l DETEST) , deci Winter’s Sleep merita din plin văzut și înaninte de palmdorizare.

2. Marele Premiu: Le Meraviglie (regia Alice Rohrwacher). Cine-a văzut Corpo Celeste o știe pe duduie ca pe o regizoare bună. Cine nu să-l vadă, că până la ăsta nou mai e de așteptat.

3. Premiul pentru regie: Bennett Miller, pentru Foxcatcher. Capote n-a fost deloc rău, la Moneyball mi-a venit să vomit de plictis (sportul ăla de căcat și mult prea multă vorbărie). Nu am deloc așteptări mari de la Foxcatcher. Mai e și film american din ăla de standard Hollywood: poveste adevărată, miliardar excentric, sport. Sper să nu fie pe cât de mediocru mi se pare mie că se promite a fi.


4. Premiul pentru scenariu: Andrei Zvyagintsev & Oleg Negin pentru Leviathan. Doar premiu pentru scenariu? În alte circumstanțe mi s-ar fi părut cam puțin și cam cu detente. Zvyagintsev este, ca să fiu sincer unul din regizorii ăia pe care-i apreciez maxim, deși fac filme imposibil de adorat sau iubit până la demență.

5. Premiul pentru interpretare feminină: Julianne Moore, pentru rolul din Maps to the Stars (regia David Cronenberg). Mă roade tot sufletu’ să văd Cronenberg-ul ăsta nou. Mai ales că seamănă atât de mult cu un film de David Lynch încât mă doare toate așteptările. Sper că Mia Washingmashinkaia e abuzata bine.

6. Premiul pentru interpretare masculină: Timothy Spall, pentru Mr. Turner (regia Mike Leigh). Ah, filmele alea socialist umanist urâte cu oameni foarte urâți și problemele lor micuțe pe care le tot face Mike Leigh. La Cannes 2014 vine cu un film epocă plin de creaturi urâte (englezi, deci inbreeding to the max) și marea artă a lui Turner.  Nici Turner nu-i pe lista mea de pictori sublimi, dar cumva cred că filmul ăsta 1) se poate vedea, ca mai toate filmele lui Leigh fără mari eforturi sau recompense 2) are o textură foooarte interesantă.

7. Premiul Juriului: Xavier Dolan, pentru Mommy și Jean-Luc Godard, cu Adieu au langage

JLG s-a tot jucat, de-a lungul anilor, cu cinizmu lui sublim cu absolut tot ce înseamnă cinemau. Era logic să atenteze și la 3D. Tot pe non-nrativ, pentru că filmele sunt pentru pulime. Cinema-ul e altă chestie.

Tot apropos de alte chestii, mă întreb dacă nu i s-a făcut o onoare prea mare lu Xavier Dolan să împartă un premiu cu JLG. Băiatu ăsta este unul din cei mai genuini stiliști de film, dar subiecte nu are deloc după părerea mea. Hipsterizme și poponăreli și istericale. Enfin, are decât 25 de ani, deci poate mai învață una-alta și poate dă dracu de ceva nasol ca să facă și filme cu mai mult decât panache audio-vizual.

8. Camera d’Or pentru debut: Party Girl, (triplă auctorialitate: Marie Amachoukeli, Claire Burger și Samuel Theis). Tre să admit filmul ăsta nu reușește să mă intereseze în vreun fel anume.

9.. Premiul Juriului ecumenic: Timbuktu, (Abderrahmane Sissako). Aoleo, iar o chestie din aia cu ce nasol este în Africa.

Premiile Un Certain Regard

Marele Premiu: Fehér Isten/ White God, regia Kornél Mundruzco. Deși e cu câini și parlat într-una din limbilile ale de timpane zgârâietoare (maghiară) cred că sunt foarte tentat. Sper că este ceva mega-epic și că nu-i vreo lăbăreală din aia cu sufletizme și iubire de câini.  De la Taxidermia încoace cinema-ul maghiar n-a mai scos nimic valabil.

Premiul Juriului: Turist, aka Force Majeure ( Robert Ostlund). Mdap, încă un șut în coaiele bărbatului alb și hetero. eXact ce ne lipsea.

Premiul special Un Certain Regard: The Salt of the Earth, de Wim Wenders și Juliano Ribeiro Salgado. Pentru mine Wim Wenders este una dintre cele mai over-rated inutilități mediocre din cinema-ul pseudo-arthouse al ultimelor decenii. Dezinteres total.

Salt of the Earth (Wim Wenders)

Cannes 2014: Salt of the Earth (Wim Wenders)

Premiul pentru regie:Claire Burger, Samuel Theis și Marie Amachoukeli din Party Girl. Încă un premiu. Am și uitat ce și cum era filmul ăsta.

Party Girl

Cannes 2014: Party Girl

Premiul Un Certain Talent: David Gulpilil, pentru Charlie’s Country, regia Rolf de Heer. Ceva cu aborigen australian bătrân.

Premiile criticii – FIPRESCI

Competiție: tot Winter’s Sleep.

Un Certain Regard: Jauja, regia Lisandro Alonso. info zero.

Quinzaine des Realisateurs + Premiul Art Cinema + Premiul Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques + Europa Cinemas Label: Les Combattants, regia Thomas Cailley

Multiple premieri pentru un film francais care pare cam interesant. După toate lezbodorurile și felațiile de pe mal de lac de anul trecut Cannes-ul are un blindspot pentru cinemau francez heterosexual. Las că le bagă FN-ul mințile la loc în capete.


Semaine de la Critique
Marele Premiu + Visionary Prize: The Tribe (Miroslav Slaboșpițki). WOW. WOW. Gorigos Lanthimos, veriunea de maidan, recte ucraineană. Pare cel puțin minunat de fucked-up și radical până peste poate. Wow.

Mai jos, la final de post, ceva BONUS apropos de ukraineanu’ acesta. (recte 2 scurtmetraje)

Premiul S.A.C.D – Hope, regia Boris Lojkine. nu știu exact ce-i SARS sau cum s-o numi premiul ăla. dar iară filme cu vai ce nasol este în Africa și în magreb și nu știu cum s-o zic dar nu sufăr deloc de vinovății coloniale și ipocrizii sângiste cât să pretind că mi-ar păsa.

BONUSU’

și galeria de foto-uri

MR TURNER (Mike Leigh)

MR TURNER (Mike Leigh)

Mommy Xavier Dolan

Mommy Xavier Dolan

Le Meraviglie

Le Meraviglie

Julianne Moore Maps to the Stars

Julianne Moore Maps to the Stars

Adieu-Au-Langage (JLG)

Adieu-Au-Langage (JLG)

Foxcatcher

Feher Isten

Feher Isten

Adieu au langage

Adieu au langage

Turist aka Force Majeure

Turist aka Force Majeure

Winter Sleep (Nuri Bilge Ceylan)

Winter Sleep (Nuri Bilge Ceylan)

Timbuktu (Abderrahmane Sissako)

Timbuktu (Abderrahmane Sissako)

Charlies Country

Charlies Country