Captain Phillips

Sunt clipe în viața mea (ca să citez din 3SudEst) când îmi râde inima că am stat liniștit acasă și nu m-am dus să văd un anume film la cinema. Captain Phillips este unul din acele plictisuri, pardon, filme de oscar.

Deci multiplu nominalizat la Oscar. Mare film mare. Cu Tom Hanks. Despre pirații din Somalia! Care sunt negri și islamiști și CRETINI. Și care îl pun în pericol pe mărețul Tom Hanks! (apropos, sunt informat că ne-nominalizat la Oscar anul acesta fiind Hanks s-a căcat de ciudă în poșeta lui Meryl Streep).

Mie mi s-a părut pur și simplu una dintre cele mai insignifiante lăbăreli de anul trecut (recte noiembrie 2013). Purcoi explicitabil în cinci motive. There will be Spoilers, ca să știți.

Captain Phillips

Captain Phillips

  1.  Singura miză narativ-emoțională a filmului este: Tom Hanks este în primejdie. Cui dracu poate să-i mai pese de Tom Hanks?  Mie în niciun caz nu. Și nici nu are bunul-simț să crape dracu’ la final. Dar cică așa au fost și faptele reale. Chestie care ne duce la punctul doi;
  2.  Film de oscar bazat pe fapte reale. Eu o iau la galop în direcție opusă numai când aud formularea asta. Și în general am dreptate, vreo 0.3% din filmele de oscar bazate pe fapte reale sunt altceva decât lăbăreli mediocre.
  3.  Am zis mediocritate, deci trebe adus în discuție scenariul (bazat pe acte sexuale orale reale*) semnat de magnificul Billy Ray. Inidvidul a mai scris Color of Night și Volcano.  Alea fiind filmele faine scrise de dânsul. Este responsabil și de mediocrități deloc sclipitoare precum State of Play & Hart’s War. Nu-l pot acuza că nici măcar nu încearcă ( Suspect Zero și Shattered Glass chiar mi-au plăcut cumva) Dar când tot ce poa să facă pentru a contura un personaj este să-i dea o duduie și emailuri către acasă, ca să ne pese de el  adică, vai era și el al cuiva… și asta este extinsă peste juma de oră din film. PLM, marș la coteț și Billy Ray și Greengrass.
  4. Scenariu slab ar fi putut fi cumva salvat de Peter Greengrass. Care fiind de fapt una din verzele alea over-rated dar nu și over-hyped nici măcar nu încearcă nimic. PG regizează de zici că fimează episodul 8.9356 din Tânăr și neliniștit. Planuri strâmte, foarte multe interioare. Mai și filmează monitorul, ca să vedem ce scrie acolo. Exact ca în horrorurile alea de serie C.
  5. Captain Phillips este un film care are loc (90%) pe mare dar este unul dintre cele mai non-maritine filme pe care le-am văzut vrodată. Aș paria că onorabilele cururi de oscarizabili au stat vreo maxim 3 zile pe mare ca să filmeze câteva scene și că în rest s-a filmat pe platouri.

[carousel source=”media: 2525,2523,2524″ width=”640″ height=”240″]

Ah, există și motivul numărul șase: Kapringen, filmul danez din posterurile de mai sus. Care face de vreo 67 de ori mai bine exact aceeași situație. Cu mize mult mai coioase (cum reacționează corporația la cererea de răscumpărare, cum interacționează răpitorii și ostaticii) cu mult mai mult suspans și cu de un milion de ori mai mult realism oceanic. Deh, pe unii nu îi ustură la cur să filmeze pe mare, dar PLM, ăia sunt niște amărâți de danezi care fac filme bune, nu niște grăsani obosiți care fac filme de Oscar.

Captain Phillips

Captain Phillips

După cum se vede din poster nici cu scara nu pot schilozii ăia de somalezi să-i ajungă la nas lui Tom Hanks. Apropos, liderul piraților (Barkhad Abdi) are nominalizare la Oscar, Hanks nu are. O fi din zona <<campanie corect politică, nominalizați cât mai mulți negri>>? Sau de pe zona foarte iubită de Academia Americană <<un actor schilod, repede să-l premiem, cât s-a străduit el pentru filmul ăsta?>> Acilea negrul schilod e mult mai memorabil decât albul grăsun, sunt complet de acord cu asta. Dar dacă apar poze cu Barkhad Abdi în care era schilod și înainte de rol, cred că s-a fript de Oscar.

* Este o figură de stil, nu vă înghesuiți spre interneturi ca să îl vedeți pe Tom Hanks performând un delirant oral unui somalez…
Plus încă o chestie: eu am simțit de la filmul acesta nevoia ca cineva să-i zbiere lui Tom Hanks “Mai vrei să faci bani în apele teritoriale somaleze, PORC AMERICAN!?!?!

[carousel source=”media: 2519,2526″ width=”640″ height=”240″]