Cât de bun e True Detective?

Doi polițai, un hoit de tânără și un setting deja tocit de la atâta utilizare recentă: Sudul post-confederat al SUA, mai exact Louisiana. True Detective (aka Detectivi din Lousiana) mi-a trezit reacții ambivalente.

Deci doi polițai. Un texan (McConaughey) proaspăt relocat cu job-ul, ateu, cu interese dubioase în ocultisme, alcoolic cu talent la police work și cu un număr impresionant de schelete în debara. Un sudist (Harrelson) familist, cu toate apucăturile de middle classe middle american guy (semi-creștin, semi-fidel, semi-deștept). Un cadavru: hoit de tânără femeie ornat cu coarne și simboluri din alea oculte. Un loc pitoresc: Louisiana, care da arată într-un mare fel, da este o mină de aur vizual pentru un cameraman competent dar de care m-am săturat până este cap.

Trendul ăsta post-Katrina de-a face mea culpa prin filme și de-a beneficia de niște taxe reduse de filmare și de-a arăta la pulime că uite, Katrina n-a fost un dezastru atât de mare, Sudul e bine merci pe picioarele lui șchioape cum era și până la uragan este toxic. A umplut cinema-urile  și tv-urile cu vomeuri disgrațioase (de la True Blood la Texas Killing Fields și de la 12 Years a Slave la Beasts of the Southern Wild numa’ bombonele scoase pe cur și glazurate cu ipocrizii dar pline de pretenții).

True Detective

True Detective

Ce ziceam? True Detective, deci strucurat pe două planuri de timp:  în 1995 (când detectivii investigau) și în 2012 (când detectivii sunt ambii investigați adică depun mărturie în fața camerelor și-a unor colegi polițai for the record).  Asta este ambițios dar se joacă greșit cu mizele narativo-emoționale.  Deci da, ăia doi supraviețuiesc anchetei, why the fucky worry pentru ce se întâmplă în 1995? Ah, accentele cad pe what the fuck went wrong cu ancheta și pe discrepanțele (încă subtile) între ce se povestește la anchetă și ce s-a întâmplat de fapt. Asta s-ar putea să fie pe termen lung  o mișcare bună dar pentru primele două episoade mie mi-a fost insuficientă.

True Detective

True Detective

HBO-ul, care are un portofoliu redutabil de seriale brici, se ia foarte în serios și alege the artsy way: accent pe personaje. Chestie care e curajoasă, eu o laud și o apreciez la serialele care au tupeul de-a face asta. Dar la True Detective se exagerează. Mult prea buddy movie, mult prea slo-mo investigation și waaay too much character development. Care faultează din pretențiile serialului.

Tot ce este bine aproximat (imagine, regie, acting) duce înspre americana clasică. Dar personajele sunt atât de îndelung studiate încât se întrevăd deja fisurile din scriitură. Fără actorii ăia doi serialul ăsta ar funcționa ca un plictis pretențios. Numai alde McConaughey & Harrelson pot să ducă din actorie subtilă niște personaje scrise cam gros.

True Detective

True Detective

Adică?  Ateul este ateu pentru că i-a murit ploada de doi ani călcată de monstertruck, nu pentru că l-ar duce pe el capul să nu creadă în marele bărbos dintre nori care violează evreice adormite. Toți ateii din filme de Hollywood sunt de fapt ființe religioase dezamăgite de duamne-duamne prin moartea vreunui plod. Polițaiul  mai “regular guy” este un personaj mediocru care nu excelează decât întru mediocritate și a cărui biografie este deja o sursă de locuri comune (inclusiv adulterul, ploadele afectate de violența de la el de la job, d’oh).

True Detective

True Detective

Mi-a luat ceva mai mult decât un singur episod pentru ca să-mi dau seama dacă îmi place serialul sau dacă e văzubil doar pentru că Harrelson & McConaughey. Acu aș zice că da, ăia doi sunt singurele plusuri indiscutabile, că regia e ok-ish cu puține momente de psichedelie. Nici nu trebuia să fie în vreun fel show-off, dară după intro-ul ăla genial ar cam fi cazul să fie mai mult decât câteva cadre memorabile vizual prin fiecare episod, nu?

Acu regia lui Cary Fukunaga e bine așa cum e, la urma urmei concurența de la Hannibal pe mine nu m-a convins nici din scriitură (proastă) nici regie (pompoasă la modul ăla jegos de american). Acilea este un  interviu cu Cary Fukunaga, responsabil  de Sin Nombre (care mie mi-a plăcut mult) și de Jane Eyre (frumos vizual dar suferind de rigor mortis).

True Detective

True Detective

De încheiere, un recap mult prea lung dar deștept al episodului doi .

True Detective

True Detective

Dincolo de galeriile cu coperți puteți afla vizual cine e Alexandra-Daddario, mamelo-plusul indiscutabil al episodului doi.

Ah, da, coperțile de la revista pulp True Detective (pe care le-am găsit accidental pe net) sunt fix pe felia mea de fetiș: fully clothed, yet terribly alluring sluttyness to the max. Târfeală exacerbată, dar pudibondă. Cel mai bun fel de ipocrizie, care, fiind erotica dotată cu multă perdea, e mult mai tittylating. Yum YUM.

[carousel source=”media: 1949,1955,1947,1948,1946,1945,1944,1943″ target=”blank” width=”640″ height=”180″]

Se vede că din anii ’60 până în deceniul opt revista  evoluat și nu musai în direcția bună.

[carousel source=”media: 1954,1952,1953,1951,1950″ width=”640″ height=”180″]
Alexandra-Daddario

Alexandra-Daddario

Alexandra-Daddario

Alexandra-Daddario

Dacă tot ați ajuns până acilea probabil vă interesează foarte mult True Detective și nah un BoNUS. Previziunile mele mafaldice pentru următoarele șase peisoade.

  1. McConaughey plus Michelle Monaghan. Le grand romance, some heavy fucking.
  2. Mamelibila madam Daddario (până și numele sună lusty as hell) e ideală pentru sacrificat la curul gol. E teribil de probabil ca asta să se întâmple. Adică e deja antipatizată de 85% din populația feminină. Sper ca asta să nu se întâmple totuși, pentru că eu la un True Detective fără Daddario nu mă uit. PLM, țâțele și bucile ei au făcut un întreg episod (s01e02) din care nu știu cine-și mai aduce aminte altceva.
  3. Unu dintre detectivi chiar trebuie să dispară pentru vreo două episoade iar alălalt să fie nevoit să-i adune rahaturile și să-l caute. Asta pare a cere story-line-ul.

Singura chestie care poate sa facă din True Detective ceva Genial este un twist. It was Woody Harrelson all along! Și McConaughey știe asta de la un punct (final de episod șase) încolo dar nu-l dă în gâți.

Enfin, eu aș aprecia maxim și o orgie satanică la care să participe foarte multe pitice, dar asta chiar nu cred să se întâmple.

Da, știu că ați scrolat când am zis de țâțe, e ok. No offence.

True Detective

True Detective

 

True Detective

True Detective