Catarul, un roman polițist

Intenționam să citesc un SF dar am dat de un  roman polițist deștept și foarte acaparant. Catarul lui Stanislaw Lem este un deliciu cu asasin abstract.

Catarul ar trebui de fapt să se cheme rinită (cum era titlul original) sau Lanțul haosului (cam cum era titlul englezesc). Dar se cheamă Catarul (nu catârul, ăla e cu Fundația) și este un roman polițist al dreacu de bun. scris cu niscaiva tușe SF. Într-un viitor apropiat în care oamenii ajung și pe Marte un cosmonaut ratat (din cauza rinitei) se bagă pe post de cobai într-o investigație. Ce se investighează este neclar în prima parte a romanului care îl preumblă pe nenea cosmonautul între Napoli și Roma și-l salvează in extremis dintr-un atentat terorist pe aeroport.

Acu sincer să fiu prima treime de roman este și cea mai bine ajustată din literatură și din atmosferă. Cu tipul ăsta care reface minuțios ultimele fapte și gesturi banale ale unui decedat Lem aproximează ceva din eleganțele lui Ballard și dindesign-ul unui deceniu (60s, Italia che non si spaventa con la crema di barba  amenta).

Pasiunea aia sinceră pentru romane polițiste pe care mulți din marii auteuri de SF au avut-o duce restul romanului înspre o concluzie extrem de basurdă dar perfect logică. Cine-i împingea în demențe și deces pe niște americănoi chelioși veniți la tratamente cu sulf în Napoli? O combinație de factori foarte just gradată.

Ca bonus sunt incidentele colaterale (atentatul de pe aeroport) și un vibe foarte bine aproximata cân intervin pe scena psihicului protagonsitului psihozele masive.  Frmos Lem, mai citim. Next Solaris, și poate dau și de aia după care s-a făcut Congresul.