Câteva gânduri despre literatura română

Nu mă gândesc prea des la literatura română, dar uite că azi m-am gândit, și am așternut pe hârtie câteva panseuri fugitive.

Pur și simplu am început să mă gândesc la literatura română. Eram pe la pagina 7 (sau 8) din Camionul bulgar, o carte de Dumitru Țepeneag și m-au dus gândurile așa pe coclauri și copacabane mioritice. De ce citesc eu romane (vorba vine) de Țepeneag? De ce nu citesc Dor de Vamă, volumul trei, care pare a fi o fandacsie extrem de toxică și cumplit de amuzantă? De ce nu citesc mai multă literatură română clasică sau semi-clasică, din aia serioasă și văzută bine prin biblioteci, pe rafturi și pe prosoape de plajă? Oare ce mai face Zoe Dumitrescu Bușulenga? Știți cine e Zoe Dumitrescu Bușulenga? E moartă. Am verificat acuma pe interneturi. S-a călugărit și a murit. Sau cel puțin așa am interpretat eu pozele din formula AS cu dumneaei. Dar să nu bușulengim, pardon, divagăm. Urmează niște panseuri despre literatura română. Cu care se poate sau se poate să nu fiți de acord. Pentru ambele cazuri eu am undeva pe desktop un .jpeg cu jumătatea posterioară a unui șobolan împăiat.

colaj Literaturaistic

colaj Literaturaistic

Panseul #1

Literatura română au înnoit-o doar Arghezi și de Țepeneag. Ulterior Cărtărescu a aruncat-o înapoi, în zodia lui Macedonski.

Panseul #2

Caragiale (amândoi, și Ion-Luca și Mateiu), Baconsky (Anatol) și Dumitriu (Petru) ar trebui să fie fundamentele. Cui PLM îi mai pasă de Creangă, Alecsandri și Marin Preda? Nimănui, și zău că așa și trebuie.

Panseul #3

O să-i prefer întotdeauna pe Coșbuc, Goga & Macedonski unor chestii gen Stănescu, Sorescu & Minulescu.

colaj Literaturaistic

colaj Literaturaistic

Panseul #4

Există autori pe care înțeleg de ce-i citesc: Cioran, Blaga, Bacovia, Duiliu Zamfirescu. Există autori pe care nu înțeleg absolut deloc de ce-i citesc: Vakulovski (ambii), Țepeneag, Sadoveanu.

Paseul #5

I-am confundat întotdeauna pe Alexandru Vlahuță, Calistrat Hogaș și Simion Mehedinți – ăia care confuzau geografia cu literatura. Beletristică geografică. Aparent (s-)a meritat efortul, că au denumit și un județ după scriitorul care l-a descoperit. (aici se poate să fiu eu greșit și să fi fost un alt Mehedinți, nu Simion ăla care-a descoperit județul omonim. Oare cum funcționa situația cu un ditai județul nedescoperit? Îl ocoleau toate drumurile pentru că era plin de pădure viezure barză și lupi?)

Citat-Alexandru-Vlahutza

Citat-Alexandru-Vlahutza

Panseul #6

Indiscutabil cel mai bun vers din literatura română este și zarzării tăi peste tine să-i scuturi (Radu Gyr). E fix genul de poezie care-mi place mie: are și rimă și ritm de zici că te lovește poetu cu ranga în față.

Panseul #7

La un moment dat am avut un foarte mare entuziasm și o foarte mare admirație pentru Mircea Cărtărescu. În mod ironic în momentul de fața ce-a scris Cărtărescu mi se pare la fel de datat și perimat ca textele lui Eminescu. Dar mult mai puțin lizbile. Ba chiar ilizibil de-a dreptul. Levantul și poeziile și tot ce vine după primul Orbitor. Câhhhhh.

colaj Literaturaistic

colaj Literaturaistic

Panseul #8

Nici Emil Brumaru nici Ana Blandiana nu sunt autori care să aibă vreo valoare pentru cititori & cititoare care au depășit adolescența și primele experiențe sexuale. Deși un volum de poezii de Ana B rescris în maniera lui Emil B și ilustrat cu colaje de  Ion B ar putea fi chiar sublim. (sertarul cu labii?)

Panseul #9

Trendurile mele preferate din literatura aborigenă? Pășunism, decadentism, mârlănism.

Panseul #10

Ște’o-iosif este cel mai SF nume din literatura română clasică. Are așa un panache de cyborg sexual.

cin sa fie cine sa fie?

cin sa fie cine sa fie? (Arse-ni-e-e-e-e-e….)

Panseul #11

Dacă mă vedeți cumpărând vreodată un roman (dintre zecile apărute recent, după Orbitor) de genul vai ce frumos am copilărit eu la bloc în timpul comunismului asta însemnă că m-am decis să renunț la hârtia igienică aromată cu fructul pasiunii (oricum își pierde foarte rapid aroma).

ce scrie pe poza

ce scrie pe poza

Panseul #12

(care este mai degrabă confesiune) uneori mi-o imaginez pe Zoe Dumitrescu Bușulenga, îmbrăcată în costumul de alpinism al lui Leni Riefenstahl escaladând giganticul hoit nud al ceahlăului literaturii române.

Panseul #13

De verificat decă Ceahlăul se află cumva în județul Mehedinți. :))))))))))))

Fue-GO-GO_GO!!!!

Fue-GO-GO_GO!!!!

Anumite posturi nu se pot incheia altfel decât cu o poza cu Fuego. Acesta este unul din ele. (și are treabă cu literatura ca ăla din tablou e Vieru. Poetul, nu porcul).