Ce mai scrie Stephen King

Nu mai citisem de vreo 14 ani un Stephen King dar recent am lecturat o carte și am văzut un film făcut după un scenariu scris chiar de el.

 

Ultimul roman de-al lui Stephen King îl citisem acu’ vreo 14 ani. În mod deloc paradoxal tot ce-mi amintesc despre el este că era romanul de dinainte de Gerald’s Game. Între timpi mai citisem o nuvelă: 1408, sursa de inspirație pentru un film deloc inspirat. Pe hârtie 1408 este  una  dintre cele mai terifiante și eficiente chestii pe care le-a scris King vreodată. Dar de citit si altele tot nu-mi revenise pofta. Nici cu Lisey’s Story (dupa acre se va face film), nici cu Desperation (deja ecranizat destul de interesant) pe care le-am început și abandonat foarte rapid și iremediabil. Totuși pe filiera cinematografică Stephen King mi-a fost constant în viață. Nu trec 4 luni și mai sare cineva cu vreun sequel la vreo ecranizare sau cu vreo ecranizare sau cu vreun remake la o ecanizare după el. Poate tocmai de aia am fost curios apropos de Doctor Sleep.

Doctor Sleep

Doctor Sleep

Scris în 2013 și tradus pe românește în 2014 Doctor Sleep este sequel la Shining și este mai mult scenariu de serial fantasy decât roman din ăla pur și feroce, cum scria mai demult Stephen King. Scurt pe doi: Danny Torrance, puștiul din Shining a ajuns alcoolic (ca să-și domolească strălucirea) , apoi a reușit să se lase. La vreo 40 de ani lucrează într-un azil de bătrâni muribunzi și le facilitează trecerea înspre moarte (de unde și titlul, porecla de prin azil, Doctor somn, adică moarte). Undeva există Abra, o puștoiacă dotată cu foarte multă strălucire care află de existența unor hoți de strălucire: Clanul legitim. Un fel de vampiri care se hrănesc cu strălucirea copiilor dotați cu așa ceva.

Doctor Sleep e un roman de Stephen King deci e ușor la lecturat și deloc plicticos dar are mai multe probleme. În primul rând nu e focalizat pe nimic și pe nimeni. Nici Doctor Sleep cu pisica vestitoare a morții din dotare cu tot, nici Clanul Legitim cu canistrele lor de strălucire și rulotele lor care străbat America, nici Abra cea paranormală cu părinții ei cu tot nu au destul loc ca să fie într-adevăr terifianți sau măcar bine înfipți în creierul cititorului. Fiecare ar fi putut fi subiect solo al unor cărți individuale. Horroreala este puțină și este soft, că deh, direcția nouă a scriiturilor lui King pare-a fi fantazi. Și eu cu ocazia lui doctor Sleep mi-am dat seama că de fapt nu vreau fantasy de la Stephen King și că probabil e o direcție nouă, dictată fie de vârsta lui, fie de studii de piață. Eu inca imi aduc aminte cum se izbea cu ciocanul de cricket in coastele lui Wendy pe holurile hotelului Overlook si cum se psihoza apropos de gardul viu din curtea acoperita de zapezi.

Anthony-LaPaglia-and-Joan-Allen

Anthony-LaPaglia-and-Joan-Allen

A Good Marriage este un film bazat pe o nuvelă de-a lui Stephen King și ce să vezi este primul scenariu pe care King (care-a cochetat și cu regia de film, fără rezultate notabile) îl scrie în ultimii 25 de ani (ultimul a fost pentru Pet Cemetary, un film nici prea prea nici foarte foarte). Povestea este fix din zona cea mai delicat dubios eficientă de prin literaturile lui King. Thriller foarte uman, feminin și psihologic. Avem deci un cuplu extrem de normal și felice. 25 de ani de mariaj care se duc pulii de suflet în momentul în care madam (Joan Allen)  își dă seama că domul (Anthony LaPaglia) este un serial killer reputabil care tot hăcuiește femei.  Ce-i de făcut? Soluțiile 100% americane (pișarea ochilor într-un colț până-i vine rândul la hăcuială, fugitul, sunatul la poliție) sunt completamenete  nefezabile, deci cum continuă un mariaj fericit în care el e ucigaș în serie și ea soția credincioasă? Foarte frumos și eficient cinematic. A Good Marriage nu are o regie senzațională ( este de fapt un tv movie corect, fără vreun fel de tertipuri stilistice) dar are actori capabili (mai ales Joan Allen, de care eu și uitasem că există) și o povestea pur și simplu bună.

A Good Marriage poster

A Good Marriage poster