Cea mai frumoasă carte românească din secolul XXI ///Concurs Bookfest 2017

incredibil! șoc&groază! n-o să-ți vină să crezi! Concurs Bookfest 2017!!! premiu dublu!!!

Concurs Bookfest 2017, adică Asociația Editorilor din România, organizatorii târgului, pun la bătaie 2 (doo) premii, fiecare constând în vouchere pentru cărți, fiecare în valoare de 100 de lei. Generos din partea lor, dar și mai generos din partea mea, că fac io selecția la câștigători. Un voucher poate fi folosit doar la o singură editură, la alegere, normal, după ce dați o raită prin salonul de carte și vă faceți o idee despre ofertă.

Am mai testat odată schema asta de concurs și-a funcționat brici. Atunci am vrut răspuns la o întrebare despre autori insuficient sau deloc traduși în limba română. Nu știu dacă fix câștigătoarea era nemulțumită de lipsa trilogiei Elenei Ferrante din librăriile noastre aborigene, DAR cer este că între timp s-au tradus toate 3 volumele. Ba chiar a fost și un scandal ceva apropos de anonimatul autoarei pe care l-a spart presa de faimă & scandal.

Regulamentul e simplu:

 • între 16 (mai) și 20 (tot mai, ora 23:59) băgați la comentarii pe postul ăsta un paragraf despre cea mai frumoasă carte românească de după anul 2000 (included) pe care ați citit-o.
 • pe 21 anunț câștigătorii, care predau date de identificare și contact către organizatori, datele de card către un prinț nigerian și datele personale către cookie-monsters.

Ce-ar mai fi de zis?

Asociația Editorilor din România se prescurtează AER, dar asta nu ne interesează în mod special, dar e bine de știut când căutăm standul de unde ridicăm voucherul.

Constituie avantaje spre câștigarea premiului

 1. respectarea specificațiilor tehnice: un paragraf (deci 400- 900 de semne, cu spații cu tot) despre o carte românească publicată în ultimii 17 ani
 2. argumentația. nu am citit tot ce-a fost publicat în ultimele 3 cincinale, deci ”sell it to me baby”
 3. genul cărții. Nu am zis ”cel mai bun roman” pentru că o carte bună poate să fie și o carte de eseistică, și o carte de artă, poate să fie o bandă desenată sau un album foto. Evident, poate să fie și poezie, dar sincer nu v-aș sfătui. Adică toate ca toate, dar în 2017 monopolul pe poezie îl are tot hip-hopu. Cât poate și el.
 4. ca să înțelegeți că sunt cât-se-poate de serios apropos de punctul trei (ăla de mai sus) voi menționa transparent că sunt extrem de tentat să împart premiile între o recomandare de literatură (aka beletristică) și o recomandare de non-ficțiune.
 5. genul meu de ficțiune favorit este science fiction, ca să știți.
 6. să nu vă puie dreacu să faceți topuri.

Dar că tot veni vorba despre topuri, pe care să nu le facem, eu când m-am gândit la concursul ăsta a rezultat o listă. Pe care o împărtășesc cu voi. sub beneficiu de inventar, deci Când ne vom întoarce, Vegetal, Teosodie cel Mic, Evul Media: Omul Digital, Măcelărirea bucureștenilor pe vremea lui Chehaia Bei, Sclavi Ieftini, Kombinat, Hârtiile masculului, Piatra Sângelui, Dulce et Decorum, Greuceanu.

 

 • Nu știu dacă este cea mai buna, dar cea Mai recent citita este Luminița mon amour (ecranizarea se numește ana mon amour). Mi-a plăcut filmul, deși părea ca ii lipsește ceva. Cartea este mult mai buna. Este foarte bine scrisă. Am promis ca voi citi mai multe cărți ale autorului în cauza.

 • Alex

  „69”, Ionuț Chiva. Poate nu chiar cea mai frumoasă carte (orice o fi însemnând asta), dar oricum printre cele mai fresh și mai pervers-genuine romane ro ever. Mătură lejer pe jos cu mai toate debuturile literare de după 2000. Suficient de bun încât uneori să sune ca o traducere deșteaptă dintr-un american über-talentat, dar încă nesigur pe discurs (David Foster Wallace înaintea debutului, să zicem). Include cel puțin un episod care a isterizat bigoții din republica noastră uortodoxă. Cel mai bine îi ies vocea ado și mediul. Referințe proxime: Salinger, „Opiniile unui clovn”, „Muzici și faze” și prea puțin cunoscutul „Interior”, de Constantin Fântâneru (plus „Portocala mecanică” și încă vreo 2-3 chestii).

 • Ene Marina

  Dragă Mărculescule, o să-ți scriu despre o carte non-fiction, „Țara cu un singur gras”, un reportaj după o excursie de 7 zile în Coreea de Nord a jurnalistului român Adelin Petrișor. Cartea mi-a stârnit curiozitatea după ce aflasem că acest tărâm este cam…cel mai rău loc de pe planetă pentru jurnaliști, din cauza regimului politic și a diferențelor culturale. Există cazuri cu jurnaliști străini care au mers acolo să facă reportaje, dar materialele le-au fost verificate și, pentru că nu păreau suficient de onorabile (dictatorul lor acceptă, bineînțeles, doar cuvinte de laudă) sau cuvintele puteau fi interpretate, așa că au trecut prin ore de interogări, nu li s-au mai dat voie să iasă din țară sau au fost chiar condamnați la închisoare.
  Ei bine, Adelin Petrișor reușește să se întoarcă și să scrie despre aceste restricții și diferențe șocante (pentru occidentali, mai ales) de cultură, reușește să facă și câteva fotografii (incluse în carte), dar pentru asta trece și prin câteva peripeții…

 • Mioara Tronaru

  Ei, recunosc, nu mă omor după contemporani, mi-a trecut de Cărtărescu, iar despre SF-ul românesc nu am prea multe osanale. Aș fi fost tentată să-ți plasez un volum de poezie – „Ieudul fără ieșire” a lui Ioan Es. Pop – pe care poți s-o încerci ca să-ți mai treacă de hip-hop, dar a apărut pe undeva prin 1990 și ceva, cred, deci nu se încadrează. Așa că mi-am amintit de Dan Alexe și „Dacopatia” lui, aka „Dacopatia şi alte rătăciri româneşti”, cum ar zice Art, o „carte musai”. E drept, că dacă aș fi fost eu redactorul volumului l-aș mai fi chinuit un pic pe autor s-o mai cizeleze, dar și așa merită o nominalizare printre cele mai bune cărți din ultimii ani. O citiși?

 • Cristi Marculescu

  heelou
  deci nu am citit niciuna din astea 4 propuneri.
  o sa zic ca Alex ia premiu pentru că l-a argumentat suspect de bine pe Chiva (prea bine aș zice, dar decât l-am răsfoit, poate chiar o fi atât de mare lucru de capul lui)
  și ia premiu și Ene Marina pentru că ieșit din ficțiune. Am dubii masive apropos de vedetele și vedeții dla noi care s-au pus pe scris cărți, mai ales cărți de voiaj, dar nah e cu Coreea de Nord deci sunt mai interesat decat daca s-ar fi dus in Tenerife sau Inperiul Retard al Americii. deci da.
  also Mioara și Emil merci frumos de participare. Cu Dacopatia chiar am curiozități (și în mod cert mai multe șanse s-o cumpăr decât vreun Chiva) dar mai mult mi-am amintit că există decât să am vreo curiozitate stârnită sau argumentație de considerat. La Luminitza mon amour, hm, am văzut filmul, voi fi superficial de data asta. Simplul fapt că a fost ecranizată mi-o face suspectă. și inutilă, că nu plănuiesc vreun doctorat în Netzer.

  Deci Alex și Marina, felicitări, merci mă găsiți pe FB, va fac contactul cu organizatorii și vă vedeți de vouchere și preumblări intelectuale prin RomExpo.