Cea mai frumoasă carte românească din secolul XXI ///Concurs Bookfest 2017

incredibil! șoc&groază! n-o să-ți vină să crezi! Concurs Bookfest 2017!!! premiu dublu!!!

Concurs Bookfest 2017, adică Asociația Editorilor din România, organizatorii târgului, pun la bătaie 2 (doo) premii, fiecare constând în vouchere pentru cărți, fiecare în valoare de 100 de lei. Generos din partea lor, dar și mai generos din partea mea, că fac io selecția la câștigători. Un voucher poate fi folosit doar la o singură editură, la alegere, normal, după ce dați o raită prin salonul de carte și vă faceți o idee despre ofertă.

Am mai testat odată schema asta de concurs și-a funcționat brici. Atunci am vrut răspuns la o întrebare despre autori insuficient sau deloc traduși în limba română. Nu știu dacă fix câștigătoarea era nemulțumită de lipsa trilogiei Elenei Ferrante din librăriile noastre aborigene, DAR cer este că între timp s-au tradus toate 3 volumele. Ba chiar a fost și un scandal ceva apropos de anonimatul autoarei pe care l-a spart presa de faimă & scandal.

Regulamentul e simplu:

  • între 16 (mai) și 20 (tot mai, ora 23:59) băgați la comentarii pe postul ăsta un paragraf despre cea mai frumoasă carte românească de după anul 2000 (included) pe care ați citit-o.
  • pe 21 anunț câștigătorii, care predau date de identificare și contact către organizatori, datele de card către un prinț nigerian și datele personale către cookie-monsters.

Ce-ar mai fi de zis?

Asociația Editorilor din România se prescurtează AER, dar asta nu ne interesează în mod special, dar e bine de știut când căutăm standul de unde ridicăm voucherul.

Constituie avantaje spre câștigarea premiului

  1. respectarea specificațiilor tehnice: un paragraf (deci 400- 900 de semne, cu spații cu tot) despre o carte românească publicată în ultimii 17 ani
  2. argumentația. nu am citit tot ce-a fost publicat în ultimele 3 cincinale, deci ”sell it to me baby”
  3. genul cărții. Nu am zis ”cel mai bun roman” pentru că o carte bună poate să fie și o carte de eseistică, și o carte de artă, poate să fie o bandă desenată sau un album foto. Evident, poate să fie și poezie, dar sincer nu v-aș sfătui. Adică toate ca toate, dar în 2017 monopolul pe poezie îl are tot hip-hopu. Cât poate și el.
  4. ca să înțelegeți că sunt cât-se-poate de serios apropos de punctul trei (ăla de mai sus) voi menționa transparent că sunt extrem de tentat să împart premiile între o recomandare de literatură (aka beletristică) și o recomandare de non-ficțiune.
  5. genul meu de ficțiune favorit este science fiction, ca să știți.
  6. să nu vă puie dreacu să faceți topuri.

Dar că tot veni vorba despre topuri, pe care să nu le facem, eu când m-am gândit la concursul ăsta a rezultat o listă. Pe care o împărtășesc cu voi. sub beneficiu de inventar, deci Când ne vom întoarce, Vegetal, Teosodie cel Mic, Evul Media: Omul Digital, Măcelărirea bucureștenilor pe vremea lui Chehaia Bei, Sclavi Ieftini, Kombinat, Hârtiile masculului, Piatra Sângelui, Dulce et Decorum, Greuceanu.