Cele mai frumoase versuri din muzica românească

Muzica românească se nu remarcă prin multe, cu atât mai putin prin versuri. Probabil românu nu-i născut poet, e născut slugă sau pițiponc sau smardoi. Dar avem versuri memorabile.

Mai degrabă accidentale prin muzica românească, versurile memorabile vin de unde nici nu te aștepți. De prin pop și de pe la trash-urile ultime de dinaintea intrării pe zona de manele și manelizme. Din zone în care candoarea și candidoza, goana după valori certe și iconografia de engros virează înspre poezie pură.

De când m-am trezit totu-mi pare cam trist

Piesa ca piesa, e despre un hangover chimic după o noapte de clubbing cum se făcea prin 2003? 2005?. Clipu e gen ”yuby printzy e mahmură de la yubyre și numai pula lui o poate vindeca” chestie care pică aproape ironic peste o piesă despre ”ieri m-am drogat azi sunt nițel tristuță și merg crăcănată din motive oculte”.

Versul ”de când m-am trezit totu-mi pare cam trist” e însă poezie pură. Are un nivel de valabilitate universală sufocant de potentă. Ar putea să spună ”de când m-am trezit totu-mi pare cam trist”  o vulpe dintr-o poveste pentru copii și un general de-al lui Marquez. Ar putea să zică ”de când m-am trezit totu-mi pare cam trist” un corporatist în dimineața sinuciderii sau o fătucă care s-a clubberit foarte bine.

”cam”-ul ăla, indiscutabil cel mai bine folosit adverb din lirica aborigenă contemporană. ”de când m-am trezit totu-mi pare trist” sună ca curu. Cam-ul face o diferență totală.
Zâna mării te invită în palatul de cleștar

Ah, Andrelele. Și piesele lor, atât de dezastre în aer încât par apocalipse în auto-tune uzbec. Asta e debutul și-al gloriei andreelice și al pizdipongelii generalizate din pop-ul aborigen. Că erau cam minore și extrem de prea de la țară n-a făcut decât să ajute fenomenul Andre.  Cu țâțarul sufocîndu-le amigdalele în sfârcuri Andreea B și Andreea A au făcut suficient de multă istorie muzicală și cauzat destule torente de spermă cât să fie memorabile la modul general și amplasabile în orice hall of fame muzical de românia la modul special.

Dar la modul onest nu onaniștii le-au adus faime și succesuri ci fanele lor minore, de prin țară, de la țară, de vreo 12-13 anișori. Încă prinse în micul lor univers de copilițe, printre ”poveşti şi doine, ghicitori, eresuri,” dar deja conștiente de propriile corpuri și zgândărite de dorința de pulă fanele andreelice sunt încapsulate cu toate ale lor în ”zâna mării te invită în palatul de cleștar”. Palatul de cleștar fiind, evident, pizda. Dorința de futere n-a fost chelălăită mai cu efect și auto-tune uzbec VREODATĂ. Și-au încercat toate pizdipoancele pop care le-au urmat la Andrele.

paharul preaplin prelinge pe părți picuri

Bacovia e pentru hipsteri, George Coșbuc is the real shit. Și toată orgia aia de consoane grele (PaHaRul PRea PliN PReliNGe Pe PăRȚi PiCuRi) pe care-o scoate Raku din el e 300% Coșbuc. De la Radu Gyr cu zarzării tăi peste tine să-i scuturi n-a mai fost careva capabil să-l channel-uiască în halul ăsta de autentic pe George C.

Culmea, Raku e și rârâit cu spume și la un nivel metafizic probabil ăsta e pumnul pe care-l fute în plină figură tuturor ălora care l-au pus să zică râu rățușcă rămurică. Un triumf total și-o piesă de colecție pentru că mult mai multe versuri și chestii decât paharul preaplin prelinge pe părți picuri.


un lapte parmalat, bilete la războiul stelelor și-un foc latin ratat amigo

Plus Infinit e cel mai poezie album de hip-hop aborigen. Versul ăsta e aici pentru că încapsulează frust și eficient o copilărie 90istă cu toate idelauri consumeriste și toate distracțiile posibile. Parmalatul (deziderat discutabil al epocii, la un loc cu alte branduri din afară ajunse prin supermarketuri) Războiul Stelelor (care a rulat din nou prin 90s pela cinema-uri) și focul ăla latin (de după blocuri și un simbol mai puternic și decât laptele de import și laba stelară, că vine la pachet cu tot ce-a apucat și n-a apucat să bage Cărtărescu în orbitoare). Also, e chiar fun că amigo nu-i apropos de nes, cât dovadă că ăștia dla R.A.C.L.A. au fost capabili să fie cântăreți de rap plurilingvi fără să cadă în căcat și penibil.

De-o eficiență tectonică, și versul și piesa (clăbucet/bocet altă rimă de-aia de te ia cu umirie maximală).

îți mulțumesc că mă asculți când vorbesc cu tine

De la Mădălina Manole n-a fost o artistă mai puțin și mai prost înțeleasă de vulgul căruia ea de fapt i se adresa cu suflet curat și ironie zero. Săraca Nicola, câți au ironizat-o pentru versul ăsta de un bun-simț epocal. Asta este, greu cu onestitatea prin muzica pop. Cea mai ironică chestie apropos de versul ăsta este că NU-i ironic deloc. Replica demnă de ironii și ironizme de cuplu e atât de fresh dată la valoarea ei declamativă. Își mulțumesc că mă asculți când vorbesc cu tine. E atât de greu să fii recunoscător pentru micile momente de apropiere sufletească? Ce nație de zdrențe nerecunoscătoare suntem. TZTZTZ. #respectNicola

ascund dolarii și mărcile să nu-mi facă negre zilele

AR fi fost ceva de la interesant în sus dacă se continua fusionul ăsta de muzici perifrice. Ce-au făcut atunci Verdikt dintr-o manea de duzină e cam capodoperă. Dar trendul a fost avortat și direcția hip-hop-ului s-a deraiat înspre marihuane, heroine, icoane și rastafarizme penibile.

Aici vine poliția, îmi ia toată marfa, ascund dolarii și mărcicile, să nu-mi facă negre zilele e dat cu toate poeziile de periferie și nițică ironie. fix chestiile care-s pe minus prin maneaua-sursă și manele în general. E și cu parfum de vintage (pentru că mărcile) e și cu asumare de manelism da distanță față de toate bișnițărelile. Un pas foarte mare de la glorificare la chestionare a vieții de cartier mărginaș.

sclipiri de jad distrugeau soarta

Sclipiri de jar distrugeau sorta… pare-a fi o catastrofă emoțională cântată în paint, ca mai toate piesele Țapinarii. Dar cumva e o formulare suficient de fucked-up cât să ridice de la sol o piesă care la modul onest sună ca un avort pe care l-a făcut Yoko Ono prin 1971. Poate nu are ce căuta în lista asta. Sau poate că are, cert e că îmi doresc un cover Nosfe după Unde ești.