Charlie Hebdo: 12 morți 5 răniți

Atentatul de la Charlie Hebdo este o chestie extrem de oribilă. Și pentru că s-a întâmplat și pentru ce înseamnă faptul că s-a întâmplat în lindiciul Parisului.

Deci Charlie Hebdo. Ziar de umoruri foarte acide și foarte satirice cu nimic sfânt. Instituție de presă franceză, că există de prin 1969 și-a făcut cu intermitențe jocurile pe umorul cel mai bun. Ală dur și nasol, fără menajmentele de căcat ale corectitudinilor politice.

site-ul oficial e acilea, wikipedia acilea. o integrală de coperte aici și primele mărturii din redacție aici.

Masacrul de la ei din redacție este oribil din mai multe motive și se va dovedi mai oribil ca efecte decât pare acum când lumea se dă pe shock și pe lacrimi. Care-s mizele?

 1.  12 morți, 5 rănți în stare gravă (zice presa franceză). asta e oricum oribil mai ales când se întâmplă în buricul târgului și mai ales când poliția nu și-a făcut treaba. Charlie Hebdo era în mod clar o țintă, nu degeaba exista ceva poliție pe lângă redacția lor.
  mahomed s-a intors

  mahomed s-a intors

 2.  libertatea presei e din nou atacată de islamiști. Idioții fac asta de ani buni și da, Charlie Hebdo au ales să fie ei cei mai radicali în umoruri anti-Mahomed și nu-mi imaginez că s-au gândit că vor fi consecințe atât de teroristice și de personale. Scăpaseră cu integritatea fizică neștirbită din umoruri mult mult mai de atac la adresa catolicilor și nici cu ovreii nu erau chiar prieteni.
  sfanta in cur treime

  sfanta in cur treime

 3.  efectul de recul pentru presă va fi sau inflamare anti-musulmană (care n-o să facă mare lucru) sau auto-cenzură care mi se pare mult mult mai nasolă decât islamofobia.
  alte tarfe ale pareri

  alte tarfe ale pareri

 4. cu minim 12 martiri pentru cauza libertății presei nimeni nu va mai avea curajul să redeschidă o discuție extrem de nasoală dar foarte necesară despre responsabilizare și luarea în calcul a posibilelor efecte directe atunci când se publică materiale pe scris sau pe desen despre care nu există dubii că vor inflama spirite. Cum se pupă asta cu libertatea absolută a presei? Din căcate nu se pupă DAR libertatea absolută a presei nu există nici în UK nici în US of A. E un deziderat ipocrit peste care intervin finanțatorii sau armata sau judecătorii. Cu super-injuncții și cu hotărâri judecătorești și cu sponsorizări.
  Mohamed Charlie Hebdo

  Mohamed Charlie Hebdo

 5.  Ce-i extrem de nasol este de fapt libertatea umorului. Aici sunt mizele și din perspectiva asta, a umorului fără tabu-uri, e extrem de nasol ce s-a întâmplat la Charlie Hebdo. Umorul e atacat din toate părțile. Și ăla politic dar și ăla care nu face frumos pentru grăsane sau handicapați sau minorități. Încep să apară gheizere de căcat care se dau lezate și nu,  pentru umor nu trebuie nici să-ți ceri scuze nici să plăteși cu viața. Pentru că umorul este, mai mult decât deschiderea piețelor către corporații sau mariaj homosexual sau colaborarea la închisori secrete, un semn clar de civilizație de secol 21.
  Papa de la Roma

  Papa de la Roma

 6. Atacul ăsta va fi văzut ca fiind  fix cireșa de pe coliva Franței, care de vreo 4  ani încoace este într-un haos și un self-doubting generalizat.
  Papa de la Rio

  Papa de la Rio

 7. Azi se întâmplă sau ar fi trebuit să se întâmple asta.