Chernobyl, 30 de ani

Acu 30 de ani reactorul 4 dela Chernobyl a sărit în aer și istoria s-a schimbat. Ce dreacu rămâne din asta? O mitologie. Un Pompei 2.0.

Dincolo de dezastru nuclear Chernobyl a fost unul din cuiele bătute în cosciugul URSS și o eternă sursă de fascinație. Pentru că e prea SF și prea horror ce s-a întâmplat acolo și pentru că ne plac mult dezastrele. Cumva mult mai apropiat de noi (și geografic) și ca eră și ca tehnologii decât ar fi comfortabil Chernobyl-ul devine un pivot pentru cele mai sumbre fantasme. E undeva într-un colț de minte și memorie și-și întinde tentaculele și betoanele fierte în plub radioactiv peste decenii și peste țări. E fetishizabil, deci e fetish. E informație, deci e calculabil. Dar totuși dă cu virgule. Multe virgule și Pompeiul de 1980 care încă există prin jur nu face decât să dea și mai mult frison și fason unui cataclizm mereu repovestibil.

Se fac tururi mai mult sau mai puțin ghidate, se fac chiar și tururi de pajte. Pentru că Europa de Est, s-a furat și se tot fură. Se fac jelanii gen photo essay și se fac mult prea puține filme pe subiect. Dar abundă documentarele. Și galeriile. și se cântă frumos Chernobyl Rise, Chernobyl fall.

Ca time-line documentarele astea fac tot ce trebe făcut: primul o ia ușor, cu oamneii de la butoanele centralei și noaptea cu experimentul (cum adică nu știați că a fost un experiment?)

 Aftermath-ul și mai ales dedesubturile lui sunt cel puțin la fel de fascinante.

DE final, decât câteva pozeuri

looters38 dolls19 looters11 Chernobyl---The-Aftermath-028 chernobyl_30_years_later_12