Class Enemy

Class Enemy este un film bun despre momentul ăla în care sistemul trebuie să-și asume un glitch, ipocrizia lui inerentă și mai ales rolul de sistem.

Class Enemy chiar este despre dușmanul de clasă mai mult decât despre dușmanul clasei. Cele care se întâmplă sunt o ipoteză de lucru foarte nasoală dar just calibrată. Un profesor nou și foarte scorțos de germană ajunge la un liceu central. Prezența lui este un plus academic pentru unitatea de învățământ și un minus maxim pentru clasa de jos, respectiv elevii de pe acolo.

dusmanul

dusmanul

Film sloven, de debut. Un debut extrem de ambițios și riscant dar admirabil de reușit. Drama este că un profesor nou și obscen de riguros de germană este considerat (pe bună dreptate, nu aici e dubiul) responsabil de moartea unei adolescente care iese din liceu pe geam după ce au un tete-a-tete. Cei care-l învinovățesc pe față și fără prea multe jene sunt colegii sinucisei. Care sunt și ei prinși în jocuri de putere și într-o mare durere. Problemul ar fi fost tragic oricum dar este pus cu inspirație maximă ca un glitch în însăși natura sistemul de invățământ. Și implicit a civilizației pe care-o perpetuează.

clasa

clasa

 

O civilizație bazată pe ipocrizie și deloc capabilă să rezolve probleme reale. Dar mereu dispusă să pizdeze nițel ipocrit pe marginea problemei. Ca în vestul putred de civilizat. Să ne prefacem că ne pasă până se liniștesc apele și o să fie la fel ca înainte, că ăia mici oriucm sunt proști. Se fac eforturi pentru ca să… înțelem nemulțumirile, am pus o comisie internă să… eternele gargare cu căcat făcute așa, de ochii lumii. Chestia pentru care este extrem de must-see Class Enemy este faptul că liceeni sunt în no bullshit attitude și sistemul nu poate să-i controleze fără să-și accepte ratarea fundamentală. Și nici de profesor nu pot scăpa prea ușor. Că doar simpla lui prezență dă un surplus de merite academice instituției.

Toate discuțiile sunt bine dramaturgizate, suficient de bine cât să ia în compas și rolurile de putere dintre cancelarie și clasă și dintre elevi luați individuali. Ce-ar lipsi sunt carele de tv și un final crâncen, dar sunt niște minusuri asumate. E pân la urmă un film politic și o dramă modernă, nu vreo tragedie antică.

class enemy poster

class enemy poster