Cosmos-ul lui Carl Sagan

Înainte de Neil deGrasse Tyson, cosmosul l-au mai explorat și alții. Eu m-am delectat cu “originalul”‘ Cosmos al lui Carl Sagan. Seria de documentar fantezist din 1980 care este baza pentru Cosmosul din 2014.

E foarte pe val Cosmos: A SpaceTime Odyssey. Cel puțin asta zice foarte multă lume. Alții obiectează la animații și la nivelul “de grădiniță” al informației & științelor. Talibanii creaționiști din US of A au sărit de cur în sus, deci probabil face nenea ăla negru ceva bine și științific. Eu nu obiectez și nu apreciez apropos de acest remake ? reboot? sequel? păstorit de Neil deGrasse Tyson pentru că încă nu l-am văzut. Motivul e cât se poate de clar și frumos: seria originală, a lui Carl Sagan. Pe care inițial am zis că trebuie să arunc un ochi dar care, ce să vezi m-a cam foarte captivat.

Cosmos-ul lui  Carl Sagan

Cosmos-ul lui Carl Sagan

Cosmos:  A Personal Voyage este un documentar în 13 episoade din 1980. Ce-ar putea să fie atât de fascinant și recomandabil la un produs cultural care este indiscutabil depășit și datat și nimic mai mult decât o piesă de muzeu? Tocmai faptul că este mult mai mult decât atât. Carl Sagan explică și galaxiile și pulsarii și în fine, tot universul, dar și modul în care a evoluat percepția oamenilor despre cosmos. O face tocmai cum zice și titlul, personal și pentru că nu am de gând să povestesc eu ce și cum se întâmplă prin Calea Lactee și dincolo de ea eu vă dau cinci motive pentru o vizionare.
Cosmos-ul lui  Carl Sagan

1. Sagan chiar abordează la modul personal subiectul cosmos. O face și pentru că asta-i era pasiunea și pentru că lucra la NASA și pentru că da, chiar are talente excepționale de comunicator. Vorbește liber și deloc codat despre chestiuni teribil de dificil de imaginat sau înțeles și are un fel de-a dreptul diabolic de eficient de-a introduce în capetele mai puțin luminate de galaxii și supernove concepte și teorii deloc facile.
2. Ce se tot zice despre abordarea lui Carl Sagan când vine vorba de Cosmos este un combo foarte just definit chiar pe wikipedia: scepticism plus uimire. Sagan e departe de tagma plină de tare psihice a savanților creștini și explică uneori cu o ironie bine camuflată modul bizar cretinoid în care religile au privit de-a lungul mileniilor înspre ceruri și au scos din capete temebele mituri și povești și reguli de viață uimitor de cretinoide. Dar nu-i nici cinic nici ironic. Uimirea în fața chestiilor de dincolo de cer este cât  se poate de genuină.
3. Tot autentică este o chestie pe care eu o tot caut și foarte rar găsesc prin filme: încrederea în cuvânt și discurs. Și implicit respectul pe care-l denotă față de IQ-ul spectatorului. Sagan se plimbă prin lume ca să expliciteze și ilustreze chestiuni legate de istoria percepției și explorării cosmice, DAR când are ceva de povestit o face el cu vocea lui, fără de inserturi ilustrative. Are și povești bine drămăluite din sensuri, relevanțe și fiecare cuvânt. E încrederea în propriul discurs și în inteligența spectatorului care e rara avis maximus.
4. Pentru ăi mai rupți la buci de HD 3D și relevanța vizuală a blockbusterilor contemporane nu știu dacă documentarul ăsta va funcționa. Este 80s și looks like the 80s. Poate chiar late 70s. Vibe-ul ăsta vintage e pentru mine un plus maxim. Dar deh, eu am fetiș-uri cu Sci-Fi-ul de dinainte de 1969 deci poate aspectul și texturile din Cosmos nu-s uluitoare pentru plozi cordiți pe filme cu super-eroi și super-explozii. Nici nu cred că trebuie: tehnolgia se schimbă și schimbă capacitățile și stilurile din vizual. IQ-ul se tot duce în jos și ajungem la  Idiocarcy și
5. Ultimul motiv. Care în logica lucrurilor a fost de fapt primul motiv și care este și motivul ultim pentru privit la Cosmos-ul lui Carl Sagan. Antropologia vizual-culturală. Am pornit cu vizionarea versiunii din 1980 fix pentru ca să pot raționaliza eu ce și cum este de fapt sezonul din 2014. Cât ne-am imbecilizat în ultimii 34 de ani? Câte am aflat în plus despre cosmos?

Cosmos-ul lui  Carl Sagan

Cosmos-ul lui Carl Sagan

Acestea fiind zise, mai am câteva episoade și pot să mă apuc și de Cosmos-ul nou. Și Cosmosul ăsta vechi și sagan-ian este găsibil, în integralitatea lui pe Youtube.