The Crystal World, un roman de JG Ballard

O junglă din Africa începe să se cristalizeze. The Crystal World este încă un apocalips demn de lecturat de-al lui JG Ballard.

The Crystal World este una din cele patru apocalipse* (de)scrise de Ballard la începuturile carierei de romancier. Un SF despe cristalizarea junglei care marchează un fenomen cosmic. Ceva confuz și destul de inconcevabil legat de o malfuncționare a timpului. Care acoperă totul cu cristale. Cristale grele. Prinzând ca în chihlimbar orice nu se mișcă suficient de mult și de repede. Observatorul este un doctor care și-am părăsit leprozeria din subordine și-a venit într-un colț infect de Africa pentru a-și regăsi amanta și pe soțul acesteia, și ei specialiști în lepră și leproși.

Pentru că nu poate ajunge la spitalul ăstora doi nenea doctorul își face o concubină nouă și cunoaște un dubios alb pe acre niște negri vor să-l extermine. Când finalmente ajunge în susul râului nenea doctorul dă de mirabolanta junglă și de orășelul colonial aferent acoperite cu multiple prisme și cristale. Ăsta e setting-ul. Și aduce destul de mult a setting și scriitură și mai ales ambient (lumea a treia, un amor deja trecut, multă armată) de Graham Greene.

Ballard și-a prleungit o nuvelă excelentă (The Illuminated Man) într-un roman scurt care pare mai mult scenariu de sefeu serieB 60ist decât capodoperă a literaturii de gen. Admit, se poate să fiu și eu subiectiv, pentru că nuvela, odată citită conținea tot ce-ar fi trebuit și lungirea ei în roman nu oferă aproape nimic în plus. Introducerea e deja semi-noir din ăla cum a scris (mai bine) Greene și cum se tot filma în epocă, surplusul de considerente halucinant filosofant științifice despre ce însemnă de fapt procesul și cum are el loc și în cosmos e poetic dar și degeaba. Scriitura, mult mai barocă în adjective și metafore decât media lui Ballard este datată dar totuși crystal-clear.

Ce face însă foarte bine JG Ballard este tocmai procesul de disfuncție a minții umane ca reflexie a disfuncției cosmice. Este, la urma urmei chestia pentru care-l ador. Și chestia care-a implementat-o magistral în romanele lui târzii. Deci înghețarea în cristale prin care cosmosul își reglează (?) timpul (?) duce aproape de demență toate făpturile umane prinse prin preajmă. Doi coloniști se combat armat pentru o boarfă bolnavă, madam amanta devine zâna leproșilor, nici nenea doctorul, complet halucinat de priveliștea cristalizată nu pare a-și fi păstrat mare parte din creieri lucizi.

Mai ales când află că una din femeile lui e deja leproasă și că Miami-ul american este evacuta din cauza aceluiași proces deloc explicabil.

Ca început de apocalips The Crystal World este minunat tocmai pentru că este confuz dar ireversibil. Ca roman îl recomand celor care n-au citit nuvela și care chiar vor un SF fucked-up și disturbant.

 ___________

*The Wind from Nowhere (1961): The Drowned World (1962) The Burning World (1964 akaThe Drought, 1965) The Crystal World (1966)

JG Ballard The Crystal World Book Cover (1)