Festivalul Dakino: chestii de văzut

Festivalul de film DaKino a ajuns la ediția cu numărul 23. Eu vreau să ajung la câteva chestii din selecția lor.

Nu am mai ajuns de ani buni la un DaKino. Cred că eram încă student când mă angrenam pe la Palatul Copiilor ca să văd Kill Bill (volumul unu) pentru prima dată și cred că tot la un (alt) DaKino am văzut și ultimul (meu) Kusturica (la Vie est un miracle, un film deloc miraculos, între noi fie vorba). Ediția de 2014 are câteva atu-uri care mă vor deplasa, în ciuda distanțelor până la Hollywood Multiplex. Să purcedem dară.

Primo,  programul este integral acilea, via CineFan.

Secondo, am ratat deschiderea cu Grand Budapest Hotel și mdap, îmi pare cam rău. Intră pe cinemauri la final de lună, deci recuperez atunci.

Azi, joi 13 martie orele 17:00 la mall-ul din Vitan se vede Deja Vu, filmul lui Dan Chișu cu POV narative adulter, jefuitori &  multe haosuri.

deja-vu

deja-vu

Trailer

Deja Vu începe dis-de-dimineață, cu soțul plus amanta negociind ultimele detalii ale unei chestii pe care el nu prea vrea să o facă. Prezentare/clarificare cu amanta și soția. Se continuă, în timp real cu unghi subiectiv al soțului infidel, până acasă la soția famozissimă. Unde, ce să vezi, un jaf este în plină desfășurare.

Ambițul este demn de admirat: timp real POV (dar camera este amplasată, totuși cam dubios) și un scenariu când extrem de veridic (dialogurile, situațiile mărunte) când foarte frumos dus cu pluta (o confruntare lacustră între soț și jefuitori). Genul de film independent care demonstrează o chestie: Chișu e capabil să învețe și experimenteze chestii noi de la un film la altul. Și cum a tot făcut filme, a învățat destule. Nu suficiente cât să permită o funcționare impecabilă a lui Deja Vu, dar suficiente cât să merite dat ca exemplu pozitiv.

Vineri, 14 martie, orele 14.00 se vede Blue Jasmine.

Blue Jasmine

Blue Jasmine

trailer

Oscarizat pentru rolul lui Cate Blanchett și cel mai bine (vizualmente vorbind)  film al lui Woody Allen de la Alice (1990) încoace. Un flm despre care, come to think about it, încă n-am scris. Parcă a rulat oficial prin cinema-urile din Românica.

Oricum versiune mult mai desperată de Tramvai numit Demență, pardon Dorință. Chiar ar trebui să scriu despre el.

Tot vineri sunt două scurt-metraje românești pe care vreau să le văd. La orele 17:00, sub deloc inspirata denumire de Mediu metraj românesc. Mi-ar plăcea sincer ca toți profesioniștii ăstia aborigeni care organizează chestii (gale, festivaluri, proiecții) să se pună dracu de acord cu linia de demarcație între ScurtMetraj și MediuMetraj. Wikpedia, niște academii de film și cu mine zicem că până în 40 de minute avem de-a face cu SCURT-metraje.

deci astea trei nu sunt mediu-metraje
17.00 MEDIU METRAJ ROMANESC:
Treizeci (Romania, 2012, 30 min, r. Victor Dragomir)
Cu: Andrei Mateiu, Alina Grigore, Gabriel Costin, Elena Xing Ling, Alec Secareanu, Irina Bucescu, Paul Ipate, Serban Pavlu
Bucuresti, Te Iubesc! (Romania, 2013, 32 min, r. Mircea Ghinescu)
Cu: Kira Hagi, Rares Andrici
Cai Putere / Horsepower (Romania, 2013, 27 min, r. Daniel Sandu)
Cu: Adrian Titieni, Costel Cascaval, Lucian Ifrim

Tot Vineri, la 21:20 se vede, în premieră miortică (cred) noul film de Corneliu Porumboiu.

Al doilea Joc Porumboiu

Al doilea Joc Porumboiu

Trailer nu am găsit dară acilea este un review. Eu am două motive, probabil absurd de personale pentru care nu am nici cea mai vagă intenție să văd filmul ăsta melancolios despre fotbalul de aur.

1. Metabolism, pe care tre să-l văd integral pentru că Premiile Gopo. Damn it, eu fusesem deja ultra-ultragiat după decât juma de oră din el. Numai de încă un Porumboiu în aceeași lună nu-mi arde.

2. Contextul microbist fotablistic judiciar. Adică nu-i cu premeditare și poate este bine că un film despre magia fotabului intră la vizionare tocmia când se dau de ceasul morții toți microbiștii că unul dintre idolii lor le-a fost aruncat în pușcărie. Adică Gigă Popescu putea să fure cât voia el și să nu fie în vreun responsabil pentru că dădea bine cu piciorul într-o minge, nu? FUCK NO, să meargă la zdup și cu averile confiscate toate valorile de genul ăsta.

Lumina firava

Lumina firava

Sâmbătă, pe 15 martie, de la orele 12:00 este un calup de scurt-metraje din competiție pe care intenționez să le văd. Printre ele și Lumină firavă, pentru care am o curiozitate sinceră. Tot ce sper e să mă trezesc în timp util.

Snowpiercer

Snowpiercer

Și pentru că la deschiderea aia foarte inspirată (Wes Anderson) trebuia o închidere pe măsură, ultima vizionare din Dakino 23 va fi indiscutabil Snowpiercer. Care încă de dinainte de apariția trailer-ului părea unul din must-see-urile lui 2014 (sau 2013 pentru locuitorii Franței). Sci-fi, post-apocaliptic, foarte politic, după BD-uri franțuze, regizat de un corean super-capabil. Cu puzderie de vedete & vedeți pe generic. Fuckin’ A! Sâmbătă, de la 20:00 la CinemaPro și Duminică, la 17:00 în reluare la Mall Vitan.

[carousel source=”media: 4530,4529,4526,4524,4525″ width=”640″ height=”240″]