Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club este un film important pentru că ar trebui să-i aducă un Oscar lui Matthew McConaughey. Dincolo de asta, este o dramă americană standard în care un anti-erou luptă împotriva propriilor prejudecăți, dar și împotriva unui sistem farmaceutic ticăloșit.

DBC e un film pe care l-am mai văzut cu toții. E fix genul ĂLA de dramă care le place americanilor. Dar este unul din exemplarele reușite ale genului ăla de cinemau mediocru prin execelență, cu povești <<bazate pe un fapt real>>. E unul dintre acele extrem de puține filme de Oscar de anul acesta care au funcționat bine ca entertainment: DCB n-a plictisit, n-a avut burți narative inutile…

Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club

Ce se întâmplă: un cowboy drogat curvar și homofob află că e plin de SIDA. Atât de plin de SIDA că mai are decât 30 de zile de trăit. Drept care se încăpățânează să nu crape și pune pe picioare o rețea de trafic cu medicamente ne-testate dar mai puțin nocive decât medicamentul oficial anti-sida. Evident are un interes amoros pentru doctorița mai deschisă la minte și onestă decât restul doctorilor, evident că se luptă și cu sistemul (corporatist prin excelență) medicalo-juridic dar și cu prejudecățile, pentru că partenerul de biznis este un defect la cap care se travestește. Poveste tragică de succes. Cum mai aruncă din când în cinema-ul american către spectatorii săi. Ca să le liniștească frica de ratare și încrederea într-un sistem, pe care, ce să vezi, până și un cowboy mustind de sida îl poate învinge. Mai ales că are o cauză nobilă.

Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club

De ce ar merita văzut: pentru actori și roluri. McConaughey & Leto sunt Buni pe niște roluri scrise ca la carte. Ba chiar, believe it or not, până și ascuțiciunea de Jennifer Garner se dovedește, pentru prima și întâiași dată în viața ei de actriță, capabilă de actorie. Nu-i rău pentru o duduie de 41 de ani. Unele nu reușesc niciodată să joace bine un rol. Un cowboy macho și numai piele și os de la atât de multă SIDA. Ăsta e rol de Oscar. Un travestit așchilambic, cu multă SIDA care  îi mai și cere iertare lu tac’su pentru că se lachește. Oscar, re-pe-de!

Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club

Dacă da, rolurile de acilea sunt alea care și cer, dar și merită cel mai mult premii, pentru că regia  este deloc interesantă sau inspirată ori memorabilă vizual. E o regie Corectă, foarte frustă și deloc greșită. Care temporizează bine un scenariu și el corect, dar nu chiar spectaculos. Un scenariu care reușește să stea echilibrat cu o bucă în luntrea toleranțelor sexuale și cu alta în barca luptei cu sistemul (farmaceutic). Și care atunci când dă cu umor o face bine.

Responsabil de regie este Jean-Marc Vallée, care a mai filmat Young Victoria, un film frumos dar la fel de viu ca o broască ținută în formol încă din Epoca Victoriană. Și un rahat de dramă maternală cu Vanessa Paradis pe care eu am refuzat să-l văd.

Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club

Fault-pas-ul masiv este soneria (de-a dreptul boom sonic) care-a fost aleasă pentru a semnala spectatorului crizele de SIDA*. Adică da, se putea alege și mai rău, gen SIDA cu zurgălăi, sau SIDA cu foșnete catifelate dar DE CE DRACU TREBUIE SĂ AIBĂ SIDA RINGTONUL EI?

Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club

Deci da, un film agreabil. Pe cât de agreabil poate să fie un film cu multă SIDA, desigur. Și apropos de multă SIDA mi-am adus aminte de Rent și de cât de mult urăsc eu voma aia de film. În ciuda lui Rosario Dawson.

Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club

Borten drafted 10 different scripts for what he believed would make a great movie and attempted to attract interest in making the film in the mid 1990s, with Dennis Hopper to direct and Woody Harrelson as Woodroof, but the film was unable to secure financial backing. Jared Leto has admitted that he was sent a script but never read it.wikipedia

[carousel source=”media: 2498,2490,2488,2497″ width=”640″ height=”240″]

Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club

*nu există crize de SIDA.