De citit: 6 cărți de la Bookfest

M-am documentat nițel apropos de ce se lansează la a zecea ediție de Bookfest și am ajuns la o listă personală de 6 must-reads.

Deci târgul cel mai mare de carte și cărți din românica, Bookfest a ajuns la ediția 10 și se face tot la Romexpo. De pe 20 (miercuri) până duminică (presupun). Eu, de obicei, mă duc PNV, că e mai plăcut să cauți aiurea cărți și să descoperi că există chestii noi despre care nici măcar nu aveai habar cât vrei să le citești. Anul ăsta o să fiu mai pe fugă, deci am făcut research și ce să vezi, sunt vreo 6 titluri de cumpărat și mai ales de citit. Sunt cam cert că nu sunt singurele pe care o să le iau, dar sunt fundamentale.

#01 Supunere

de Michel Houellebecq

Tocmai ce-am terminat-o. E cartea anului și ar fi fost cartea anului și fără coincidența nefastă dintre lansarea din Hexagon și atenatul de la Charlie Hebdo. Ce se întâmplă? Un președinte arab al Franței (în 2022) și islamizarea invățământului public. Pe petrodolarii saudiți și quatarieni. Toată chestia văzută din perspectiva unui profesor de literatură franceză.

E Houellebecq, deci scriitura e brici, nihilismul e post-apocaliptic și este încă un pas care-l apropie pe MH de JG Ballard. Science-fiction deranjant de non-tehnologic și teribil de posibil. Deranjant și ca ipoteză de lucru și ca subtexte. Ca bonus niște pagini de sex și sexy cum nimeni altcineva nu ar putea pentru ca să scrie și descrie. Cea mai cea autopsie a vestului putred și-a ultimelor lui zvâcniri de pseudo-idealuri.

#02 Capitalul în secolul XXI

de Thomas Piketty

Nu-i nici sequel nici remake la Capitalul lui Marx dar Piketty zice că avem din nou un ancien regime și că ar trebui să ne dăm seama de asta. Evident, contestat din răsputerii de șobolănimea de pe WallStreet și de papuțoii lor care apără privilegiile financiare ale 1%. Evident carte-bombă pe care toată intelighenția de rahat maro mâncătoare a dreptei neo-con încearcă să o dezamorseze. Cum adică ăia mult-prea-bogați să fie o problemă prin simpal lor existență? Piketty explică.

#03 Măcelărirea bucureștenilor pe vremea lui Chehaia bei şi alte minunate povestiri din Bucureştii de la începutul veacului al 19-lea

de Dominico Casselli

Povestiri istorice din 1820 si ceva publicate în 1930 si ceva. Despre cum s-a întâmplat și ce petrecut prin revoluție dar și prin existența huzurindă de hazna deluxe a capitalei. De atunci și pân acuma hainele din fanar s-au dus, dar metehnele au rămas.

Un titlu de zici că-i Marques, să vedem ce și cum (se) scrie la carte. Ar putea fi chiar foarte mișto. Eu aș paria că este.

#04 Lacrimile diavolului

de Ștefana Czeller

E foarte important, ca cititor să dai peste autori cărora să le aștepți cărțile. Cartea asta chiar o aștept. Nu frecventez zona de fantasy decât foarte ocazional dar autoarea știe să scrie suficient de bine cât să fiu curios apropos de romanul cu demoni detectivi. Forte curios.

#05 Uriașul îngropat

de Kazuo Ishiguro

 De la The Remains of the Day încoace am mai citit niște povestiri de-ale lui Ishiguro. E fix genul de autor cu scriitură forte și  talent la (re)constuit chestii. Acuma cică Uriașul îngropat este o prelucrare bazată pe Legendele Mesei Rotunde… care mie nu-mi sunt deloc plăcubile dar, hei, le (re-)scrie KI, deci sunt șanse maximale să fie o lectură foarte agreabilă. Mai ales că în carte toată lumea suferă de o amnezie mitică masivă. Dacă tot îmi plac filmele și serialele cu amnezie poate ar trebui să încerc și-o carte pe această temă. Febra uitării, anyone?

#06 Sticletele

de Donna Tartt

Madam Donna Tartt este unul din autorii favoriți ai lui Bret Easton Ellis și totuși Sticletele pare-a veni mai mult dinspre Jonathan Safran Foer și mizerabilismul lui magic wanna-be din Extremely Loud and Incredibly Close. E scurt pe doi povestea unui puști care supraviețuiește unui atentat terorist în care-și pierde mama (tatăl altui puști murea la 9/11 în ELAIC), dar e vorba de Tartt, o autoare capabilă de mult mai mult rafinament și mult mai mult context decât a fost sau o să fie vreodată capabil JSF. Dacă nu i-aș fi citit The Secret History (pe care o lăudau și Stephen King și BE Ellis) aș fi ratat o autoare extrem de talentată, care face din orice subiect aparent mizer o carte minunată.

Acuma, hai să dăm cu un Concurs

Premiul: voucher de un bulion (aka 100 de RONi) pentru luat cărți de la Bookfest. E dat de organizatori, nu-i codat pe vreo editură anume. Ce vă trece vouă prin căpșoare că merită citit sau orice vă pică în mâini și pare material demn de lectură.

Concursul: un nume de scriitor/scriitoare care este prea puțin (sau deloc) tradus în limba noastră cea giuvaericală si o propoziție despre ce-i minunat la cărțile lui/ei. De amplasat la commenturi acilea, pe blog sau pe facebook.

Regulament: am zis un nume si o propozitie, nu mai mult.

Valabil până diseară, orele 19:00, adică 18.05.2015, orele 19:00. căștigătorii se anunță tot diseară, in jurul orei 20.  pe fb.

UPDATE TARDIV: castigatoarea este Diana M. Ce-a propus si de ce am premiat-o se afla expus al comentarii. Diana, voucherul cu numele tau complet se ridică doar de la Bookfest (20-24 mai, în timpul orelor de vizitare), doar de la standul organizatorului, pavilionul C1, la etaj.

si pentru ca disqus is shit si commentul meu despre ce si cum e la pending din motive extraterestru de elucidat, iaca ce si cum am considerat apropos de autorii propusi.

Radu Badoiu ”Muian” e ăla cu Nobel, deci sunt sigur că incet incet se va mai traduce. trebe doar niste rabdare. Cati traducatori de literatura din chineza crezi ca exista?

Iulia Alexandra pare interesant ce propui tu acolo.

Diana M hm, literatura noua italiana, complet de acord, avem nevoie de mai multa.

Alexandra nu mi-a placut Wild filmul, din ce am citit despre carte nu cred ca as citi-o. Daca tot a fost la Oscar, probabil s-a tradus deja sau e in curs de traducere.

Luiza Radulescu daca s-au tradus deja 6 volume inseamna sau ca a) n-a prins deloc sau ca b) (asta e mai probabil) se vor traduce si urmatoarele. Oricum 6 volume e mult.

@Liliana pare destul de competent dar cumva nu-mi inspira prea multe incredere. as prefera oricand un autor araba de limba araba sau de limba franceza, nu din astia americanizati si premiati de Guggenheim.

Loredana Adriana ar fi ceva sa se mai traduca si nordici care nu scriu thrillere mediocre ca mize dar eficiente ca scriitura.nu auzisem de propunerea ta, pare mai poet, asa.

Madalina Anca sincer iti doresc sa se mai traduca din romanele Marissei Meyer, dar pe mine ma lasa complet rece.

Ana-Maria Ciucă să știi că Deriva Continentelor am vrut la un moment dat să o citesc și eu. am cumpărat-o, a împrumutat-o, nu a mai revenit la mine.

Andreea Lupșor NU. Ayn Rand, ju-ju pentru neo-coni si semidocti 1%. NU. e pur si simplu toxica.

@Iulia nu stiam de Parinoush Saniee, nu mi se pare ca ar fi un plus sau un minus clar pentru existenta mea literara.

@Grosu Catalin nu stiam de Ariana Franklin, dar nu sunt chiar curios, deși am citit toată adolescența Agatha Christie. Mi se pare cam abracadabrant sa faci murder mystery in evul mediu.

Catalina Cotic nu m-a tentat vreodata sa-l citesc nici pe Martin Amis, d-apai pe tac-su. Totusi da, niste ironii rafinate britanice nu ar strica la lista de lectura a nimanui.

Georgiana Gaskell ar trebui sa fie deja tradusa, ca doar e lit britanica foarte clasica. Sau ma insel eu? vad ca vreo 2-3 titluri existau prin 90s pe piata romaneasca, dar asta pare a fi tot. bizar.

DECI.
vreau sa zic merci, ca uite asa am dat si eu de autori si titluri noi. unii si unele foarte tentante. Mi-a placut ca ati fost sinceri (sau cel putin asa mi s-a parut mie).
daca e sa fac un shortlist de finalisti as opta pentru ce-au propus Ana-Maria, Diana și Loredana. La departajare as utiliza un criteriu nu extrem de riguros dar personal: care din autorii propusi de ele ar fi primul pe care l-as citi.
Si in momentul acesta ar fi Elena Ferrante. Oricum se traduce teribil de putin din literatura italiana contemporana (nu-i chiar multa si capodopericoasa, dar pe piata romaneasca apare cate un titlu la vreo 3 ani si nici alea nu sunt tot timpul traduse just).
Deci felicitari Diana, ne vorbim pe privat (ai FB? acolo ar fi optim, putem si pe Disqus) ca sa te instructez ce si cum sa faci apropos de ridicat voucher-ul de la Bookfest.

PS: ca nota personala si daca tot v-am pus sa ziceti ce autori ati vrea tradusi (mai mult), eu mi-as dori sa vad prin librarii mai mult JG Ballard, mai mult Serge Brusssolo, mai mult James Ellroy. Si macar un volum de Amy Hempel.

merci la toti pentru participare.