De revăzut: Rachel Getting Maried

Rachel Getting Married se dă diseară la teveu. Un film dramatic care mie mi-a plăcut și care rezistă cu brio la o revizionare.

Rachel Getting Married nu este deloc un film despre miresuca de Rachel (Rosemarie DeWitt), este un film despre sora ei Kym (Anne Hathaway) și despre cum responsabilitatea pentru copii (mai exact halul în care ajung unii) nu este individuală ci este colectivă. Aparține întregii familii. Ca să ilustreze teza Jonathan Demme (dap, e tipul cu Silence of the Lambs și alte filme americane de Oscar la activ) o scoate pe Kym de la clinica de dezintoxicare și-o trimite (din scenariu) la nunta surorii mai mari.

Anne Hathaway

Anne Hathaway

Evident Kym este ruină și o victimă perfectă, care nu-i lipsită de talente la manipulări abile ale celor din jur. Și cum cei din jur sunt de data asta familia reunită pentru nunta fiicei mari, Kym, pe jumătate victimă distrusă de un incident din trecut, pe jumătate victimă a atitudinilor celor din jur poate să se dea în stambă într-un mare fel. Demme, interesat sincer de psihologii alterate și studierea lor la un nivel accesibil publicului, are la dispoziție un scenariu destul de dramaturgic cât să poată fi ușor transformat în piesă de teatru și profită din plin de el. Ajutat de Anne Hathaway într-o formă excelentă   filmul cu nuntă și nefericiri are o sclipire a lui care îl face mult mai memorabil decât ar părea al prima vedere. Nu-i chestie de regie (corectă și eficientă, fără înflorituri sau manevre ample), este meritul unui scenariu corect potențat de actori și actrițe.

Rachel si Kym surori in pragul unor crize de nervi

Rachel si Kym surori in pragul unor crize de nervi

Hathaway avea deja la activ blockbustere ha-ha și hi-hi dar și un rol mic și foarte puternic în Brokeback Mountain, deci era de așteptat să se descurce onorabil. Mai ales că Demme a știut dintotdeauna cum să-și vândă marfa psiholohică. Dar Rachel Getting Married depășește așteptările. Nu pentru că subiectul ar fi nou (nu-i deloc, cu nunta la care se revarsă paharele preapline de frustrări invidii și frățiori morți din trecut plutesc metaforic pe deasupra festivităților) ci pentru că Hathaway face dintr-un personaj în cel mai bun caz compătimibil cu ceva accente de silă în cel mai rău caz pur și simplu detestabil o femeie ușor de înțeles și mai ales crezut. Simpatiile sunt opționale și depărtarea lui Demme de melodramă nu pare nici oportunistă nici ipocrită, deși filmul tot în zona de melo finalizează.

moment inevitabil de impaciuisme

moment inevitabil de impaciuisme

Hathaway navighează expert prin maniile, fricile și furiile personajului ei drogat și depresiv  și comite unul din cele mai bune roluri de persoană proaspăt ieșită din dezintoxicare, cu toate minusurile aferente, dar și cu un fel de grație depresivă acre face toți banii.

 

Rachel Getting Married se dă deseară, la 23:15, pe TV1000

rgmposter