Deadpool: mai jmecher de atât nu se poate

Filmul cu Deadpool are țâțe (0.9%), buci (1.2%),  gore (2.3%) și glumițe (40%). Marvel n-a  mai comis ceva similar și existența filmului ăstuia este un simptom clar al disperării după legitimitate și coolness al unei francize obosite până dincolo de morții morților lor.

M-am dus la Deadpool cu entuziasm negativ. Pentru că Marvel, pentru că nu mai am 15 ani și pentru că pân la urmă aveam un capital suspect de mare de simpatie pentru Deadpool. E singurul care l-a făcut zdrențe pe zdreanța de Spiderman prin ce comixuri am citit io și deci merită ceva respect măcar pentru asta. Pentru fițele meta și super-meta să-l laude mă-sa, că nu mai suntem prin 1994.  Finalmente a fost mult mai ok decât era anticipabil (m-am râs de gen 4 ori, adică de 300% mai mult decât la toate mizerille cu X-Men puse cap la cur) și cu excepția a două momente de murit la intrare filmul a ieșit non-plictis.

În mod halucinant pentru un produs de consum Marvel filmul cu Deadpool are un generic super-gigea, din ăla de merită pus la colecția de generice sub Watchmen. În mod DELOC UIMITOR pentru un filmuieț Marvel scenariul e un căcat. Un Super-ANTI-erou este victima unor băieți răi (care NU sunt guvernul US of A deși o ard foarte Guantanamo-style, dar la Marvel guvernul Inperiului Retrad nu-i niciodată bad guys) și tre să salveze pizda (luată prizonieră, cu port-jartier cu tot de acc băieți răi). Cu aliați gen comic-relief care n-o mierlesc și cu zero psihodramolete. Măcar e un scenariu simplu și oldschool, nu vreo fapizdeală borșit-tembelă ca X-Men care nu are nici sens nici tâțe.

violencia

violencia

Ce se pune PESTE scenariu salvează ceva din onoarea lui Deadpool și demonstrează disperarea Marvel: filmu ăsta trebe să fie un succes și trebuie să pară nițel altfel, că deja au ajuns la liceu putzache pentru care e croit universul cinematografic Marvel și s-ar putea ca la Avengers 17  sau la Iron Man 9 să nu mai fie destul public. De fapt, cu Stan Lee DJind între tâțe și cu capetele zburânde și cu măcar 2 secvențe de acțiune valide Deadpool e cel mai bun produs Marvel de la…  detestabilele Fantastic 4 unu și doi. De ce-ul e evident pentru oricine nui habarnamist: adapatează bine sursa desenată. Cu toate glumițele și umorurile de budă necesare. Ca produs de larg consum pentru putzache filmul cu Deadpool nu avea cum să fie mai jmecher decât atât. Nu avea cum să fie anarhist sau incorect politic în epoca asta a civilizație pizdelor ofensate la valoarea lor de absolut orice. E o jmechereie după rețete și formule. Fix fomulele pe care se pișă grațios genericul. La fel ca Me and Earl and the Dying Girl, și ăsta e un film extrem de cool și extrem de meta și cu zidul nr 4 spart înspre spectator. Un film care tocmai pentru că vrea cu disperare să-și depășească rețeta nu face decât să-și confirme și rețeta și limitările. Dar care măcar nu plictisește. Decât ocazional.

guantanamo

guantanamo

De regie chiar nu-i cazul să dezbatem, măcar nu-i regizat de pedofilu infect de Singer. Sau de pseudo Guy Ritchie ăla, Matthew Vaughn. Protagonisticizează remarcabil de non-iritant Ryan Reynolds, abdominabil ca de obicei și fără mari challenge-uri actoricești. Rolul pizdei care trebuie salvată este dat lui madam Morena Baccarin (Firefly, doh), villain-ul (cu accent englez și evident mult mai multă carismă decât Reynolds) este Ed Skrein. Din extrem de fericire nu pizdează prin film gaura de tampax Jennifer Lawrence și nici cu cacă umor expirat din el Robert Downey Jr. Era să uit de Colossus, care e un desen animat.

ce-ar mai fi de zis? Că Deadpool se bucură cu juma de măsură de violență. E unul din puținele filme care-și permit asta și modul în care la scenariști și din regie efectiv simți că le este cam rușine, că nu se dezvoltă plenar violența asta nihilistă este decât un simptom despre ce ziceam apropos de disperarea Marvel. Avem destulă tortură cât să excite toată familia imperială Bush și ceva capete împușcate, dar e o violență servită cu ceva distanțare.

N-o să intru la subtilități (data de lansare și ce spune asta despre așteptările Marvel de la filmul ăsta) că numai imbecilii discută subtilități apropos de filmele cu super-eroi.  Dar mdap, Deadpool se prea poate să fie singura comedie americană de mainstream cât-de-cât validă din 2016.

Deadpool poster

Deadpool poster