Decât câștigători: premiile BAFTA & Grammy

Premiile BAFTA și premiile Grammy și-au dat statuetele și și-au etalat standardele. Ce învățăm din asta?

Uitasem complet de premiile BAFTA și de premiile Grammy, dar mi-am reamintit pe FB. N-o să mă prefac deci că mi-ar fi păsat prea mult, dar,  măcar cu titlu informativ, premiații se cer analizați.

Acilea este link la nominalizările de la premiile BAFTA.

Pentru început BAFTA-urile (premiile Academiei Britanice de Film) au făcut dreptate și au dat premiul pentru animație lui LEGO Movie. YEAY!!!!!

Premiul pentru documentar s-a dus la Citizenfour, despre Snowden și dezvăluirile apropo de cât spionează  US of A. Măcar filmele pe subiect să ia premii, că în rest Imperiul Retard al Americii și Imperiiul Căzut al Londrei continuă cu aceleași căcănării.

Premiul pentru debut a fost luat de Pride, o comedioară pășunistă cu homosexuali care salvează mineri de la șomaj. Sau cam așa ceva. Bâldâlbâc în mocirlele toleranțelor. Din alea nominalizate, eu văzusem 71 care era foarte ok ca regie. Dar deh, #tolerantze.

Grand Budapest Hotel a luat 5 premii pentru din care 3 nu chiar interesante: Scenariu original, Costume, Scenografie, Machiaj și Coloană sonoră. Ar fi fost culmea să le ia alte filme.

Evident, Boyhood a plecat acasă cu trofee pentru Best Film, Best Director (Richard Linklater) și Patricia Arquette (rol secundar feminin).

Handicăpățeala, care merge la SIGUR când e vorba de luat premii pentru actorie, a fost recompensată și prin Julianne Moore (Still Alice, rol principal feminin) și la  Eddie Redmayne (The Theory of Everything, rol principal masculin). Că Stilll Alice este un film mediocru  din scenariu și nul din regie, că e cel mai prost rol al lui Julianne Moore din cariera ei, asta este altă discuție.

Theory of Everything a fost desemnat cel mai bun film englezesc și a luat și premiu pentru scenariu adaptat. Deci trei premii destul de importante. Cu fix 3 premii mai mult decât a luat The Imitation Game. Aprent nu-s singurul care s-a plictisit teribil la dramoleta aia aseptizată și istoric și ideologic și sexual.

 Whiplash, însă, a plecat de la BAFTA-uri cu bucile pline de pupături. Trei premii (actor rol secundar pt JK Simmons) plus sunet, plus montaj.

Ailaltă mediocritate pseudo-intelectuală care rupe guri și udă chiloței, recte Birdman, nu s-a ales decât cu un premiu, pentru imagine. #sictir. Un #SICTIR mare cât casa și pentru Ida, o vomă poloneză și alb-neagră. Cel mai bun film străin, cică.

Lista completă a cîștigătorilor este acilea.

***

La premiile Grammy eu cel puțin am fost mai plăcut surpins de nepremierea unor zdrențe decât de alea care au fost premiate.

Deci ciu-ciu Grammy pentru Taylor Swift, Ariana Grande, Iggy Pizdalea, Meghan Trainor. Nu a fost deloc o seară bună pentru borfetul muzical: nici Sia, nici Kunty Perry, Miley Cyrus n-au plecat cu trofee. Nici măcar feminista de Beyonce n-a luat decât un premiu juma, și ăla penal, pentru vezi doamne Surround Sound Album. Ha-ha! Al doilea Grammy e de fapt o jumătate de premiu, că l-a luat pentru un duet cu soțiorul Jay-Z. (Pentru cine nu s-a prins, Beyonce are câte un Grammy pentru Best R&B song, Best R&B Performance și Best Surround Sound Album, adică – lame.)

A luat o căruță de premii Sam Smith, care ar fi fost și mai penibil dacă nu era gay. Așa, ce să-i faci, individul face fix muzică pentru femei care vor să meargă la filme la care să se pișe pe ele de plâns.

I

Singurele chestii pozitive și premiate sunt Eminem (album de rap) și Aphex Twin (Syro, cel mai bun album de dans electronic), Beck (Cel mai bun album, Morning Phase) și Kendrick Lamar care-a luat vreo 2 premii pentru I (piesă rap și show de rap).

Mai multe acilea, pe lista completă a nominalizaților și cîștigătorilor.

Și aici  cele mai bune recitaluri de la acestă Mamaie cu ștaif. VIDEO!