Deci deseară la Energiea Gusturile se discută

Adică deseară, pe la orele opt (dar nu cu mult mai târziu) Gusturile se discută la Energiea, adică bag trei filme și niște playlist.

Energiea m-a invitat la o chestie: Gusturile se discută, concept de social și fancy care admit mi s-a părut foarte fun de făcut. Deci scurt pe doi, eu amfitrionez, cum s-ar zice. Am ales trei vinuri roșii (decât roșii, decât seci, că eu d-astea beau eu) ei au venit cu un meniu de mâncare și pentru ca să se și întâmple ceva cultural am zis că dau filme. Trei. Scurtmetraje. Aborigene. Cele mai recent văzute și plăcute.

Aparent sunt unul din ăia 6% din generația mea care NU am vrut vrodat să fie DJ, deci partea cea mai complexă apropos de soiree-ul de mâine mi-a fost să vin cu un playlist. Dar da, am făcut-o. și o să fie niște muzică, cam ce cred eu că merge la un pahar de vin fin și pentru niște amfitrioneală.

Apropos de vinuri:

  • Trapiche Broquel Malbec (Argentina)

100% Malbec, deci aromat şi puternic dar şi onctuos & somptuos. Elegant, ca o limuzină de prin anii ’50 care taie majestic prin ceţuri infestate cu supranatural. Arome complexe şi elegante, de cafea şi prune cu note discret eterice de liquorice şi ciocolată.

  • Alagna Nero d’Avola (Italia)

Cireşe negre şi un gust plin, cu arome discrete de fructe pârguite. Un vin puternic, cu tanini elegant îmblânziţi. Destul de autentic cât să fie Sicilia în fiecare picătură de roşu intens. Finalizare taninoasă „da grande”.

  • Cono Sur Tocornal Carmenere (Chile)

Strugurii sunt Carmenere, deci un vin de esenţă „franţuză”. Doar că mai forţos şi direct. Arome de căpşuni şi prune afumate, ceva tuşe de mirtil. Un vin ferm, cu impact bine echilibrat.

De mâncat mi s-a comunicat: Carpaccio din limbă de vită, castraveţi marinaţi, cannelloni de sfeclă şi blue cheese cu migdale prăjite.

Apropos de filme:

Duminica dimineata

Duminica dimineata

Duminică dimineața (regia Bogdan Theodor Olteanu), cunoscut drept filmul sub25, despre care am înțeles că n-ar mai fi fost proiectat cu public. Cupluri într-o dimineață de după  party. Și toate zonele alea de stres și emptiness pe care numa’ o relație de cuplu ți le poate da. Pentru că petrecerea s-a terminat, pentru că petrecerea s-a terminat. Un debut mișto & ambițios și un film la care mi-am dat seama că m-am gândit mai mult decât mă așteptam la prima vizionare.

Pui de Somn

Pui de Somn

Pui de somn (regia Paul Mureșan), văzut de mine la Filmul de Piatra, selectat tot de mine la Dracula și premiat la Anim’Est. Pur și simplu superb. O serie de ațipeli și niștre translații dintr-un vis într-altul și dintr-o tehnică de animație într-alta. Coup de coeur-ul meu indiscutabil pentru 2014.

Vocea a doua

Vocea a doua

Vocea a doua (regia Daniel Sandu)  eu tocmai ce l-am văzut acu vreo  lună. Dar cică a fost la Anonimul. O poveste sufletistă cu o directoare de orfelinat care  are ocazia de-a face, creștinește, în ajun de de crăciun,  o faptă bună. Sau de-a contribui la învârteala rotițelor filantropice. Un film cu balans impecabil între suflet și luciditate cum îi tot ies bine lui Daniel Sandu în ultima vreme.

Paul Mureșan din păcate nu va fi pe la Energiea, că are trebi prin alte orașe. Dar contez pe Daniel Sandu și pe Bogdan Theodor Olteanu că vor fi pe acolo. Nu le fac Q&A-uri, că mie Q&A-urile mi se par de căcat, dar sunt băieți de treabă și cred că-i puteți aborda sau felicita sau interoga personal, că de prezentat vi-i prezint.

Ca să zic ceva despre playlist, mi-e lene. Sunt 23 de piese, 5 dintre ele sunt românești. Rock post rock, indie rock non rock hip hop si electronică. Ar fi fost un playlist mai altfel dacă aș fi găsit în soundcloud tot ce ce-mi doream, dar n-a fost să fie.

Deci vă aștept.