Despre liste cu cărți și alte moafte

Duduie facebook-ul de liste cu cărți și mai duduie și de liste cu filme și mai sunt și oameni care duduie ei înșisi de sictir sau indignare.

A început de la o benignă leapșa cu liste cu cărți. 10 cărți care v-au marcat. S-a răscopt într-o avalanșă de liste cu 10 filme care v-au marcat. Prin diluviul de romane mai mult sau mai puțin nobelizate răsună urlete, că sunteți de căcat voi și listele voastre, că ăsta e un circle-jerk etc Au apărut și listele cu romane pe care nu le-ai terminat de citit și listă cu cele mai bune 10 spectacole de teatru.  Se aud sottovoce și fandoseli mai mieunate (că vai, eu o să pun poză cu ele, cărțile, vai dar eu cum să aleg doar 10, că eu nu consider că asta se face, dar uite cine mi-a dat leapșa, cum să refuz, etc). Pentru mine este un moment destul de amuzant și cumva interesant din mai multe motive.

Liste cu carti

Liste cu carti

Se văd clar ăia care au citit pentru că le place să citească și ăia care au citit cărți care trebuie citite. Cel mai bine e că se văd mai ceva la ca tomograf ăia și alea care citesc doar cărți la modă.

Se vede la modul cel mai oribil mediocritatea: Kacatoyu Murakami și Piyzduki Murakami sunt variantele nesancționate cum ar trebui de Paul Coelho și Dan Brown.  Dar se defilează cu ei prin liste fara vreo jenă. De Sandra Brown sau Sidney Sheldon n-a zis nimeni nimic (RUSINE!!!!! ). De Kazuo Ishiguro sau Pillow Book n-au zis nici măcar alea care au pe listă vreo 7 titluri japoneze din 10. Intelectul burghez în toată splendoarea lui mediocră. Se merge la prestigiu și la valoare, nu la rezonuri personale.

Liste cu carti

Liste cu carti

Femeile citesc mai mult decât bărbații. În mod paradoxal asta m-a făcut să mâ gândesc la Elisabeta Rakowicz.

Ah, relația cu literatura română. Sau punem la bășini o listă cu decât autori români (eu încă nu-mi dau seama cum pot Preda sau Rebreanu să aibă vreun impact emoțional sau intelectual) sau nu punem niciunul. Ambele nu mi se par  greșite, cât dubioase.

Apropos de asta: o listă nu are cum să fie greșită. E o listă personală, e dincolo de bine și rău. Asta așa, la modul general și mediocru. Tot la modul genial de pervers, listele sunt de fapt top-uri și nasc discuții. Deci circle jerk.

Liste cu carti

Liste cu carti

La modul ăl mai trist pentru hateri și fandosiți situația stă cam așa: trăim într-un moment post-cultural, într-o societate bazată de firimituri de ego cu conținut scăzut de informație. Este epoca listelor și top-urilor și lăbăritului în grup și cerc. Nu-i the best of times, dar asta e societatea de azi. Auto-excluderea este un drept și este perfect ok. Dar există o diferență maximală de nuanță și atitudine între eu nu am niciun chef de așa ceva și e plin facebook-ul de semidocți și semidocte care fac liste. Faptul că faci sau refuzi să faci o listă nu te face nu absolut nimic mai special.

Tot din zona de emoții conexe, o să prefer totuși orice hatereală împotriva listelor de cărți unor liste mediocre sau unor acceptări shemalice (eu d fapt nu aș face liste, dar uite că persoana asta mi-a dat leapșa și e o persoană pseudo-importantă și blablabla uite lista)

Liste cu carti

Liste cu carti

Nu-mi stă în fire să o ard imparțial, deci da, sunt în favoarea listelor cu cărți. Pentru că lectura ajută creierul. Evident creierele cel mai puțin dezvoltate au nevoie de cel mai mult ajutor.  Chiar și cele mai abjecte fandoseli retard-vulvice (30 de nuanțe de gri, care deja cimentează trendul  cliteraturii pentru servitoare deschis de mormoana aia cu vampirii morților mă’sii) și cele mai over-rated bășeli nobelizate – Alice Murno aia nu-i deloc cea mai josnică aproape literatură premiată de suedezi) și cele mai penale mediocrități misticoidale gen Căcatul lui DaVinci. Chiar și astea ajută. Dacă specimenul a luat în mână o carte, va mai lua câteva. Și probabil una din ele va fi ceva mai bună decât  cartea cu care-a început.

Liste cu carti (5)

În mod trist editurile nu trăiesc din romane noi și transgresive sau din clasici imaculați. Trăiesc din borhot pentru conspiraționiști și cliteratură pentru servitoare. Asta vinde și tocmai de aia niște liste mai multe care să includă și literatură nu doar titluri de actualitate ajută.

Apropos, am văzut extrem de puțin teatru pe listele alea. Chestie care îmi confirmă din nou prejudecățile despre puhoaiele de gloabe semidocte care se duc la teatru să vadă piese montate. Nu-i duce capu să citească teatru. Dar se duc pentru că pseudo-intelectual și din serial mișcărilor de societate inutile.

Liste cu carti (4)

Acuma, aproape de final, evident, money-shot sau lista de 10 romane care pe mine m-au impactat maximal la vremea lecturării. O listă pe care cred că la un moment dat am scris-o și pus-o pe facebook, dar eram la un simpozion  la Dinescu la festival și undeva cântau Gyuri Pascu plus Dan Bordeianu și probabil infromația s-a pierdut.

Mâncătorii de ziduri (Serge Brussolo) pentru că pur și simplu OMFGeu maxim.

Serge Brussolo Mancatorii de ziduri

Serge Brussolo Mancatorii de ziduri

Minunata lume nouă (Aldoux Huxley) pentru că trăim într-un brave new world cu absolut toate minusurile listate acolo.

Brave New World Aldous Huxley

Brave New World Aldous Huxley

The Rules of Attraction (Bret Easton Ellis) pentru că e cea mai bună carte despre adolescențe pe care-am citit-o vrodată. Atât de bună încât mi-am încălcat multe principii și am citit-o în franceză.

Bret Easton Ellis The Rules of Attraction

Bret Easton Ellis The Rules of Attraction

Panta Rhei (Vasili Grossman) pentru că Dostoievski este pentru fotbaliști și pentru că nimic din literatura rusă nu-i mai zdrelitor decât cartea asta.

Vasili Grossman Panta Rhei

Vasili Grossman Panta Rhei

Comedianții (Graham Greene)  care e exact cum trebe despre omul alb, pasiunile și crimele sale.

Graham Greene Comediantii

Graham Greene Comediantii

Cvartetul LA (James Ellroy)  sau Black Dahlia și alte trei romane despre poliția și mafia din LA & Hollywood. Hardcoreală feroce și lipsită de vreun fel de patetisme sau locuri comune.

James Ellroy cvartetul LA

James Ellroy cvartetul LA

Leagănul Pisicii (Kurt Vonnegut Jr.) una din apocalipsele mele foarte favorite.

Kurt Vonnegut Jr Cat's Cradle

Kurt Vonnegut Jr Cat’s Cradle

Harta și teritoriul (Michel Houellebecq) este despre cum civilizația vestitică  încetează să mai fie. Sans espoir  et sans regrets.

Houellebecq Harta si teritoriul

Houellebecq Harta si teritoriul

Memoriile lui Hadrian (Marguerite Yourcenar) pentru că există o grație amară extrem de corozivă și memorabilă în memoriile fictiv imperiale. Și undeva în surdină din spatele splendorii melancolice a momentului pulsează toate ororile istoriei și decăderii ce aveau să vină.

Marguerite Yourcenar Memoriile lui Hadrian

Marguerite Yourcenar Memoriile lui Hadrian

Cronica unei morți anunțate (Gabriel Garcia Marquez) sau cel mai absurd petic de literatură scris de despre absurdul existenței umane, cu toate ororile și umanismele ei.

Gabriel Garcia Marquez Cronica de una muerte anunciada

Gabriel Garcia Marquez Cronica de una muerte anunciada

Hors-de-pris & hors concurs:

Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi (Nikolai Nosov) pentru că de acilea cred că provine fetișul meu cu midgeți.

Habarnam

Cartea de căpătâi (Sei Shōnagon). Pentru că este o îngrămădire de liste și momente și panseuri. Și pentru că la vro 1.000 de ani de la scriere este mult mai actuală decât pseudo-ecranizarea lui Greenaway de prin 1996.

Cartea de capatai Sei Shonagon

Cartea de capatai Sei Shonagon

Listă de filme nu fac. N-am nici timp nici chef zilele astea.  Și despre 10 politicieni pe care mi-ar plăcea să-i văd la pârnaie? Coae, e mult mai eficient să faci liste cu 10 politicieni pe care NU i-as împușca în căpățână cu famiile lor cu tot.